perjantai 26. heinäkuuta 2019

Sulautuminen kirjanpidossa

Tällöin kyse on joko tytäryhtiösulautumisesta, joka pien­yritysten kentässä lienee yleisempi vaihtoehto, tai sitten niin sanotusta tavallisesta sulautumisesta. Selvitys omistussuhteiden muutoksista tarvitaan myös siinä tapauksessa, että sulautuneella tai jakautuneella yhtiöllä on käyttämättömiä yhtiöveron hyvityksiä. Lähtökohdan kirjanpidolliseen tarkasteluun tuo se, että sulautuvan yhtiön (B Oy) varat ja velat siirtyvät vastaanottavalle yhtiölle (A Oy).


Sulautumisesta kirjanpidossa. Eli B Oy ikään kuin yhdistetään A Oy:hyn. Myös osuuskuntien sulautuminen tapahtuu OKL:n säännösten mukaan vastiketta vastaan. Muiden yhteisöjen sulautuessa ei aina ole mahdollista antaa sulautumisvastiketta. Oikeuskäytännössä tällainen sulautuminen on voitu hyväksyä, kun sulautuminen on tapahtunut kyseistä yhteisömuotoa koskevia siviilioikeudellisia säännöksiä noudattaen.


Yksi yhtiöistä jatkaa toimintaansa, ja toimii ns. Tällä on merkitystä käyttöomaisuusosakkeiden kohdalla, sillä osakkeet voivat olla EVL 6b §:n mukaisen luovutusvoittojen verovapauden piirissä, mikäli omistusaika on kestänyt vähintään vuoden. Näiden lukujen tarkoitus on auttaa ymmärtämään, miten fuusio näkyy ja merkitään kirjanpidossa sekä verotuksessa.


Ilmoita sulautumisen täytäntöönpano kuuden kuukauden kuluessa sulautumista koskevasta päätöksestä, muuten sulautuminen raukeaa. Voi tehdä ilmoituksen sulautumisen täytäntöönpanosta jo kuulutusmenettelyn eli toisen vaiheen aikana. Lue lisää kuulutusmenettelystä. Kuka tekee ilmoituksen? Yritysjärjestelyt osakeyhtiölaissa.


Poistoeroa kirjataan vain sekä kirjanpidossa että verotuksessa aktivoidusta käyttöomaisuudesta. Osakeyhtiö voi sulautua toiseen osakeyhtiöön. Tätä ei suoraan ole laissa tai ohjeissa mainittu, mutta sitä puoltavat seuraavat seikat: Jos fuusiotappiosta laskettava sm.


Rajat ylittävä sulautuminen § Rajat ylittävän sulautumisen määritelmä ja toteuttamistavat. Edellä mainittujen osa-alueiden lisäksi EY-lainsäädäntö asettaa omat puitteensa sulautumisen toteuttamiseen jäsenvaltioissa. Viides kappale käsittelee su-lautumisen verotuksellista näkökulmaa. Kappaleessa selvitetään mitä vaa-timuksia vaaditaan verotuksessa hyväksytyltä sulautumiselta ja kuinka ve-rotus toteutetaan. Omaisuuden siirto jakautuneesta yhtiöstä on ensimmäinen tosite niiden kirjanpidossa.


Esimerkissä oletetaan, että kirjanpitovelvollinen on hankkinut kaikki atk-laitteet tilikauden alussa. Fuusioerotus kirjanpidossa. Löysitko sopivan kurssin? Haluatko lisätietoa?


Tytäryrityksen fuusiossa emoyritykselle siirtyvien pysyvien vastaavien hyödykkeiden poistosuunnitelma säilyy ennallaan, elleivät kyseisiin hyödykkeisiin liittyvät tulonodotukset muutu. Tietojen merkitseminen tasekirjan jokaiselle sivulle on kuitenkin suositeltavaa. Selaimesi evästeet on estetty. Sinun on sallittava evästeet, jos haluat käyttää tätä sivustoa.


This video is unavailable. Kermansavi Oy:n osakkeet. Olemme neuvotelleet erikoishinnat useisiin Helsingin hotelleihin.


Mainitse huonetta varatessasi, että olet tulossa Alma Talentin tapahtumaan, niin etuhinta tulee huomioitua. Yhdistykset ja säätiöt – kirjanpidon, tilinpäätöksen ja verotuksen erityiskysymyksiä -online. Kirjanpitolautakunta.


ST-Akatemia on hypännyt digiaikaan lanseeraamalla talouden ammattilaisille suunnatun online-palvelun. Palvelun ytimessä ovat ST-Akatemian tilinpäätösmallit, joita tukevat mm. Suosittuihin julkaisuihin yhdistyvät nyt erinomaiset haku- ja muistiinpano-ominaisuudet sekä säännöllisesti päivittyvä sisältö.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit