torstai 4. heinäkuuta 2019

Uusperhe leski

Ilmainen toimitus yli 1€ tilauksiin. Leski perii, jos ei lapsia. Lesken oikeus periä lapseton puolisonsa ei kuitenkaan kokonaan syrjäytä ensiksi kuolleen omia sukulaisia perinnöstä.


Kun leski kuolee, on ensiksi kuolleen ns. Kun naimisissa oleva uusperheellinen jää leskeksi eikä avioehtosopimusta ole tehty, leski on oikeutettu saamaan avio-oikeuden turvin hänelle kuuluvan lakiosan puolisonsa omaisuudesta. Kuolleen biologiset ja ottolapset ovat oikeutettuja perintöön, mutta jos lapsia tai lastenlapsia ei ole, koko omaisuus menee leskelle. Uuden puolison suhde testamentintekijän lapsiin vaikuttaa siihen, kuinka paljon turvaa joko leski tai lapset (tai molemmat) kaipaavat asemansa turvaamiseksi. Jos omia lapsia ei ole, mutta puolison lapset ovat muodostuneet hyvin läheisiksi, saatetaan puolison lapsia myös haluta turvata testamentilla.


Vaikea ja kivulias, mutta rehellinen ja vastuunottava. Usein koetaan myös että uusperhe on jotenkin uusi, erilainen, erikoinen. Uusperheitä on kuitenkin ollut vuosisatoja, kuten myös moninaisia perhekokoonpanoja, joissa leski on ottanut uuden puolison, perheeseen on kuulunut isovanhempia, setiä ja tätejä tai palveluskuntaa.


Kaikki ensiksi kuolleen puolison lapset perivät vanhempansa osuudesta yhtä suuren osuuden, ellei tästä lakimääräisestä oikeudesta ole testamentilla toisin poikettu. Oletko tullut pohtineeksi, kuinka perinnönjako menisi teidän uusperheessänne? Tämän kirjoituksen tarkoituksena ei ole antaa yksiselitteistä vastausta, vaan herättää lukijat pohtimaan asiaa. Uusperhe tuo mukanaan omat haasteensa perinnönjaossa ja kaavamainen perintökaaren noudattaminen saattaa joskus johtaa ei-toivottuihin lopputuloksiin. Jos olet testamentilla varautunut siihen, että leski voi tehdä ensiksi kuolleen kuoltua valintoja, varaudu edunvalvontavaltuutuksella myös siihen, että leski ei ole oikeustoimikelpoinen ensiksi kuolleen kuollessa.


Esimerkiksi iäkkään pariskunnan kohdalla edunvalvontavaltuutuksen voi antaa hyväksi katsomalleen luotetulle henkilölle. Lesken ei tarvitse luovuttaa tasinkoa ensin kuolleen puolison perillisille, vaan hän saa pitää oman omaisuutensa. Jos leskellä on vähemmän varallisuutta kuin kuolleella puolisolla, leskellä on aina oikeus saada osituksessa tasinkoa vainajan omaisuudesta.


Asunto on toki mahdollista myydä kaikkien osapuolten yhteisellä päätöksellä, mutta leski saa myynnistä vain puolet asunnon luovutushinnasta, mikä ei välttämättä riitä uuden asunnon hankkimiseen. Perillisillä ei ole velvollisuutta sijoittaa myynnistä saatuja rahoja uuteen asuntoon, johon lesken hallintaoikeus siirtyisi. Testamentti tuo turvaa. Asianajajat ovat perhe- ja perintöoikeuden parhaita asiantuntijoita.


Omalta paikkakunnalta niihin erikoistuneen asianajajan löydät parhaiten sivulta asianajoliitto. Selkeyden vuoksi oletuksena on, että perinnönjättäjällä on lapsia. Tilanne on hieman eri silloin, kun ensin kuolleella puolisolla ei ole lapsia, sillä tällöin leski perii mahdollisesta avioehdosta riippumatta.


Uusperhe -kuviot ovat liki poikkeuksetta mutkikkaita ja hankalia. Jos leski omistaa koko asuntoon, hän voi vaihtaa asuntoa ketään kuulematta. Eri asia on, että leskellä saattaa olla avio-oikeutensa nojalla oikeus saada osituksen yhteydessä tasinkoa kuolleen omaisuudesta. Jos leski myöhemmin saa omistukseensa kodikseen sopivan asunnon, rintaperilliset voivat vaatia vahvistuskanteella todettavaksi, että leskellä on itsellään kodiksi sopiva asunto. Vahvistustuomion saatuaan perillistahon tulee vaatia jakoa.


Kuolinpesän osakkaita ovat perilliset, yleistestamentin saaja ja osituksen suorittamiseen asti leski. Ositustoimituksessa vainajan ja hänen puolisonsa omaisuus lasketaan ja jaetaan heidän kesken. Vasta kun lesken osuus on laskettu ja mahdollinen tasinko maksettu, voidaan vapaasti jakaa perintö muiden perillisten kesken.


Kun avioliitto on purkautunut toisen puolison kuoleman vuoksi ja kuolleelta puolisolta on jäänyt rintaperillisiä (lapsia tai näiden jälkeläisiä), voivat leski tai perilliset vaatia toimitettavaksi omaisuuden jakoa eli ositusta. Tässä omaisuuden osituksessa puolisoiden kaikki omaisuus jaetaan pääsäännön mukaan tasan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit