perjantai 18. tammikuuta 2019

Eläkkeelle siirtyminen 63 vuotiaana

Suunnittele unelmalomasi tänään! Tämä ei tule automaattisesti maksuun, vaan se pitää erikseen hakea. Yhä useampi jää eläkkeelle - vuotiaana , viime vuonna heitä oli jo lähes prosenttia eläkkeelle siirtyneistä. Vanhuuseläkkeen alaikäraja on ollut jo pitkään suosituin ikä jäädä eläkkeelle.


On ennakkoarvioiden mukaista, että eläkkeelle siirtyminen ei ole viime vuosina muuttunut. Milloin työntekijä voi jäädä eläkkeelle ?

Työntekijä voi jäädä vanhuuseläkkeelle oman valintansa mukaan -68- vuotiaana. Jos työkyky on heikentynyt sairauden tai vamman vuoksi, työntekijä voi hakea työkyvyttömyyseläkettä. Eläkkeelle siirtyminen on yksi syy palvelussuhteen päättymiseen. Tällä hetkellä vanhuuseläkkeelle voi siirtyä joustavasti –vuoden iässä. Sinulle karttuu eläkettä vuodessa 53–62- vuotiaana ja vuodessa vuoden iän täyttämisen jälkeen.


Lisäksi eläkettäsi korotetaan jokaiselta lykätyltä kuukaudelta, jos jatkat töissä alimman eläkeiän täyttämisen jälkeen. Tämä sujuvoittaa eläkkeelle siirtymistä, koska työsuhteesi pitää olla päättynyt ennen kuin eläkkeesi voi alkaa. Hae eläkettä verkossa.


Varsinaista vanhuuseläkeikää ei enää ole, vaan jokaisella ikäluokalla on oma alin vanhuuseläkeikä.

Saavutettuasi alimman vanhuuseläkeiän voit jäädä vanhuuseläkkeelle. Takana on pitkä aika työelämässä ja vaikka eläkeikää on saattanut odottaa, voi työn jättäminen tuntua haastavalta. Jos sinulla on henkilökohtainen eläkeikä, voi se olla korkeampi kuin alin vanhuuseläkeikä. Toisille eläkkeelle jääminen on suuri helpotus, kun työelämän kiireet ja rutiinin voi jättää taakse.


Varhennetulle eläkkeelle voi päästä aikaisintaan 61- vuotiaana ja enintään kolme vuotta ennen eläkeikää. Päätöstä kannattaa harkita tarkkaan, sillä mitä enemmän eläkettä varhentaa, sitä pienemmäksi se jää koko loppuelämäksi. Jos haet alle 65- vuotiaana kansaneläkettä, sitä pienennetään pysyvästi kutakin varhennuskuukautta Kun tiedät arvioidun työeläkkeesi määrän, tarkista Kelasta, saisitko lisäksi kansaneläkettä. Näin haet vanhuuseläkettä 1. Kartuttaako työnteko –65- vuotiaana eläkettäni?


Kannattaako työkeikkailu? Kokopäiväinen työ 65-vuotiaaksi asti on eläkkeen karttumisen kannalta taloudellisesti kannattavinta. Sen sijaan osittainen työnteko eläkkeellä –65- vuotiaana ei tuo kovin suurta lisää eläkkeeseen.


Onhan tuossa tekemistä ihan tarpeeksi. Eläkehakemuksen lähettäminen ai. Serkkuni jäi aikoinaan eläkkeelle armeijan leivistä hiukan yli 40- vuotiaana. Nyt hän lienee 7 eli on ehtinyt olla jo pitkään eläkkeellä. Itse jäin eläkkeelle - vuotiaana.


Aluksi oli vähän outo olo, mutta kyllä olen jo tottunut siihen ettei töihin enää tarvitse mennä. Kun nostat osaa eläkkeestäsi etuajassa, siihen tehdään leikkaus.

Se on prosenttia jokaiselta varhennuskuukaudelta. Jos eläkeikäsi alaraja on esimerkiksi vuotta kuukautta ja alat nostaa osittaista varhennettua vanhuuseläkettä 62- vuotiaana , vähennystä tulee kuukaudelta, yhteensä prosenttia. Jos työeläkkeesi on pieni tai sitä et saa ollenkaan, voit saada Kelasta kansaneläkettä.


Pikaoppaan avulla saat kuvan siitä, milloin voit saada eläkettä tai muita etuuksia Kelasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit