torstai 25. heinäkuuta 2019

Hometta asunnossa kuka korvaa

Hometta asunnossa kuka korvaa

Koulutettu homekoira selvittää onko hometta, pintoja rikkomatta. Marras- ja Joulukuulla otettiin näytteet, joiden mukaan hometta on kahden makuuhuoneen lattian alla ulkoseinän vieressä. Vakuutusyhtiön kautta asunnossa kävi kartoittaja, jonka mukaan homevaurion syy on rakenteellinen ja vakuutus ei sitä korvaa.


Raumalaisen taloyhtiön ensimmäisen kerroksen asunnossa oli tunkkainen ilma. Siellä asunut osakas joutui tuulettamaan paljon, mutta tuloksetta. Tästä heräsi epäily: voiko asunnossa piillä jotain vakavampaa, esimerkiksi hometta tai kosteusvaurio?


Huoneistoon tehtiin tarkastus ja huomattiin, että tapettia oli irronnut kosteuden takia. Vastaus altistus homeella Kuinka vuokra-asunnon vuokranmaksun kanssa? Vuokraaja on tiennyt jo monia vuosia kosteus ym.


Hometta asunnossa kuka korvaa

Terveystarkastaja on käynyt asunnossamme, ja sanoi, että tuo home, joka nyt pukkasi. Niitä ei asunnossa saa olla. Homekysymyksissä vuokranantajasi on vastapuolesi.


Toisin sanoen sinun kannattaa itse vaikuttaa siihen, kuka tutkii ja miten. Tosiasiallinen käytäntö on valitettavasti liian usein aivan päinvastainen. Salaojat on ilmeisesti tehty liian ylös ja rakenteita päässyt alhaalta kastumaan. Ongelmakohtia ei ole paljon (talossa 4), ja lattiamateriaalien alla ei ole huomattavissa mitään erikoista.


Hometta asunnossa kuka korvaa

Kun asunnossa on tehokas ilmanpoisto (liesituuletin, koneellinen poisto), mutta korvausilmaa ei pääse tulemaan ulkoa, umpio pyrkii täyttymään ja ilmaa tulee tilalle viemäreistä, postiluukusta yms. On selvää, että viemäreistä tuleva ilma ei aina ole miellyttävää ja tämä ilmiö sekoittuukin joskus kosteusvaurioepäilyyn. Kuka tekee sisäilmatutkimuksen? Pintakosteusmittari on oiva väline ammattilaisen käsissä, mutta vaarallinen taitamattomalla. Tiedän monta tapausta, jossa kylpyhuone on purettu turhan takia.


Pintatutkimuksella asiantuntija voi haarukoida ongelmaa, mutta tutkimus vaatii aina rakenteiden aukaisua, kuntotutkija Pertti Heikkinen Savorasta. Ihmisten herkkyys tunnistaa hajuja tai saada oireita mikrobeista vaihtelee, minkä vuoksi samassa asunnossa aiemmin asunut, mutta vähemmän herkkä ihminen ei ole välttämättä oireillut lainkaan, kun taas uusi asukas voi saada jo muutaman viikon asumisen jälkeen voimakkaita hengitystie- ja silmäoireita. Vastaus yuha Ostimme n 9kk sitten asunnon jonka edellinen omistaja oli täysin remontoinut ja myi remontin. Kun epäillään asunnossa esiintyvän terveyshaittaa, joka voi olla aiheutunut asunnon ja muun sisätilan sisäilman puhtauden, lämpötilan, kosteuden, pölyn, ilmanvaihdon, valon, säteilyn ja muiden vastaavien olosuhteiden puutteista, rakenteellisista vaurioista tai virheistä.


Jos homevaurion korjaaminen ei tule kysymykseen, home asunnossa voi oikeuttaa kaupan purkuun. Purku on kuitenkin viimesijainen keino, joten kynnys purkuun on korkea. Jos epäilet, että ostamassasi asunnossa on hometta , suositeltavaa on ottaa yhteyttä esimerkiksi Minilexin lakimieheen. Home ei ole ainoa kodin sisäilman ja terveyden pilaajia.


Itse asiassa moni homeremontti voi olla turha, koska huomattavasti useammin syy selittämättömiin oireisiin löytyy lattiasta ja 2-etyyliheksanolista. Tämä hajuton ja vielä vähän tunnettu yhdiste kerääntyy elimistöön ja aiheuttaa homeoireiden tapaisia ylähengitystieoireita. Eivätkä edes uudet talot ole turvassa siltä. Lisäksi kesällä huoneistossa on yli astetta lämmintä joten ei siellä hometta kasva, jos.


Hometta asunnossa kuka korvaa

Asunnossa asuva juhlien. Kesällä lämpötila saa olla korkeintaan astetta. Jos lämpöä on yli astetta, asunnossa on liian kuuma, Lohikoski sanoo. Jälleen kerran: vuokralaisen kannattaa kirjata lämpötilat ylös, jos hän joutuu joskus todistamaan vuokranantajalle tai vaikka terveystarkastajalle, että asunnossa on ollut pidemmän aikaa liian kylmä tai kuuma. Ihminen ei yleensä osta montaa asuntoa tai taloa elämänsä aikana.


Tietotaitoa ei siksi kerry aina tarpeeksi ja ongelmia ilmenee. Pelkästään pääkaupunkiseudulla kuluttajaneuvojat saavat vuosittain pari kolme tuhatta asuntokauppaan liittyvää valitusta kommentoitavakseen. Kuluttajavalituslautakunnassa puolestaan joka seitsemäs tapaus koskee asuntokauppaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit