tiistai 9. heinäkuuta 2019

Vuokrankorotus elinkustannusindeksi

Vuokrasopimus on allekirjoitettu 1. Esimerkiksi niinkin suuri kuin viiden prosentin vuosittainen vuokrankorotus saattaa nopeasti johtaa kohtuuttoman korkeaan vuokraan. Nämä ovat Hyvän vuokratavan mukaisia korotusperusteita eli ne ovat yksiselitteisiä ja selviä. Indeksikorotuksessa vuokrankorotus sidotaan johonkin yleisesti käytössä olevaan indeksiin, kuten elinkustannusindeksiin tai kiinteistön ylläpidon kustannusindeksiin. Indeksikorotus lasketaan siten, että indeksin pisteluvuista lasketaan edellisen korotuksen jälkeen tapahtunut prosentuaalinen muutos ja vuokraa tarkistetaan tällä prosenttimäärällä. Hinnat ja kustannukset.


Yksi tyhjä kuukausi halvemmassakin yksiössä Hki-alueella maksaa sen 6euroa sulle. Että kannattaa miettiä mitä tekee, ihan viimeistä hintaa en itse vuokralaisilta pyydä (kokemus osoittanut, että vauhtuvuus vuokralaisissa silloin selvästi kannaltani parempi), mutta se ei tarkoita tietenkään lahjoitushintojakaan. Korotukset eivät saa ylittää vuosittain :a muutoin kuin tilanteissa, joissa tehdään merkittäviä kiinteistön tai huoneiston vuokra-arvoa kohottavia korjauksia.


Millä perusteilla vuokraa voi korottaa ja kuinka paljon? Pitääkö vuokrankorotus kirjata vuokrasopimukseen? Realia Asuntovuokrauksen myyntijohtaja Sari Halkosalmi valottaa vuokrankorotuksiin liittyviä vuokranantajan oikeuksia ja velvollisuuksia. Mistä tietää, milloin vuokrankorotus on kohtuuton? Laissa ei oteta kantaa siihen, mikä on vuokrankorotuksen oikea määrä.


Mutta toki sen pitäisi aina sopeutua vuokralaisen maksukykyyn. Hyvä vuokratapahan suosittelee korkeintaan :n korotusta. Voiko sen yli menevää korotusta kieltäytyä maksamasta? Selaimessasi ei ole javascriptiä päällä, joka vaaditaan sivuston toimimiseksi. Uusi vuokra tulee olemaan 7€ ja se astuu voimaan 1. Monet isot vuokranantajat ovat nostaneet vanhojen vuokrasopimusten vuokria tai ainakin muuttaneet sopimusehtoja niin, että aiempaa isommat korotukset ovat mahdollisia.


Alussa vuokra on prosenttia lopullisesta vuokrasta nousten. Ilmoitus vuokrankorotuksesta 1. Elinkustannusindeksi käytännössä. Tämä kaava ei toimi, jos vuokra määräytyy jyvitetyn pinta-alan mukaan. Jos elinkustannusindeksi laskee, vuokran määrää ei kuitenkaan alenneta. Alle kolmen vuoden vuokrasopimuksissa vuokrankorotus ei saa olla.


Sopimukseen perustuva vuokrankorotus. Hyvän tavan mukaista on ilmoittaa vuokralaiselle erillisellä ilmoituksella vuokrasopimuksessa mainitun vuokrankorotuksen voimaan astumisesta. Tämä ei ole kuitenkaan välttämätöntä, jos vuokrankorotusehdoista on sovittu selkeästi vuokrasopimuksella.


Näin ollen vuokralaisen tulisi itse huomioi vuokrankorotus ja maksaa uusi korotettu vuokra. Pyöristyksien takia kuukausi- ja vuosimuutokset voivat kuitenkin poiketa hieman kuluttajahintaindeksin. Tällöin kuitenkin vuokrasopimuksessa on mainittava korotuksen peruste ja päivämäärä.


Lain mukaan vuokraa voidaan korottaa kerran vuodessa yleisen indeksitason muutoksen mukaan. Videolla näytetään kuinka korotuksen suuruuden voi itse laskea tai tarkistaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit