perjantai 9. marraskuuta 2018

Vuokran korotus indeksi 2018

Olemme nyt YPL Palvelu Oy. Yrityspalvelu Pirjo Lundeqvist Oy:n uusi nimi on nyt YPL Palvelu Oy. Nimenmuutoksen myötä yhtiön viralliseksi nimeksi tulee tuttu nimi, joka on ollut jo vuosia verkkosivujemme ja sähköpostiemme osoitteena.


Hyvän vuokratavan mukaan neuvottelut vuokrankorotuksesta on aloitettava viimeistään kuusi kuukautta ennen aiottua korotusta. Korotuksen pitää olla kohtuullinen ja korotetun vuokran vastata asunnon vuokra-arvoa. Vain poikkeustapauksessa vuosittainen korotus voi olla yli prosenttia. Indeksikorotus tarkoittaa, että työeläkkeen määrää tarkistetaan vuosittain, jotta se säilyttää rahanarvonsa.


Katso viimeisin indeksikorotus. Korotuksen tulee olla kohtuullinen ja korotetun vuokran tulee vastata huoneiston vuokra-arvoa. Korotus ei saa vuosittain ylittää prosenttia muutoin kuin tilanteissa, joissa tehdään vuokrattavan kohteen vuokra-arvoa merkittävästi kohottavia korjauksia. Millä perusteilla vuokraa voi korottaa ja kuinka paljon?


Pitääkö vuokrankorotus kirjata vuokrasopimukseen? Realia Asuntovuokrauksen myyntijohtaja Sari Halkosalmi valottaa vuokrankorotuksiin liittyviä vuokranantajan oikeuksia ja velvollisuuksia. Mikäli kustannukset ovat elinkustannusindeksin mukaan nousseet, voidaan vuokraa korottaa samassa suhteessa. Mihin vuokrankorotusta edeltävä tarkastus voidaan sitoa?


Vuokrasopimus solmittu euromääräisenä. Sopimukseen kannattaa aina ottaa selkeä korotusehto, jotta vältytään erimielisyyksiltä vuokrankorotuksia koskien. Saako vuokranantaja yksipuolisesti korottaa vuokraasi? Yleistä on vuokran sitominen elinkustannusindeksiin. Indeksiehtoa käytettäessä on otettava huomioon, mitä indeksiehdon käytön rajoittamista koskevassa laissa säädetään.


Jos vuokrankorotus tuntuu epäilyttävältä, anna lakimiehesi. Kuluttajahintaindeksi on laskurissa vuoden keskiarvo. Uuden vuokran suuruus. Kuukausi, josta alkaen korotus on voimassa. Asuinhuoneiston vuokrauksesta annetun luin §:n momentin mukaan vuokra määräytyy siten, kuin on sovittu, jolla laista muuta johdu.


Korotus on sidottu korjaus- ja muihin kustannuskuluihin. VVO:n vapaarahoitteisissa asunnoissa vuokrankorotusehtona on kuluttajahintaindeksin muutos ja päälle viisi prosenttiyksikköä. Satonkin ehtona on markkinaehtoisissa vuokrasopimuksissa enintään viisi prosenttiyksikköä indeksikorotuksen päälle. Korottamisen tulee aina perustua huoneiston käypään vuokratasoon.


Tasokorotus voidaan tehdä, jos vuokra on jäljessä käyvästä tasosta. Muita korotusvaihtoehtoja ovat mm. X euron korotus tai näiden yhdistelmä, jota itse käytämme sopimuksessamme (elinkustannusindeksi TAI kiinteä korotus ). KYKIssä kuluerien osuudet on määritetty pääosin KTI:n ylläpitokustannusaineistojen perusteella.


Indeksin pisteluvut päivittyvät Tilastokeskuksen muiden hintaindeksien perusteella. Jos ennen tämän lain voimaantuloa tehtyyn sopimukseen perustuvassa muussa kuin huoneenvuokralain 1§:n tai momentissa tarkoitetussa vuokrasuhteessa vuokralainen ja vuokranantaja eivät tämän lain voimaantulon jälkeen ole vuokran korottamisesta muuta sopineet, saa vuokranantaja sen jälkeen, kun on kulunut vuosi lain voimaantulosta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit