maanantai 14. tammikuuta 2019

Junalla venäjällä

Tauti ei tartu ihmiseen, mutta levitessään Suomeen voi vaarantaa suomalaisen sianlihan tuotannon. Jahtimatkoja on syytä välttää. Viisumin on oltava voimassa rajaa ylitettäessä. Tämä kannattaa huomioida erityisesti Tolstoi- junalla yön yli matkustettaessa, junan ylittäessä rajan vasta lähtöpäivää seuraavan vuorokauden aikana.


Junalla ympäri Venäjää Viipurin, Pietarin ja Moskovan lisäksi junan kyydillä voi tutustua myös Venäjän kaukaisempiin kaupunkeihin. Matkustaminen junalla Pietariin on helppo tapa tutustua Venäjän toiseksi suurimpaan kaupunkiin.

Päivittäin Suomen ja Pietarin välillä kulkee junavuoroa molempiin suuntiin. Junamatka Helsingistä Pietariin taittuu vajaassa tunnissa ja junan kyytiin on mahdollista nousta myös muillakin asemilla kuin Helsingistä. Lukoil, Shell ja Neste. Huoltoasemia löytyy runsaasti ja niiden palvelutarjonta vaihtelee suuresti.


Siperian rata on yksi klassisimmista matkareiteistä, joka houkuttelee Venäjälle matkailijoita eri puolilta maailmaa. Matkustaminen lähes Suomen rajoilta aina Kiinaan asti on uskomaton kokemus. Venäjällä toimii useita huoltoasemaketjuja, kuten esim. Trans-Siperia -junareitti on maailman pisin junareitti.


Matkan varrella voi vaihtaa junaa, ja päätyä esimerkiksi Mongoliaan tai Kiinaan.

Kaupunkiloma junalla Pietariin. Tämä johtuu siitä, että rekisteröinti venäjällä ei ole pakollista silloin, kun viivyt maassa alle arkipäivää, poislukien viikonloput (lauantait ja sunnuntait) ja pyhäpäivät. Junalla tai linja-autolla mentäessä rajan yli tarvitsee pasiin ja viisumin lisäksi vain maahantulokortin.


Laivalla mentäessä ei tarvitse viisumia, mutta maahantulokortti tulee täyttää. Maahantulokorttia käytännössä tarvitsee jossain hotelleissa tai majoituspaikoissa missä yöpyy. Foorumiltamme saat apua junalippujen ostamiseen.


Pian rajan ylityksen jälkeen saavuimme Viipuriin. Vasta katsellessani junaikkunasta aamu-usvaa ja sen seasta hädin tuskin erottuvaa merenlahtea sekä tarinoista tuttua, mutta muuten vierasta kaupunkia, tajusin, että myös Viipuriin on mahdollista matkustaa näin helposti junalla. Eikä matka-aika ole junalla kuin tuntia! Jopa kesäaikaan junissa on tilaa niin, ettei etukäteisvarausta tarvita, mutta tarjolla on usein vain yläpetejä neljän hengen hyteistä.


Yläpedillä on takuuvarma oma rauha, mutta kesähelteillä siellä on joko tukahduttavan kuuma tai jäätävän kylmä, riippuen siitä kuinka vaunuemäntä muistaa säädellä ilmastointia. Alan olla rutinoitunut junalipun ostaja, joten alla olevat vinkit kannattaa lukea. Junalippujen hankinta isolta asemalta on joskus hiukan haastavaa. Ensimmäinen kerta Pietarin Moskova-asemalla jäi mieleen. Venäläinen yöjuna kulkee Helsingin ja Moskovan välillä kerran vuorokaudessa kumpaankin suuntaan.


Kyytiin voi nousta Helsingin päärautatieaseman lisäksi Pasilassa, Tikkurilassa, Lahdessa, Kouvolassa ja Vainikkalassa. Meno junalla Helsinki-Peking Mongolian läpi ja lentäen Finnairilla Pekingistä suoraan takaisin Helsinkiin. Lähdöt joka maanantai Helsingistä Moskovaan Tolstoi- junalla.


Helsinki-Moskova-Peking (yötä junassa).

Moskovasta lähtö edelleen seuraavana iltana kohti Pekingiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit