tiistai 15. tammikuuta 2019

Kiinteistön kauppakirja liitteet

Astinlaudat, lavakaaret, helmaputket. Lataa kauppakirja tästä! Lainhuuto- ja rasitustodistus. Kiinteistön kaupassa tarvittavat liitteet vaihtelevat aina tilanteen mukaan. Kaikkia liitteitä ei siis aina tarvitse olla, vaan tilanteesta riippuen vain osa.


Yleisiä kauppakirjassa tarvittavia liitteitä ovat esimerkiksi lainhuuto- ja rasitustodistukset sekä muun muassa kuntotarkastusraportti. Luettelenkin tässä yleisimpiä liitteitä. Miten kiinteistökaupan kauppakirja on laadittava?


Myyjä ei vastaa pinta-alan oikeellisuudesta. Kiinteistöllä sijaitsee asuinrakennus, jonka kokonaispinta-ala on rakennusvalvonnan rakennuslupapiirustusten mukaan 1m². Rakennuksen asuinpinta-alaa ei ole mitattu. Myyjän ja ostajan tai heidän asiamiehensä on allekirjoitettava kauppakirja.


Vaaranvastuulla tarkoitetaan vastuuta vahingosta, joka kaupan tekemisen jälkeen aiheutuu kaupan kohteelle tulipalon, myrskyn tai muun kaupan osapuolista riippumattoman syyn vuoksi. Myyjä pitää kiinteistön täysarvovakuutuksensa voimassa vaaranvastuun siirtymishetkeen asti. Ostaja vakuuttaa kaupan kohteen tästä hetkestä eteenpäin. Kiinteistövaihdannan palvelu on kaikille avoin Maanmittauslaitoksen tarjoama verkkopalvelu. Voit tehdä lähes kaikki kiinteistöjen luovutukseen liittyvät sopimukset ja hakemukset sähköisesti vaikkapa omalta kotisohvaltasi!


Kauppakirja , kiinteistön vuokraoikeus ja rakennus. Maksuehto, omistusoikeus siirtyy ostajalle heti. Jos kahden kiinteistön omistajat sopivat esim. Asunnon kauppakirjan liitteeksi laitetaan kyseisen kaupan ja sen ehtojen kannalta tärkeimmät dokumentit. Useimmiten kauppakirjan liitteeksi laitetaan asunto-osakkeen tai kiinteistön viralliset paperit, kuntotarkastusraportti tai kosteusmittausraportti, jos sellainen on olemassa ja tarvittaessa myyjän puolison suostumus.


Ellei kauppakirjaa ole tehty maakaaren säännöksiä noudattaen, kauppa ei ole sitova. Tämän vuoksi kyseisen sopimustyypin kauppakirjat tuleekin laatia erityisen huolellisesti omistusoikeuden siirtymisen varmistamiseksi. Palvelusta löydät myös kiinteistön kauppakirjan, jonka laatiminen onnistuu itse, kunhan kauppakirjan allekirjoittaa julkinen kaupanvahvistaja. Tarjouksen hyväksymisen jälkeen valmistellaan varsinaiset asuntokaupat.


Kaupanteon järjestäminen pankkiin. Jos ostajalla on asuntolaina, tehdään kaupat yleensä hänen pankissaan. Varainsiirtovero asunto-osakkeesta pitää yleensä maksaa kuukauden kuluessa siitä, kun kauppakirja tai muu sopimus on allekirjoitettu. Kiinteistönvälittäjän välityksellä tehdyissä kaupoissa vero on yleensä maksettava sopimuksen allekirjoituksen yhteydessä eli kaupantekotilaisuudessa. Tässä vinkissä on kaikki asunnon kauppakirjaan sisällytettävät ehdot.


Kun saat lahjaksi muuta kuin rahaa – esimerkiksi arvopapereita, asunto-osakkeen tai kiinteistön – sinun on selvitettävä lahjan käypä arvo lahjaveroilmoitukseen. Tee lahjaveroilmoitus OmaVerossa. Näin määrität lahjan arvon.


Lahjaveroilmoituksen voi tarvittaessa tehdä paperilomakkeella. Haluatko arvioida veron määrän?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit