keskiviikko 9. tammikuuta 2019

Ajokielto ylinopeus

Rattijuopumuksesta ajokielto on vähintään yhden kuukauden pituinen ja törkeästä rattijuopumuksesta tai törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta vähintään kolme kuukautta. Päiväsakkoja tulee, jos ylinopeus ylittää kilometriä tunnissa vähennyksen jälkeen. Ajokielto voidaan määrätä myös muista liikennerikkomuksista. Olen saanut rikesakon kotiin linja-autokaistalla.


Tuomioistuimen määräämä ajokielto on voimassa enintään viisi vuotta, ja se voidaan panna täytäntöön muutoksenhausta huolimatta. Valvotun ajo-oikeuden aikana tehdystä teosta ei kuitenkaan voida määrätä uutta valvottua ajo-oikeutta. Väliaikainen ajokielto päättyy ja valvottu ajo-oikeus alkaa, kun rattijuopumukseen syyllistyneelle luovutetaan viimeksi mainitussa laissa tarkoitettu alkolukkoajokortti.


Poliisin sakotuskäytäntö. Miten tämä on mahdollista? Olen ymmärtänyt, näin alhaisesta ylinopeudesta selviäisi huomautuksella. Kuinka sakosta voi valittaa? Rikesakko on euromäärältään kiinteä, sakkoa lievempi varallisuusrangaistus, joka on säädetty eräiden rikkomusten rangaistukseksi.


Liikennerikkomusten tuomien rikesakkojen esitetään muuttuvan virhemaksuiksi. Nykyisin ajokielto määrätään, jos on rikkonut nopeusrajoituksia neljä kertaa kahden vuoden aikana tai kolme kertaa vuoden sisällä. Lain muututtua ajo-oikeuteen vaikuttaviksi ylinopeuksiksi lasketaan vain ne kerrat, jolloin ylinopeus on ollut vähintään kilometriä tunnissa enintään kuudenkympin rajoitusalueella tai kilometriä tunnissa korkeammilla rajoituksilla. Jos teosta ei kuitenkaan nosteta syytettä, syyte hylätään, teosta määrätään ajokielto ehdollisena, tai ajokieltoa ei lainkaan määrätä, poliisin on viipymättä palautettava ajokortti ja ilmoitettava asianomaiselle ajo-oikeuden jatkumisesta. Ajo-oikeus on näin ollen heti voimassa, kun poliisi palauttaa ajokortin.


Liikennevirhemaksut eivät toistuvinakaan johtaisi samalla tavoin automaattisesti ajokieltoihin kuten rikesakot ja päiväsakot. Ehdollinen ajokielto. Tilapäinen ajokielto on tärkeää asettaa myös silloin, kun potilas ohjataan epävakaan sydäntilanteen takia kardiologisiin lisätutkimuksiin. Yhteistä näille tilanteille on se, että ajokyvyttömyyden ei arvioida pitkittyvän yli kahden vuoden mittaiseksi.


Pitääkö ajokiellosta ilmoittaa poliisille? Jos ulkomailla annetun ajokortin haltija ei asu vakinaisesti Suomessa, poliisin on pyynnöstä annettava ajokortti takaisin ajokortin haltijalle tämän poistuessa maasta, vaikka ajokielto tai väliaikainen ajokielto ei ole vielä päättynyt. Ajokiellon pituus on 1-kk, minkä lisäksi kuski saa päiväsakkoa. Ajo-oikeutta ei ole Suomessa niin kauan kuin ajokielto tai väliaikainen ajokielto on voimassa.


Toistuvien rikkomusten kilometrirajoja nostettiin ylöspäin ylinopeuksissa. Tieliikennelain uudistus astuu voimaan kesäkuun alusta. Leuto sää ja sulat tiet johtivat ylinopeuksiin Länsi-Uudellamaalla: poliisi määräsi tammikuussa peräti kuljettajaa ajokieltoon. Hallituksen esitysluonnoksen mukaan ylärajan nostaminen helpottaisi poliisin työtä, sillä päiväsakkorangaistus on menettelyltään huomattavasti raskaampi. Ylinopeus voi tapahtua missä päin Suomea tahansa, mutta sakon antaa tiedoksi kotipaikan poliisi.


Myös ajokiellosta päättää kotipaikan poliisi. En tunne Tampereen poliisin organisatiota, mutta voihan sitä aina kilauttaa Tampereen poliisille ja kysyä. Mitään kaavaketta ei ole olemassa ja otsikoksi kelpaa mikä tahansa. Nykyisessä laissa myös edellä kerrottua lievemmät ylinopeudet on otettu mukaan toistuviin liikennerikkomuksiin.


Houkutus ajaa ylinopeutta voi kesäkeleillä olla suuri. Moni pohtii, kuinka paljon ylinopeutta voi ajaa ilman, että siitä tulee huomautusta tai sakkoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit