Jos yksikin pesän osakkaista vaatii perinnönjakoa, perinnönjako on pakko toimittaa. Jos perinnönjakoa ei pystytä toimittamaan yhteisymmärryksessä, käräjäoikeus määrää kuolinpesään pesänjakajan, joka suorittaa perinnönjaon. Kun kuolinpesälle määrätään pesänjakaja, osakkaiden oikeus määrätä jäämistöstä lakkaa.
Perinnönjako voidaan tehdä joko sopimus- tai toimitusjakona. Ennen perinnönjakoa kuolinpesässä on toimitettava ositus , jos vainaja oli naimisissa eikä vainajalla ja leskellä ollut sellaista avioehtosopimusta, joka sulkee avio-oikeuden täysin pois.
Kuolinpesää ei ole pakko jakaa tietyssä määräajassa. Tavallisesti pesässä on leski ja yksi tai useampi rintaperillinen, jotka usein ovat perittävän biologisia lapsia. Yleensä kaikki päätökset kuolinpesässä pitää tehdä yksimielisesti. Toisaalta esimerkiksi tarpeettoman puhelinliittymän sopimuksen voi yksikin osakas päättää. Vaikka perinnönjakosopimuksesta otettaisiin huomioon joku edellä kuvattu vaikutus, perintöverotus perustuu silti ensisijaisesti perukirjaan ja siihen merkittyyn varallisuuteen.
Tehdystä sopimuksesta otetaan aina huomioon vain sellaiset asiat, joiden vuoksi on perusteltua tehdä kuolinhetken omaisuuden laskennallinen jako toisella tavalla.