keskiviikko 17. heinäkuuta 2019

Perukirjan oikaisu

Perukirjan oikaisu pitää tehdä verottajalle, jos perukirjassa on virhe. Oikaisu tehdään toimittamalla verottajalle perukirjan oikaisukirja. Voit toimittaa OmaVerossa perukirjan joko omasta puolestasi tai jonkun toisen puolesta.


Kun kirjaudut OmaVeroon omilla tunnuksillasi, voit lähettää perukirjan esimerkiksi sukulaisen puolesta. Myös esimerkiksi pankki, lakitoimisto tai oikeusaputoimisto voi toimittaa perukirjan OmaVeron kautta. Niin kauan kun perintöveroliput eivät ole vielä tulleet, verottaja oikaisee automaattisesti perukirjan arvon.


Asunnon arvon voivat määrittää. Jos perintöveroliput ovat jo ehtineet. Enä jos velkaa on ilmaantunut lisää, pitänee siitä tehdä 1kk kuluessa oikaisu perunkirjaan. Jos kuolinpesään ilmaantuu perunkirjoituksen toimittamisen jälkeen uusia varoja tai velkoja, tulee näistä laatia kuukauden kuluessa täydennys- tai oikaisukirja, joka tulee toimittaa veroviranomaiselle.


Se laaditaan perukirjan muotoa noudatellen. Perunkirjoituksen ajasta ja paikasta on hyvissä ajoin annettava tieto kaikille asianosaisille. Kutsun ei tarvitse olla kirjallinen ja usein osakkaat sopivat ajankohdasta asiaa hoitavan osakkaan avustuksella puhelimitse. Perunkirjoitusoppaan tarkoituksena on kertoa perustiedot siitä, mitä perunkirjoitus tarkoittaa. Samalla opas antaa tiedot niistä asiakirjoista ja selvityksistä, joita yleisimmin tarvitaan.


Jos esimerkiksi ositus- ja perinnönjakosopimus osoittaa perukirjan antavan virheellisen tai puutteellisen kuvan vainajan kuolinhetkellä omistamasta omaisuudesta, perintöverotuksessa perukirjan osoittamaa varallisuutta voidaan oikaista perinnönjakosopimuksen osoittamilla tiedoilla tai vaatia täydennysperukirjan laatimista. Tilanne voi myös olla sellainen, että mitään ei unohdeta merkitä, mutta perinnönjättäjän omaisuudesta tai veloista jonkun osan olemassaolosta ei pesän ilmoittaja tai kukaan asiaan osallisista ole ollut tietoinen. Varattomastakin pesästä on laadittava perukirja, ja ääritapauksessa perunkirjoituksen laiminlyönti voi johtaa osakkaan velkavastuuseen. Osakasluettelon vahvistaminen tehdään tarvittaessa (esimerkiksi pankkia varten tai jos kuolinpesään sisältyy kiinteistö).


Vahvistamiselle ei ole määräaikaa eikä laki sitä vaadi. Varsinaista moitetta eikä moiteaikaa ei ole koko perukirjoitustouhusta. Perinnönjako on sitten asia erikseen, siinä kannattaa olla tarkkana että saat omasi pois. Hän allekirjoittaa perukirjan ja vakuuttaa samalla valaehtoisesti, että hänen antamansa tiedot ovat oikeita ja ettei hän tahallaan ole jättänyt mitään ilmoittamatta. Perintö- ja lahjaverotus on toimitettava tai oikaisu on suoritettava kolmen vuoden kuluessa verovuoden päättymisestä.


Verotus katsotaan toimitetuksi ja verotuksen oikaisu suoritetuksi määräajassa, jos Verohallinnon päätös siitä on tehty ennen tässä laissa säädettyjen määräaikojen päättymistä. Vahvalla tunnistautumisella varmistutaan siitä, että tietoja näytetään todelliselle henkilölle. Henkilötunnuksen avulla myös varmistetaan, että kirjautuneelle henkilölle näytetään juuri ne omistukset ja vuokraoikeudet, joihin henkilötunnus on kirjattu. Perintöverotusta varten perukirja on kuukauden kuluessa perunkirjoituksesta toimitettava verovirastoon. Pertti Purosen kirjassa Näin teen perukirjan itse on liitteenä perukirjalomake, jonka voi halutessaan kopioida.


Voiko ihminen joka on saanut sakkotuomion näpistyksestä toimia uskottuna miehenä. Työssä kerrotaan perustietoa perunkirjoituksesta, perukirjan tehtävistä, kuolinpesän osakkaista, omaisuuden ja erilaisten vähentämiskelpoisten velkojen merkitsemisestä sekä omaisuuden nettoarvon laskemisesta. Tämän asian vuoksi pitäisi ap:n ottaa perukirjan laatimisasioista selvää ennenkuin maksaa pennin jetiä. Meillä äidin (viimeksi kuolleen) perukirjassa on maininta , että olemme maksaneet perintöveromme isämme jälkeen vaikka ositusta ei ole tehty. Nordea on Pohjoismaiden suurin pankki.


Tarjoamme kattavat pankkipalvelut ja palvelemme digitaalisesti missä ja milloin tahansa. Tervetuloa asiakkaaksi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit