torstai 11. heinäkuuta 2019

Suullinen sopimus testamentti

Löydä oma suosikkisi miljoonien titteleiden joukosta. Tällainen pakottava syy voi olla fyysinen kuten sairaus tai halvaantuminen tai psyykkinen. Muotovapaus tarkoittaa, että sopimus voi olla millainen tahansa, suullinen tai kirjallinen, eikä kirjallisessa muodossa ole mitään määriteltyjä sääntöjä, joita pitäisi noudattaa (keskeisinä poikkeuksina ovat muotovaatimuksia sisältävät kiinteistön kauppa tai testamentti ). Mkä häntä siitä estäisi, jos hänen on todettu olevan täysissä sielunvoimissaan. Avioehtosopimuksen kirjallisella muodolla ehkäistään sen sisältöön liittyviä riitoja.


Suullinen sopimus on helposti riitautettavissa, kun sopimuksen olemassaolosta tai sisällöstä ei ole todisteita. Vastaus Vain kirjallisesti sopiva vaikka todistajian, tai todistajina olisivatkin puolueettomat henkilöt, niin suullinen sopimus ei testamentin, tai lahjakirjan. Allekirjoitus ei ole sopimuksen ehto: myös suullinen sopimus on sitova. Kun sopimus on paperilla, suostuminen ja tahto on kiistatilanteessa helpompi näyttää toteen.


Erikoistapauksissa vaaditaan näistä lisänäyttö: samanaikaisesti saapuvilla olevat todistajat. Näin on testamentin allekirjoittamisen suhteen. Talon omistajan, joka haluaa käyttää tässä laissa säädettyä oikeutta asumisoikeussopimuksen purkamiseen, on annettava kirjallinen purkamisilmoitus. Siinä on mainittava purkamisperuste ja sopimuksen päättymisen ajankohta, jos sopimus halutaan päättyväksi myöhemmin kuin välittömästi purkamisilmoituksen tiedoksiannosta.


Edellä momentissa tarkoitettu viljelyjärjestelyjä koskeva sopimus voidaan tehdä myös kymmentä vuotta lyhyemmäksi ajaksi, jos samalla tehdään sopimus siitä, että eloonjäänyt puoliso heti kyseisen sopimuskauden päätyttyä myy tai muutoin luovuttaa omistamansa osan soveliaalle tilanpidonjatkajalle. Rutiiniasioita voidaan joskus sopia suullisesti, mutta tällöinkin selkeä sopimuksen läpikäyminen on turhien riskien välttämiseksi tärkeää. Tällainen hätätilatestamentti tulee kyseeseen esimerkiksi tilanteessa, jossa testamentin tekijä on joutunut onnettomuuteen ja kertoo juuri ennen kuolemaansa viimeisen tahtonsa suullisesti.


Kirjallisesti tai suullisesti syntynyt sopimus sitoo yritysten välisessä kaupassa eikä sen purku onnistu seuraamuksitta. Kaupan ehdoista sopiminen selkeästi onkin erityisen suositeltavaa. Suullisten sopimusten toteennäyttö on usein haasteellista. Tämän vuoksi suosittelemme aina kirjallista muotoa. Hankitun selvityksen perusteella voidaan laatia osituslaskelma, jossa selvitetään kummankin puolison netto-omaisuuden (varat – velat) arvo ja lasketaan ne yhteen.


Kun kuolinpesään kuuluvat varat, velat ja muut vastuut sekä perillistaho on selvitetty ja merkitty perunkirjoituksessa perukirjaan, on jokaisella osakkaalla oikeus vaatia perinnönjakoa. Suomen Juristit on helposti lähestyttävä lakitoimisto, jossa osaamisen kavereina empatia ja rentous lyövät kättä. Autamme sinua kaikentyyppisissä lakiasioissa, olit sitten yritys- tai yksityisasiakas. Näin voidaan turvata testamentin tekijän tahdon oikein ymmärtäminen, ja vilpillisen menettelyn mahdollisuus vähenee. Päiväys tarvitaan, jotta voidaan jälkikäteen varmistaa tarvittaessa mm.


Suullinen testamentti onkin muotosidonnainen todistajien ja heidän paikallaolonsa suhteen, eikä ole pätevä jos mainituista vaatimuksista tingitään. Molempien puolisoiden ja myös kahden esteettömän todistajan tulee allekirjoittaa sopimus. Talleta testamentti huolellisesti.


Joskus jopa silloin, kun testamenttia ei löydy. Tarvitsetko apua sopimuksen tekoon? Testamentista voi myös olla useita kappaleita.


Sinulla on mahdollisuus saada edullisesti asianajajan arvio sopimuksesta. Esimerkiksi asuntokauppa, työsopimus, vuokrasopimus, avioehto tai testamentti ? Harkitse tarkkaan, ennen kuin allekirjoitat. Määräaikainen työsopimus on voimassa vain sovitun määräajan ja sitoo sopimuksen osapuolia koko tämän ajan, ja voidaan solmia työnantajan puolelta vain perustelluista syistä, näitä syitä voivat olla esimerkiksi sijaisuus tai kausiluontoisuus.


Jos työvoiman tarve kasvaa jatkuvaksi, on sovittava toistaiseksi voimassa oleva sopimus. Kauppa on esimerkki kaksipuolisesta oikeustoimesta eli sopimuksesta, jossa on kaksi osapuolta. Sopimus syntyy kun toinen sopijaosapuoli hyväksyy vastapuolen hänelle tekemän tarjouksen.


Lahjan antaminen ja sopimuksen irtisanominen puolestaan ovat yksipuolisia oikeustoimia, joihin tarvitaan vain yhden henkilön tahdonilmaisu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit