Teen freelancer toimittajan työtä nyt ihan ilman koulutusta. Olisiko mitään opasta, jossa olisi perusasiat esim. Tampereen ja Jyväskylän yliopistoissa voi valmistua toimittajaksi. Toimittajaksi voi valmistua useasta eri paikasta.
Oppiaine on nimeltään tiedotusoppi tai journalistiikka. Suosittelen ehdottomasti että lähdet lukemaan juuri näitä aineita, koska ilman juuri tätä koulutusta toimittajaksi on hankala päästä. Kirjoitan aiheesta usein lehtiartikkeleita. Jostain syysta, jos kutsun itseäni toimittajaksi , se aiheuttaa muutamissa tutuissa ja tuntemattomissa närää. Minulla ei ole toimittajan koulutusta.
Saan usein vähättelyä osakseni, olen kuulemma pelkkä harrastelija, enkä oikea toimittaja. No toimittajahan on vapaa ammatti eli toimittajan hommia voi tehdä periaatteessa millä tahansa tutkinnolla tai ilman tutkintoa, mutta alan koulutusta järjestää tiedotusopin laitos Tampereella, journalistiikan laitos Jyväskylässä ,viestinnän koulutusohjelma Helsingissä ja mediatutkimus Turussa. Olen kyllästynyt, se alkaa.
Myös monet kansanopistot tarjoavat media-alan koulutusta. Viestintää voi opiskella pääaineena Helsingin, Tampereen, Jyväskylän ja Vaasan yliopistoissa sekä Svenska social- och kommunalhögskolanissa. Joidenkin paikallisradioiden toimittajaksi saattaa päästä ilman mitään koulutusta , jos joku kaveri on siellä töissä. Ainakin niiden puheautomaattien (Ne ei ole oikeita toimittajia, vaan lähinnä helppoheikkien ja jonkinasteisen dj:n yhdistelmiä) kielenkäyttö, käytös ja yleissivistys on aivan pohjanoteeraus. Moniin työpaikkoihin ei tarvita mitään koulutusta – tai oikeammin: se tapahtuu talon sisällä työajalla.
Vastaavasti suureen osaan tehtävistä vaaditaan lakisääteinen tai työnantajan toivoma tutkinto, jonka voi kuitenkin usein suorittaa hyvinkin nopeasti. Yksi tie ammatilliseen tutkintoon. Mutta jos tilanne on se, että ikää on esim.
Miksi kukaan palkkaisi töihin henkilöä jolla ei ole koulutusta eikä työkokemusta? Vuosi toimittajan opintoja. Kansanopisto keskellä Helsinkiä!
Kilpailu on kovempaa ja maailma kansainvälisempi kuin aiemmin. Tuntemalla menneisyyttä voimme vastata tulevaisuuden kiristyviin haasteisiin. Meno on hektisempää, mutta meitä on valmistettu siihen.
Uskottava toimittaja ja media-alan ammattilainen tarkistaa kertomuksensa päähenkilön tekemiset useista riippumattomista lähteistä, tutustuen töihin itse perusteellisesti ja muodostaen siitä mahdollisimman puolueettoman käsityksen ilman omaa henkilökohtaista agendaa. Sehän on sisäänrakennettu juttu. Useilla on kuitenkin taustalla joku yliopistotutkinto, moni on lukenut pääaineenaan tiedotusoppia tai saanut ennen vanhaan koulutuksen Tampereen yliopiston toimittajakoulutuksessa. Totuus on kuitenkin se, että kuka tahansa voi olla toimittaja, myös ilman koulutusta. Ammattitaito vaihtelee siis laidasta laitaan journalismin pelikentällä.
Alaa opiskelematon voi olla erinomainen toimittaja, ja alaa opiskellut saattaa olla koulutuksesta huolimatta kokematon. Mokia tehdään myös isojen lehtien toimituksissa. Omaisuuden siirtämisessä pohditaan usein, annetaanko omaisuus eläessä lahjana. Perintökaaren mukaan omille lapsille eli rintaperillisille. Puoluelehdet ja aatteelliset lehdet ovat yhteisönsä sisällä pelättyjä kanavia.
Kun pitää olla kriittinen, joskus ollaan vähän tarkoituksellakin kriittisiä, vasemmistonuorten Libero-lehden päätoimittajana työskennellyt ja tänä keväänä vapaaksi toimittajaksi siirtynyt Peltokangas sanoo.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.