maanantai 21. tammikuuta 2019

Toimenpidelupa terassi

Kaikki lehdet kampanjahintaan. Salaiset tarjoukset tilaajille. Uniikit alennuskoodit. Toimenpidelupa tarvitaan rakennelmiin, joita ei pidetä rakennuksena, mutta joilla on vaikutusta kaupunki- ja maisemakuvaan, luonnonoloihin tai ympäröivän alueen maankäyttöön.


Tarvitseeko terassi rakennusluvan?

Jos tehdään raskaampi kate, esimerkiksi jatketaan talon kattoa, niin se tarvitsee toimenpideluvan. Jos terassille ei tule katetta, siitä ei tarvitse olla yhteydessä rakennusvalvontaan. Jos terassi rakennetaan rantavyöhykkeelle, niin kerrosneliömetrin ylittäviin tarvitaan rakennuslupa. Toimenpidelupa tarvitaan lisäksi sellaisen rakennelman ja laitoksen pystyttämiseen ja sijoittamiseen, jota ei pidetä rakennuksena, jos toimenpiteellä on vaikutusta luonnonoloihin, ympäröivän alueen maankäyttöön tai kaupunki- tai maisemakuvaan. Rakennuslupa vai toimenpidelupa ? Toimenpidelupa tarvitaan kun rakennelmalle tai laitokselle, jos niiden rakentaminen ei edellytä kaikilta osin rakentamisessa muutoin tarvittavaa ohjausta (esimerkiksi masto, säiliö, piippu).


Sen sijaan terassilla, joka on lasitettu, viettää mieluusti aikaa jo varhaisesta keväästä myöhäiseen syksyyn saakka, eivätkä säätilan muutokset vaikuta terassin käyttöön.

Toimenpidelupa edellyttää yleensä vastaavaa työnjohtajaa, joka pitää tarvittavat katselmukset kunnan viranomaisten kanssa. Vastaava työnjohtaja valvoo myös, että toteutus vastaa suunnitelmia ja työmaalla noudetaan hyvää rakennustapaa. Kevytrakenteinen huvimaja, grillikatos, vaja, varasto, jäteaitaus tai -katos, terassi tai muu vastaava kevytrakenteinen piharakennelma seuraavasti: rakennusala yli m² ja enintään m² osa-alueella 1. Lupa haetaan kaupungin rakennusvalvonnasta ja se hoituu huomattavasti helpommin kuin rakennuslupa. Rivitaloasujien pitää ilmoittaa terassin rakennustöistä aina isännöitsijälle.


Ensinnäkin terassit eivät vaadi rakennuslupaa. Katettu terassi tulkitaan useimmiten julkisivutoimenpiteeksi joka on joko toimenpideluvan varainen tai ilmoitusasia, mutta avoterassi ei yleensä edellytä mitään lupia tai ilmoituksia. Rajaetäisyys kuitenkin mutkistaa asiaa. Avattavilla liukulaseilla lasitettu parveke tai katettu terassi on kylmää ulkotilaa ja tilaa ei lasketa kerrosalaan eikä kokonaisalaan.


Vähintään parvekkeen pystysuorasta, ulkoilmaan rajoittuvasta osasta tulee tällöin olla avattavissa ja lasitus ei saa olla ulkoseinän omainen. Jos terassi tai pergola halutaan rakentaa lähemmäksi rajaa, naapurin on suostuttava toimenpiteeseen. Yleensä terassin rakentamiseen vaaditaan toimenpidelupa.


Mikä on rakennus- tai toimenpidelupa ja miksi ehkä tarvitset sen? Mikäli terassissa on kantavia kattorakenteita, sille voidaan joutua hakemaan rakennuslupa. Yli neliön katettu terassi vaatii toimenpideluvan ja jos se aiotaan myös lasittaa, tulee siihen hakea rakennuslupa.


Yli neliön lasitettu terassi syö aina rakennusoikeutta, muistuttaa Tuusulan johtava rakennustarkastaja Johanna Aho.

Lähtökohtaisesti terassia ei saa rakentaa neljää metriä lähemmäs tontin rajaa. Toimenpideluvalla käsitellään lähinnä sellaisia rakentamistoimenpiteitä, joilla on vaikutuksia kaupunkikuvaan. Tällaisia ovat julkisivumuutokset, katosrakennelmat, yli metriä korkeat raja-aidat ja mainoslaitteet. Hyvin suunniteltu ja toteutettu terassi on pitkäikäinen, vaatii vähän huoltoa ja palvelee tarkoitustaan.


Terassi viimeistelee talon julkisivun. Kun reilu mitoitus huomioidaan heti rakennusvaiheessa, niin pöytäryhmän päivittäminen myöhemmin suurempaan ei aiheuta heti remonttipaineita. Jos riittävän kokoista tasaista terassinpaikka ei tahdo löytyä, voi rinnetontin pihaa pengertää muurikivillä tai reunakivillä. Kokemus kertoo, että terassi ei voi koskaan olla liian suuri. Voit myös miettiä valmiiksi miten terassi pintakäsitellään ja haluatko terassin yhteyteen esimerkiksi paljun, porealtaan, uima-altaan tai vaikka kesäkeittiön.


Lasiterassia suunniteltaessa kannattaa miettiä sen tulevaa käyttötarkoitusta ja mitoittaa ja sijoittaa terassi sen mukaan. Jos tilaa käytetään usein ruokailuun, on yhteys keittiöön tärkeä. Välitön yhteys oleskelutiloihin on yleensä eduksi sekä toimivuuden että tilanmuodostuksen kannalta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit