perjantai 19. heinäkuuta 2019

Eurooppalainen sairaanhoitokortti kauanko kestää

Eurooppalainen sairaanhoitokortti antaa matkailijalle lakisääteisen turvan EU- ja Eta-maissa ja Sveitsissä. Matkavakuutus antaa turvan yksityisen terveydenhuollon palveluita varten. Siksi matkalle lähtijän on hyvä aina hankkia molemmat. Jos et ehdi saada korttia ennen matkalle lähtöä, voit pyytää eurooppalaisen sairaanhoitokortin väliaikaisesti korvaavan todistuksen.


Saat sen soittamalla Kelan puhelinpalveluun tai asioimalla Kelan palvelupisteessä. Suomessa käytetään kansallista sairausvakuutuskorttia eli Kela-korttia. Suomessa eurooppalaista sairaanhoitokorttia voivat käyttää vain pysyvästi ulkomailla asuvat eläkeläiset, joiden sairaanhoitokustannuksista Suomi vastaa ja jotka saavat eläkettä Suomesta.


European Commission - Press Release details page - Bryssel 16. Kun olet lomalla… varaudu yllättäviin tilanteisiin! Oletko aikeissa matkustaa toiseen EU-maahan, Islantiin, Liechtensteiniin, Norjaan tai Sveitsiin? Kaksikertaviisumi on kahteen maahantuloon oikeuttava viisumi, joka voi olla voimassa Schengen-maiden alueella enintään päivää 1päivän ajanjaksolla.


Monikertaviisumi oikeuttaa useisiin saapumisiin Schengen alueelle. Vauvan ristiäiset on 11. Tuleeko vauvan kelakortti siis ajoissa? Laivaan tuskin pääsee ilman kelakorttia vaikka on kastettu jo tuolloin?


Jos haluat varmistaa, että sinä ja perheesi olette sairausvakuutuksen piirissä väliaikaisen ulkomailla oleskelun ajan, muista hankkia eurooppalainen sairaanhoitokortti (EHIC-kortti). Kun saat työpaikan, sinuun voidaan soveltaa eri maissa erilaisia sosiaaliturvasääntöjä. Kauanko olet matkalla?


Koko perheelle tulee aina olla matkavakuutus. Selvitä ennen matkaa vakuutusyhtiön ohjeet sairastumisen varalle ja tallenna puhelimeen vakuutusyhtiön hätätilanteita varten annettu puhelinnumero. Jeps, tiesinkin jo sen verran, että ilmeisesti toinen Eu-asukki on aika samalla viivalla UK. Silti tuntuu, että kaikki muutkin ottaa matkavakuutuksen Britteihin ja mietin, että pitäisikö minunkin koska olen varsinainen Aku Ankka ja pelkään, että tää venkoileva polvi vetää viimeisen henkäyksensä Sumujen Saarella. Jos potilas ulkomailla ollessaan sairastuu äkillisesti tai tarvitsee muuten lääketieteellisesti välttämätöntä hoitoa, hänen tulisi käyttää eurooppalaista sairaanhoitokorttia.


Sitä voi hakea esimerkiksi Kelan verkkosivujen kautta. Your browser does not support JavaScript or you have disabled JavaScript support. This web-site requires JavaScript support. Jos oleskelusi Suomessa kestää yhtäjaksoisesti yli kolme kuukautta, sinun on haettava EU-kansalaisen oleskeluoikeuden rekisteröintiä Enter Finland -palvelussa tai Maahanmuuttoviraston palvelupisteessä. Jos muutat vakinaisesti asumaan Suomeen vähintään vuodeksi, käy rekisteröitymässä asukkaaksi myös maistraatissa.


Kysy Kelasta -keskustelupalstalta saat vastauksia Kelan etuuksiin liittyviin kysymyksiisi. Gran Canarialla missä mieheni on ollut koko talven töissä, ja synnytin myös siis paikallisessa synnytyssairaalassa, 17. Oleskelulupaa haetaan kohdemaan Helsingissä tai lähinnä olevasta edustustosta. Edustustosta saat myös tietää, mitä asiakirjoja oleskeluluvan hakemiseen tarvitaan ja kauanko sen saaminen kestää. Sosiaali-, terveys- ja liikunta-alan Namibiaan lähtijöiden osalta vastaanottava taho hoitaa viisumin ja työluvat.


Rekisteröidy Hääfoorumille Pääset osallistumaan hääkeskusteluun, aloittamaan oman hääpäiväkirjan, hääblogin ja kuvagallerian!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit