Toiminimi vai osakeyhtiö – kumpi on parempi? Valtaosa uusista yrittäjistä aloittaa toimintansa joko osakeyhtiömuodossa tai toiminimellä. Tästä syystä käymme alla vielä lyhyesti läpi sitä, millaisiin tilanteisiin ja liiketoiminnan muotoihin kyseiset yritysmuodot parhaiten sopivat. Kannattaako Pekan perustaa toiminimi vai osakeyhtiö verkkokaupalleen? Tämä johtuu verotuksellisista syistä, sillä yhteisövero on eikä se muutu vaikka yritys tekisi parempaa tulosta.
Mikäli perustajia on useampia kuin yksi, ei toiminimi ole mahdollinen. Itselläni on ollut sekä toiminimi , että osakeyhtiö ja koen, että yksityisenä elinkeinonharjoittajana toimiminen on hyvin vaivatonta. Osakeyhtiö sopii hyvin myös pienille yrityksille. Pientä hallinnollista taakkaa tulee yhtiökokouksesta ja hallituksen pöytäkirjoista, mutta näissä voi pyytää apua esimerkiksi tilitoimistolta. Kenelle oy sopii: Yrittäjälle, joka haluaa pitää vaihtoehdot avoimina.
Moni yrittäjä pohtii yritysmuodon valintaa yksityisen elinkeinonharjoittajan eli ”toiminimen” ja osakeyhtiön välillä. Yritysmuodon valinta tulee kaikilla eteen yritystä perustettaessa, mutta tilanne voi tulla myös myöhemmässä vaiheessa esiin esimerkiksi verotuksellisista syistä. Leena Reunanen Yrittäjä, KLT-kirjanpitäjä leena. Yritysmuodoissa on paljon eroja ja tässä artikkelissa kerrotaan, mitkä ovat Oy:n ja Tmi:n plussat ja miinukset sekä kumpi yritysmuoto on fiksumpi valinta sinun tilanteessa.
Sopivimman yritysmuodon valinta kuuluu uuden yrittäjän tärkeimpiin päätöksiin. Perustamisilmoitus on tehtävä. Entä mitä tarkoittaa kevytyrittäjyys toiminimellä?
Tee vertailu yhtiömuodoista ja löydä erot! En kovin tarkasti ole selvillä kaikista kiemuroista, mutta se että kannattako valita oy vai toiminimi riippuu ainakin yrityksen koosta. Eli pienten yhtiöiden kohdalla toiminimi on ainakin verotuksellisesti parempi. Vähentyneen byrokratian ansiosta toiminimi on hyvä vaihtoehto aloittavalle yhden henkilön yritykselle.
Tästä löydät kaiken tarvitsemasi tiedon toiminimellä yrittämisestä helposti yhdestä paikasta. Valtiovalta antoi tähän kysymykseen yhden lisäulottuvuuden pohdittavaksi, koska osakeyhtiön perustaminen helpottuu. Uudet yrittäjät ja jo toiminimen perustaneet yrittäjät ovat nyt suuren kysymyksen edessä: valitsenko toiminimen vai osakeyhtiön?
Mikä yritysmuoto on paras - toiminimi vai osakeyhtiö ? Yksityinen elinkeinonharjoittaja - yksinkertainen valinta Uuden yritystoiminnan suunnittelu herättää paljon kysymyksiä – muun muassa sen, mikä yritysmuoto on paras. Yhtiömuodon valintaa kriittisempää on miettiä asiakashankintaa, kirjoittaa Suomen Uusyrityskeskukset ry:n Jari Jokilampi. Käymme läpi osakeyhtiön ja toiminimen verotuksellisia eroja esimerkkilaskujen avulla.
Julkinen osakeyhtiö (oyj) Julkinen osakeyhtiö toimii perusasioissa kuin osakeyhtiö. Asianmukaisesti perustettu osakeyhtiö on omistajista erillinen, itsenäinen oikeushenkilö, joka vastaa itse omista velvoitteistaan. Tämä tarkoittaa sitä, että kun tienaat jotain toiminimelläsi, nämä rahat ovat samalla sinun henkilökohtaisia varojasi – toiminimi olet sinä itse. Edunsaajailmoitus 1. Merkittävä ero yksityisen elinkeinonharjoittajan ja osakeyhtiön välillä on se, että osakeyhtiö on erillinen oikeushenkilö. Monet päätyvät miettimään, kumpi on kannattavampaa: oman toiminimen perustaminen vai laskutuspalvelun käyttö.
Tälle ei tietenkään ole yhtä selvää vastausta, vaan yleensä se riippuu täysin yrittäjän tilanteesta ja yritystoiminnan tyypistä. Tämä on tärkeä asia ymmärtää, koska se vaikuttaa vahvasti yrittäjän riskeihin ja vastuisiin. Mitä keksinnöllisempi toiminimi on, sitä voimakkaamman suojan se saa. Keksinnöllinen toiminimi erottuu muista rekisteröidyistä toiminimistä ja jää paremmin asiakkaiden mieleen. Yritykset ja yhteisöt ilmoittavat perustamisesta Verohallintoon ja Patentti- ja rekisterihallituksen pitämään kaupparekisteriin perustamisilmoituslomakkeella.
Samalla lomakkeella voi ilmoittautua myös Verohallinnon rekistereihin kuten esimerkiksi ennakkoperintärekisteriin ja arvonlisäverovelvollisten rekisteriin. Yksityisen elinkeinonharjoittajan eli toiminimen ja osakeyhtiön verotuksessa on isoja eroja. Lisämahdollisuukset aiheutuvat suuresti siitä, että osakeyhtiö on erillinen oikeushenkilö ja se voi tehdä omistajan kanssa sopimuksia. Mutta jos haluat kasvattaa liiketoimintaasi ja kerryttää varallisuutta, on osakeyhtiö usein parempi vaihtoehto. Tässä kirjoituksessa kerron, millaisia.
Yritystoiminnan tuloksen perusteella määräytyvät verot riippuvat yritysmuodosta. Jos yritys on osakeyhtiö tai osuuskunta, se on itsellinen verovelvollinen. Sen tulosta kannetaan prosentin suuruista veroa, jota nimitetään yhteisöveroksi.
Verotuksen periaate on yksinkertainen. Tähän asti pääomaa vailla olleet pienyrittäjät ovat perustaneet toiminimiä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.