keskiviikko 23. tammikuuta 2019

Sotilaspassi hukassa aselupa

Mitäs jos näyttää viranomaiselle isukin sotilaspassia. Siitä sentään löytyy tietoja pitkään jatkuneesta aseen käytöstä, taistelupaikoista, sekä aseen kanssa kunnostautumisesta,saadut kunniamerkit. Aseen hankkimisoikeus on voimassa pääsääntöisesti vuoden, erityisin syin perusteltuna enintään kaksi vuotta. Passin saamisen edellytyksenä on, että asevelvollisuus on suoritettu, jos passin hakija on 28--vuotias mies.


Se on tuossa vaiheessa niinsanottu esteettömyystodistus. Sotilaspassin voi joutua näyttämään passia hakiessaan. Kannattaa perustella miksi ei ole sotilaspaasia tai siviilipalvelustodistusta! Valmistaudu tarvittavin liittein: hakemusta jätettäessä vaaditaan sotilaspassi , metsästyskortti, seurojen jäsenyystodistukset sekä poliisin nettisivuilta tulostettu perustelulomake. Päätä etukäteen minkälaiseen aseeseen haluat hakea lupaa.


Asetyyppi, toimintatapa ja kaliiperi kysytään hakemusta vastaanotettaessa. Sitä ei saa takaisin jos päätös on kielteinen. Maksu kattaa hakemuksen ja lupaprosessin kaikki vaiheet: Soveltuvuustestin, haastattelut, hankkimisluvan, aseen näytön, varsinaisen lupakortin ja sen postituksen kotiin.


Itse aselupa on luottokortin näköinen ja kokoinen muovikortti. Rahaa kuluu myös aikaan ja matkoihin. Lupahallinnon yleisimmät kysymykset ja vastaukset. Kuinka paljon tavallinen passi maksaa? Sähköinen passihakemus maksaa euroa ja henkilökohtaisesti jätetty hakemus euroa.


Olen hukannut vanhat vapautuspaperit niin mistä saan hommattua uudet. Kuin tarvisee todistaa että asevelvollisuus on suoritettu kuin hakee passia poliisiasemalta. Yleisimmät puolustusvoimien lomakkeet on julkaistu tällä sivulla.


Lomakkeet ovat pdf-muodossa. Löydät kattavamman ohjeistuksen poliisin nettisivuilta, mutta tässä lyhyesti metsästysaseen lupahakemuksen liitteistä: Poliisin sivuilta tulostettu perustelulomake, metsästyskortti tai kuitti riistanhoitomaksusta, mahdollinen metsästysseuran jäsenkortti tai kuitti jäsenmaksusta, sotilaspassi , henkilöllisyystodistus). Komisario oli antanut Saarelle huomautuksen, mutta jättänyt aseen Saaren haltuun.


Syytemääräyksen mukaan komisarion olisi Saaren internettiin lataamat uhkausvideot nähtyään tullut peruuttaa ampuma- aselupa väliaikaisesti ja huolehtia siitä, että ase otetaan Saaren hallusta. Katso syytteestä blogiani 27. Juu noinhan se menee, ainakin nykyisen tulkinnan mukaan ja jos passi on hukassa niin todistuksen saa sotilaspiiristä.


Nää valtion hallinnon tietotekniikalla terästetyt prosessit vaan joskus huvittaa, kun kävin passin näyttämässä seuraavana päivänä aseluvanjättö_aikavarattu_vaillinaiseksi_todettu_tilaisuudesta, niin vaillinaisesta aselupahakemuksesta tuli ilmoitus/kehoituskirje jo. Blogisti ihmettelee, miksi laillisuusvalvojat eli oikeuskansleri ja oikeusasiamies eivät tee mitään selvitystä asiasta. Ei taida potku virastoissa riittää.


Jotain omaa henkilökohtaista ideologiaa tukevia ratkaisuja voidaan tehdä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit