tiistai 9. heinäkuuta 2019

Hautajaisten järjestäminen aika

Hautajaisten järjestäminen aika

Hautajaisten järjestäminen. Tule Taivaanrantaan. Saat meiltä kaikki tarvitsemasi hautauspalvelut. Taivaanrannan tavoitteena on auttaa järjestämään hautajaiset, jotka jäävät kauniina ja lämpimänä osallistujien mieleen. Kun kuolema vierailee perheessä tai suvussa, omaisten tehtävänä on monista kuolemaan liittyvistä asioista huolehtiminen ja hautajaisten järjestäminen.


Surun hetkellä saatamme tuntea itsemme voimattomiksi, jolloin käytännön järjestelyihin tarvitaan apua sekä läheisiltä että asiaa työkseen hoitavilta tahoilta. Poisnukkunutta hyvästellään virsillä ja raamatunsanoilla. Rukouksissa muistetaan sekä lähtenyttä että häntä kaipaavia. Käytännön asiat vaikuttavat kuitenkin hautajaisten ajankohtaan. Surun kohdatessa ajatukset ovat sekaisin ja käytännön asioiden hoitaminen on raskasta.


Kun läheinen kuolee, omaiset joutuvat huolehtimaan monista käytännön asioista surun keskellä. Täältä löydät tietoa hautajaisjärjestelyistä, siunaus- ja muistotilaisuuden järjestämisestä sekä viranomaisasioista. Kun hautajaisten aika ja paikka on sovittu, voidaan laatia lehti-ilmoitus, joka toimii kutsuna sukulaisille ja ystäville. Jos hautajaiset järjestetään hiljaisesti, vain lähimpien kesken, lehti-ilmoitus voidaan julkaista vasta hautajaisten jälkeen.


Hautajaisten järjestäminen aika

Mikään ei täällä ole pysyvää. Ei edes hautapaikka. Mitä muita käytännön asioita täytyy muistaa? Tätini oli perheetön ja asui yksin kissansa kanssa.


Oikeus järjestää hautajaisia on aviopuolisolla, lapsilla tai avioliiton omaisessa suhteessa olleella henkilöllä. Läheisen kuolema tulee yleensä aina yllätyksenä. Siitäkin huolimatta, että hyvästien jättäminen olisi ollut tiedossa, ei läheisen poismenoon pysty koskaan valmistautumaan ennalta.


Surun keskellä pitää ryhtyä toimiin hautajaisten järjestämiseksi. Kuoleman tullessa lähellä on ihminen avuton ja voimaton, juuri silloin hautajaisten käytännön järjestelyjen hoitaminen saattaa tuntua liian raskaalta. Yksin ei tässäkään asiassa tarvitse olla. Ensimmäisenä on syytä ottaa yhteyttä kirkkoherranvirastoon.


Muistilista hautajaisten järjestelyyn. Mallikappaleet arkuista, uurnista ja hautakivistä löydät myymälästämme Outokummusta. Miksi siis märehtiä sitä, että hautapaikka uudelleenkäytetään?


Hoidamme vainajan kuljetukset, hautausjärjestelyt ja muistotilaisuudet pitopalvelulla. Kaikilla on oikeus tulla haudatuksi kotikuntansa seurakunnan ylläpitämälle hautausmaalle. Evankelis-luterilaisen kirkon seurakuntien hautausmaat toimivat yleisinä hautausmaina, joilta myös kirkkoon kuulumaton vainaja on oikeutettu saamaan hautasijan. Mitä tapahtuu, jos vainaja on varaton tai omaiset eivät halua tai pysty maksamaan hautajaisia? Arkku, valmistelu, kuljetukset, hautakivi.


Siunaamistilaisuudesta voi tehdä vainajan näköisen. Seurakunnan työntekijän kanssa sovitaan siunaustilaisuuden aika , paikka ja siunaava pappi sekä kanttori. Jos vainaja halutaan haudata muualle, otetaan yhteys kyseisen. Kirkkoherranvirastossa käydään ostamassa hautapaikka tai paikka uurnalehdossa. Lisäksi virastossa sovitaan papin kanssa siunauspäivä ja - aika , varataan seurakunnan tiloista sopiva paikka muistotilaisuutta varten sekä sovitaan sanomakellojen soitosta ym.


Vierailija: Minä olen siinä tilanteessa että syöpä on on levinnyt niin että kuolema on kohta tosiasia. Arkunkantajia tarvitaan turvallisuussyistä kuusi. Joskus ollaan pärjätty neljälläkin, jos kantajia ei jostakin syystä ole ollut tarpeeksi ja arkku on ollut hyvin kevyt ja reitti haudalle helppo.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit