perjantai 25. tammikuuta 2019

Tilinpäätös aikaraja

Koulutuksessa käydään kattavasti läpi tilinpäätöksen laatimiseen liittyviä peruskysymyksiä. Seuraava koulutuspäivä: 12. Luotettavat tilitoimistopalvelut Kainuussa.


Tilinpäätös kertoo yrityksen tuloksen ja varallisuusaseman. Toimintakertomus on tilinpäätöksen yhteyteen kuuluva erillinen asiakirja, jolla on tarkat sisältövaatimukset. Osakeyhtiö voi ilmoittaa tilinpäätöksen kaupparekisteriin maksutta kahdeksan kuukauden kuluessa tilikauden päättymisestä. Jos tilinpäätös toimitetaan tämän jälkeen, PRH lähettää yritykselle euron laskun viivästyneen tilinpäätöksen rekisteröinnistä.


Jotta tilinpäätös voidaan hyvissä ajoin saada valmiiksi, tulee tilinpäätöksen laadinnassa tarvittavat asiakirjat hankkia ja tarvittaessa tilata hyvissä ajoin ennen tilinpäätöspäivää. Tällaisia ovat esimerkiksi pankkitilien ja velkojen saldotodistukset, luettelot kiinnityksistä, panteista ja vakuuksista. Samalla tilinpäätös toimii pohjana verotukselle. Velvollisuus ilmoittaa tilinpäätös julkistettavaksi kaupparekisterissä vaihtelee yritysmuodoittain.


Osakeyhtiön ja osuuskunnan kohdalla tilinpäätöksen ilmoittamisen laiminlyönti voi johtaa yrityksen poistamiseen kaupparekisteristä. Poistomenettelyyn voi joutua sekä toimimaton että toimiva osakeyhtiö tai osuuskunta. Kun kirjanpitovelvollinen on fyysinen henkilö, liikkeen- tai ammatinharjoittaja, hänen on allekirjoitettava tilinpäätös. Yhteisön tai säätiön tilinpäätöksen allekirjoittaa sen hallitus tai vastuunalaiset yhtiömiehet sekä toimitusjohtaja taikka vastaavassa asemassa olevat henkilöt.


Jos konserniyritys, jonka tilinpäätös yhdistellään konsernitilinpäätökseen, vastaa sellaisen yhden tai useamman muun omistajan kanssa, jonka tilinpäätöstä ei yhdistellä samaan konsernitilinpäätökseen, osakkuusyrityksen johtamisesta, saadaan tämän osakkuusyrityksen (yhteisyritys) tase- ja tuloslaskelmaerät sekä niiden. Mikäli velvollisuus laatia tilinpäätös ja toimintakertomus laiminlyödään, voi rekisteriviranomainen velvoittaa toimitusjohtajan tai hallituksen jäsenen sakon uhalla täyttämään velvollisuuden määräämässään ajassa. Päätökseen, jolla rekisteriviranomainen on asettanut uhkasakon, ei saa hakea muutosta valittamalla. Tuomioistuimen on erotettava yleisen edun kannalta merkittävän yhteisön tilintarkastaja toimestaan kesken toimikauden, jos erottamiseen on perusteltu syy.


Mitä on kirjanpito ja miksi sitä pidetään? Kirjanpidon tärkein tehtävä on tuottaa tietoa yritykselle itselleen. Tuloslaskelma kertoo toiminnan tuloksellisuuden, tase kertoo muun vakavaraisuudesta ja maksuvalmiudesta. Se tulisi laatia huolella ja ammattitaidolla.


Lukujen oikeellisuuden lisäksi tilinpäätöksen laatijan kannattaa tarkistaa yhteisön yksilöivät tiedot, vuosiluvut, oikeinkirjoitus, laskukaavat, muotoilun selkeys ja kerrottujen laadintaperiaatteiden todenmukaisuus. Puutteita esiintyy tositeaineistossa, vaihto-omaisuudessa, jakosottamisessa ja esittämisessä. Tilintarkastajan kokemuksia pienten yritysten tilintarkastuksesta. Mikäli yhtiössä ei lain tai yhtiöjärjestyksen mukaan ole valittava tilintarkastajaa, tulee yhtiökokouksen kuitenkin valita yhtiölle tilintarkastaja, mikäli osakkeenomistajat joilla on vähintään yksi kymmenesosa kaikista osakkeista tai yksi kolmasosa kokouksessa edustetuista osakkeista sitä varsinaisessa yhtiökokouksessa, tai siinä yhtiökokouksessa jossa asiaa kokouskutsun.


Milloin verotus päättyy? Veroilmoituksen tietojen perusteella Verohallinto laskee verovuoden lopullisen tuloveron. Osakeyhtiölle ja osuuskunnalle muodostetaan verotuspäätös sen jälkeen, kun Verohallinto on käsitellyt veroilmoituksella annetut tiedot ja verotus on toimitettu.


Mikä on tilintarkastuskertomus? Yhtiökokous ei voi pätevästi päättää monistakaan asioista, jollei tilintarkastuksesta ole laadittu kertomusta. Perukirja on kuolinpesän omaisuusluettelo, tilinpäätös ja perintöverotuksen pohja. Perukirjan tekemiselle on lakisääteinen määräaika, mutta perinnönjaolle ei. Kun asiat pitkittyvät, ne yleensä myös mutkistuvat.


Jo kuolinpesän selvittämisvaiheessa voi karauttaa kalliisti kiville. Verkko-opas on maksuton ja avoimesti kaikkien halukkaiden käytettävissä Kiinteistölehden Taloyhtio. Yhtiökokousopas sisältää hyötytietoa taloyhtiöiden yhtiökokouksiin liittyvistä asioista kattavasti ja monipuolisesti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit