keskiviikko 9. tammikuuta 2019

Venäjän pohjoinen laivasto

Venäjän pohjoinen laivasto on toteuttanut sarjan suunniteltuja harjoituksia arktisella alueella. Venäjän puolustusministeriö kertoi, että erilaisia sotatilanteita harjoiteltiin Barentsinmerellä, Vienanmerellä ja Laptevinmerellä. Harjoituksissa ammuttiin muun muassa ohjusta, joista osa veden alta ydinsukellusveneistä.


Laivasto on ilmoittanut siirtävänsä Petsamoon useita uusia ohjuspattereita. Sotaharjoitukseen osallistuisivat Suomen rajan tuntumaan sijoitetut arktiset prikaatit, kertoo pohjoisen laivaston komentaja uutistoimisto Interfaxille. Asiasta kertoo venäläinen uutistoimisto Interfax.

Klimov näkee, että Venäjän Pohjoinen laivasto ei kykene torjumaan Yhdysvaltojen ja Naton meri- ja ilmavoimien työntymistä lännestä aina Murmanskin alueen porteille. Venäjä ei kykene lävistämään sukellusveneillä niitä kahta puolustuslinjaa, jotka toisaalla tässä kirjoituksessa kuvasin (Finnmark-Karhusaari-Huippuvuoret ja Iso-Britannia-Islanti-Grönlanti). Venäjän ydinpelotteeseen liittyviä sukellusveneitä on ennen kaikkea Kuolan alueella, mutta jonkin verran myös Tyynenmeren laivastossa Kauko-Idässä.


Läntisen sotilaspiirin esikunta on Pietarissa, ja siihen kuuluu kaksi armeijaa, joista toisen esikunta on Agalatovossa hieman Pietarista pohjoiseen. Piiriin kuuluu kahden entisen sotilaspiirin lisäksi Pohjoinen laivasto ja Itämeren laivasto , Inkinen sanoo. Laivaston esikunta siirrettiin hiljattain Moskovasta Pietariin. Suomen kansa sanoo jyrkän ei Natolle ja Ruotsille.


Sen perustana on Pohjoinen laivasto , ja siihen kuuluu maavoimien kaksi prikaatia, pinta-aluksia, sukellusveneitä, laivaston ilmavoimia, rannikko- ja ilmapuolustusjoukkoja. Strategisen johtoportaan tehtävänä on Venäjän kansallisten etujen turvaaminen arktisella alueella (luonnonvarat ja pohjoinen merireitti).

Merivoimien tehtävänä on puolustaa Venäjän intressejä ja tukea taistelutoimintaa merialueilla. Merivoimat kykenee ydinaseiskuihin maakohteita vastaan, tuhoamaan laivastokohteita merellä ja tukikohdissa, häiritsemään vihollisen yhteyksiä, suojaamaan merikuljetuksia, toimimaan yhteistoiminnassa maavoimien kanssa, suorittamaan maihinnousuja ja osallistumaan vihollisen maihinnousujen. Pelastustoimet uppoamispaikalla jatkuvat, ja laivasto on aloittanut tutkinnat onnettomuuden syyn selvittämiseksi. Ydinsukellusvene Kursk upposi Barentsinmerellä noin kolme vuotta sitten vieden mukanaan kaikki 1miehistön jäsentä.


Eihän Venäjän Pohjoinen laivasto käsitä merkittävien pinta-alusten osalta enää kuin yhden lentotukialuksen, yhden taisteluristeilijän, yhden risteilijän ja kuusi hävittäjää. Venäjän laivaston ei tosiaan kannata pyrkiä Atlantille, kuului Norja sitten Natolle tai Venäjälle. Se on sotilaiden tapa viestiä ja näyttää voimaa rauhan aikana, sanoo Raitasalo. Hän ei pidä Venäjän ohjusharjoitusta yllättävänä. Neuvostoliiton pohjoinen laivasto oli osa Neuvostoliiton laivastoa.


Pohjoisen laivaston päätukikohta oli Severomorskissa. Kaliningrad on satamakaupunki ja Kaliningradin alueen pääkaupunki Venäjällä. Kronstadt on Pietarin kaupungin piiri, jolla on kaupungin asema. Hän ei näe Venäjän ja Naton suhteissa merkkejä siitä, että jännitys lievenisi.


Se, mitä voidaan tehdä, on eskalaatioiden hallinta, sanoo Pesu. Venäjän Itämeren laivasto on nykyisin lukumääräisesti likipitäen tasavahva Naton ja Ruotsin merivoimien kanssa, mutta laadullisesti niitä heikompi. Venäjän merioperaatiot keskittyisivätkin kriisin alkuvaiheessa voimakkaasti Pohjois Norjaan, Suomenlahden suun alueelle, Baltian maiden rannikolle ja Kaliningradin edustalle. Venäjä on rakentamassa pohjoiseen erityistä arktista voimaryhmittymää, jota voi verrata maan nykyisiin sotilaspiireihin, arvioi eversti, evp. Kursk-sukellusveneen onnettomuus tapahtui Barentsinmerellä Kuolan niemimaan rannikolla.


Joka vuosi Venäjän Pohjoinen laivasto kokoontuu mittavaan harjoitukseen Kuolan niemimaan edustalle.

Sukellusvene Kursk oli ollut merellä tuntia, kun sitä koetteli kohtalokas räjähdys. Epäilemättä tilanne tulee tulevaisuudessa muuttumaan kun uutta kalustoa saadaan käyttöön (Nahimovin modernisointi, uudet fregatit yms). Suomen puolustusvoimissakin olisi pitänyt ottaa käyttöön kenraalieverstin arvo.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit