perjantai 18. tammikuuta 2019

Kirja essee ohje

Olennaista on, että pohdinnat ja tulkinnat perustellaan. Lue teos yleiskuvan. Argumentoiva essee. Mikä kirjassa erityisesti kiinnosti, puhutteli tai ihastutti?


Pohdi tätäkin näkökulmaa, jos näin oli. Kirja saattoi myös vihastuttaa.

Kenelle voisit suositella kirjaa tai olla suosittelematta? Muista, että kirja -analyysissa voit pitkin matkaa tuoda itseäsi tekstiin, eli mielipiteitäsi, ajatuksiasi kirjasta, henkilöistä jne. Ylioppilastekstien tapaan myös esseen pitää olla ehyt kokonaisuus. Jäsentely alkaa yleensä jo otsikosta, ja sitä mietittäessä pitää pohtia, minkälaisia käsittelytapoja ja näkökulmia se mahdollistaa. Kuulustelija odottaa ennen kaikkea, että esseen kirjoittaja keskittyy olennaiseen ja pysyy aiheessa.


Hän olettaa, että essee perustuu lähdeteosten perusteelliseen ja kriittiseen lukemiseen ja että essee on johdonmukaisesti argumentoitu sekä sujuvasti ja selkeästi esitetty. Johdanto esittelee, motivoi ja rajaa aihetta lukijoille. Johdannossa herätetään lukijan kiinnostus ja annetaan tausta tietoja aiheen käsittelylle.


Teksti ja aihe rajataan kuvaamalla ongelmaa ja kertomalla ne kysymykset, joihin teksti aikoo vastata.

Tämä on henkilökohtainen haastekohta, mutta ei liene kenellekään hankala toteuttaa, ellei koko kirjastoa ole luettu läpi! Tämäkin on tapauskohtainen haastekohta. Haastattelijana toimii Olli Löytty.


Tapahtuma järjestettiin 28. Tieteiden talolla Helsingissä. Tietokirjallisuuden suurtapahtuman teemana oli ”Rikottuja. Esittele kirjavalintasi opettajalle. Muista lukea kirja ennen tätä!


Ota kokeeseen mukaan lukemasi kirja. Ohjeessa kuvataan kirjallisten töiden ulkoasuun ja muotoseikkoihin liittyviä asioita. Munkki joka myi Ferrarinsa. Esseekoe pidetään tiistaina 27. Proakatemian esseepankki.


Kirjoista saadut opit ja kopit viedään suoraan käytäntöön esimerkiksi pajoissa dialogiringeissä tai vaikkapa työprojekteissa. Tyypillisesti essee on pohdiskeleva ja verrattain lyhyehkö teos, jossa sisällön lisäksi myös ilmaisutavalla on merkittävä rooli. Alimmaiseksi kirjoitetaan päiväys.


Tyyliseikkojen painoarvon vuoksi essee onkin asiatekstilajeista lähimpänä kaunokirjallisuutta. Esseiden kirjoittajia sanotaan esseisteiksi.

Alla erilaisia tapoja aloittaa essee. Suoraan asiaan Pääteema tuodaan esiin heti ensimmäisessä virkkeessä ja käsittely alkaa välittömästi 2. Tämä sivusto sisältää Ammatillisen opettajakorkeakoulun avoimia oppimateriaaleja. Sisällön ovat tuottaneet Anne Leppänen ja Tuija Rautio, JAMK.


Sisällön käyttöoikeutta koskee Creative Commons -lisenssi (CC BY-NC).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit