torstai 22. marraskuuta 2018

Avioero ositus velat

Lakipalvelut, neuvontaa, oikeudenkäyntiavustusta sekä asiakirjojen laatimisapua. Kuolleen puolison velat on pääsääntöisesti maksettava ennen osituksen aloittamista, joten velkojen kattaminen koskee lähinnä avioero -ositusta. Velat otetaan osituksessa huomioon ositusperusteen syntymishetken mukaan eli avioero -osituksessa avioeron vireilletulohetki määrää, mitkä velat huomioidaan osituksessa. Ositus on prosessi, jossa puolisoiden säästöt sekä maksamattomat lainat selvitetään ja jaetaan sen mukaan, ovatko ne yhteisiä vai henkilökohtaisia.


Vastaus Eksyykö kyselijä tieltä? Miten menee avioerossa omaisuuden ja lainojen ositus jos ei ole avioehtoa. Puolisoiden omaisuus ja velat Se omaisuus, mikä henkilöllä on, kun hän avioituu, säilyy edelleen hänen omaisuutenaan myös avioliiton aikana. Sama koskee omaisuutta, jonka henkilö hankkii omiin nimiinsä avioliiton aikana. Pysyväksi aiottu erilleen muuttaminen voidaan todeta esimerkiksi avioerosta.


Jos avioero on vasta vireillä (harkinta-aika), todellinen erillään asuminen on edellytys sille, että puolisosuhteen voidaan verotuksessa katsoa lakanneen. Erillään asuminen käy ilmi osoitteenmuutoksista. Ohje soveltuu myös rekisteröidyn parisuhteen purkautumistilanteisiin. Mikä se on ja milloin se tehdään?


Mitä tietoja sitä varten tarvitaan. Minulle ja puolisolleni on tulossa avioero. Milloin voimme toimittaa omaisuuden osituksen?


Mikäli puolisot ovat yksimielisiä osituksen lopputuloksesta, asia hoituu sopimuksin. Riitaisissa tapauksissa on haettava pesänjakaja. Omaisuuden ositus ja avioero.


Ensimmäisen vaiheen hakemus käynnistää kuuden kuukauden harkinta-ajan. Hakemuksen aviopuolisot voivat tehdä käräjäoikeudelle joko yksin tai yhdessä. Jos eroa on haettu yhdessä. Osituksesta tulee laatia asiakirja, jonka kummatkin puolisot todistajineen tai pesänjakaja allekirjoittaa.


Kun ositus on toimitettu, ei kummallakaan puolisolla ole enää avio-oikeutta toistensa omaisuuteen, elleivät puolisot esimerkiksi lopullisen avioeron raukeamisen jälkeen avioehtosopimuksella toisin määrää. Ositussopimuksen ja siinä käytettyjen sanojen oikeudelliset vaikutukset on syytä tuntea tarkasti. Avio-oikeudesta säädetään avioliittolaissa ja Suomen lain mukaan aviopuolisoilla on avio-oikeus toistensa omaisuuteen, ellei muuta ole määrätty. Ositus (tai avioero taikka puolison kuolema) ei vaikuta velvollisuuteen maksaa velka kolmannelle. Usein kuitenkin esimerkiksi pankkien lainasopimuksissa on ehtoja velallisten avioeron (tai puolison kuoleman) varalta, kuten esimerkiksi korkomarginaalien nouseminen asuntolainoissa.


Nämä ehdot selviävät lainasopimuksista. Ositusta toimitettaessa kartoitetaan puolisoiden avio-oikeuden alaiset varat ja velat. Kun varoista vähennetään velat , saadaan selville omaisuuden säästö.


Lisäksi on muistettava, että osituslaskelmassa säästö ei voi olla negatiivinen eli ylivelkaisen puolison säästöksi merkitään laskelmassa nolla. Ositus tarkoittaa avioliiton päättyessä avioeroon tai toisen puolison kuolemaan tapahtuvaa avio-oikeuden alaisen omaisuuden selvittämistä ja tasaamista. Osituksessa lasketaan, miten paljon tasinkoa joutuu enemmän omaisuutta omistava puoliso maksamaan toiselle puolisolle siten, että kummankin omaisuuden arvo tulee yhtä suureksi. Ositus tarkoittaa, että puolisoiden omaisuus jaetaan pääsäännön mukaan tasan. Avioehto ja omaisuuden ositus.


Puolisoiden netto-omaisuuksia verrataan toisiinsa ja enemmän avio-oikeuden alaista omaisuutta omistava aviopuoliso joutuu luovuttamaan tasinkoa vähemmän omistavalle. Tämä kävi ilmi Nordean vuosi sitten tekemästä tutkimuksesta. Puolisot, joilla oli asuntovelkaa, mainitsivat avioeron todennäköisimmäksi syyksi, jolloin he joutuisivat luopumaan nykyisestä asunnostaan.


Vaikka ositus ei si­nänsä ole pakol­linen, on se kui­tenkin erit­täin suosi­telta­vaa tehdä pian osi­tuspe­rus­teen (= avio­ero tai toisen puoli­son kuo­lema) syn­nyt­tyä. Yleen­sä osi­tuk­sen toi­mit­tami­nen jou­tui­sasti ja siitä asi­an­mu­kaisen osi­tuskir­jan laati­minen on kum­man­kin osa­puo­len in­tres­sissä. Tässä artik­kelissa keski.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit