maanantai 12. marraskuuta 2018

Vakituisen työsuhteen irtisanominen työntekijän toimesta

Määräaikainen työsopimus ei pääsääntöisesti kuitenkaan ole irtisanottavissa sen paremmin työntekijän kuin työnantajankaan puolelta. Irtisanomisaika määräytyy yleensä työsopimuslain määräaikojen ja työntekijän työsuhteen keston mukaan. Työsuhteen voi purkaa heti vain koeaikana tai jos sinä tai työnantajasi laiminlyö velvollisuuksiaan. Kun työnantaja irtisanoo työsuhteen , hän sanoo, että työntekijän työ loppuu.


Työnantaja voi irtisanoa työsuhteen vain asiallisen ja painavan syyn takia. Irtisanomisaikana työntekijällä on työlainsäädäntöön ja sopimuksiin perustuvat oikeudet ja velvoitteet. Määräaikaisesta työsuhteesta ei voi irtisanoutua, jos siitä ei ole erikseen sovittu.


Työsopimuslaissa on määritelty noudatettavat irtisanomisajat. Työehtosopimuksella tai työsopimuksella on mahdollista sopia myös pidemmästä irtisanomisajasta. Irtisanominen on tällöin mahdollista vain, jos moitittava menettely toistuu. Tuotannolliset ja taloudelliset syyt. Korvauksen määrä on työntekijän 3-kuukauden palkkaa vastaava rahamäärä.


Muista työsuhteen päättyessä. Näitä ovat tietysti luonnollisesti työntekijän irtisanoutuminen, työntekijän irtisanominen työnantajan toimesta tai sopimuksen määräaikaisuuden umpeutuminen ja siinä ilmoitetun irtisanomisajan alkaminen. Suomessa irtisanominen ei ole helppoa ja siihen vaaditaan erittäin pätevä syy tai syitä. Joskus syy on sellainen, että se ei vaadi irtisanoutumista vaan nykyisen työsuhteen kehittämistä. Varmista, että nykyinen työpaikkasi ei tarjoa haluamiasi muutoksia.


Monet työantajat kouluttavat työntekijöitään uudelleen tai tarjoavat lisäkoulutusta ennemmin kuin etsivät uusia tilalle. Toistaiseksi voimassa oleva työsopimus tarkoittaa vakituista työsopimusta, jonka päättymisajankohtaa ei ole sovittu. Koeaika ja työsuhteen purkaminen. Työntekijän ei tarvitse ilmoittaa syytä työsuhteen irtisanomiseen.


Työsuhteen alkuun voidaan sopia koeajasta (katso tarkemmin sivulta Kun teet työsopimuksen), jonka aikana sekä työntekijä että työnantaja voivat purkaa työsuhteen. Työsuhdetta ei saa koeajallakaan purkaa syrjivillä tai epäasiallisilla perusteilla. Työsuhteen päättyessä työntekijällä on oikeus saada pyynnöstään työnantajalta kirjallinen todistus työsuhteen kestosta ja työtehtävien laadusta. Työsuhteen ehtoja on koska tahansa mahdollista muuttaa työnantajan ja työntekijän välisellä sopimuksella. Työnantajan oikeus yksipuolisesti muuttaa työsuhteen sisältöä on sitä vastoin rajattu.


Työnantaja saa lomauttaa määräaikaisessa työsuhteessa olevan vain, jos tämä tekee työtä vakituisen työntekijän sijaisena. Lisäksi edellytetään, että työnantajalla olisi ollut oikeus lomauttaa vakituinen työntekijä, jos hän olisi työssä (ks. työsopimuslaki luku §). Muun kuin viikko- tai kuukausipalkalla alle päivänä kalenterikuukaudessa työtä tekevän työntekijän vuosilomapalkka on prosenttia taikka työsuhteen jatkuttua lomakautta edeltävän lomanmääräytymisvuoden loppuun mennessä vähintään vuoden 1prosenttia lomanmääräytymisvuoden aikana työssäolon ajalta maksetusta tai.


Tällainen työsopimus on voimassa, kunnes se työnantajan tai työntekijän toimesta päätetään. Lain tarkoittamana perusteena voidaan pitää: työsopimuksesta tai laista johtuvien työsuhteeseen olennaisesti vaikuttavien velvoitteiden vakavaa rikkomista tai laiminlyöntiä sekä sellaisten työntekijän henkilöön liittyvien työntekoedellytysten olennaista muuttumista, joiden vuoksi työntekijä ei enää kykene. Kunnallisen viranhaltijan irtisanomisajat.


Irtisanomisajoista voidaan pääsääntöisesti sopia toisin työehto- ja työsopimuksissa. Käsittääkseni näissä tapauksissa työntekijän tulee maksaa uuden työntekijän etsimisestä aiheutuvat kulut, eli vaikka joku lehti-ilmoitus. Villejä urbaanilegendoita olen kuulluut, että mitään ei joudu korvaamaan jos uusi työntekijä on ovella ikäänkuin ilman hakuja.


En allekirjoita tätä, koska kaikki on vain hear-say.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit