tiistai 3. syyskuuta 2019

Perunkirjoitus malli

Kuoleman jälkeen järjestettävässä perunkirjoituksessa laaditaan perukirja. Perukirja on virallinen asiakirja, johon kirjataan tiedot vainajasta, kuolinpesän osakkaista ja kuolinpesän varallisuudesta. Lataa ilmainen perukirja malli sinulle sopivassa muodossa. Tiedosto latautuu koneellesi heti ilman mitään lomakkeiden täyttelyä. Perunkirjoitus täytyy hoitaa kuukauden kuluessa kuolemasta.


Perukirjoja laativat esimerkiksi pankit, lakitoimistot ja oikeusaputoimistot.

Perukirjaa varten on lähes mahdoton antaa joka tilanteeseen sopivaa mallia. Verottajan kanssa yhteistyössä toimiva Aatos tarjoaa vaivattoman perunkirjoituksen ja perukirjan verkossa. Lähettäisitkö hyvän ja yksinkertaisen perunkirjoitus (lomake) mallin nettiosoitteen.


Olemme tekemässä perunkirjoitusta pikapuoliin, kiitos! Laissa on määrätty perimysjärjestys. Tähän voidaan tehdä poikkeuksia henkilön eläessä testamentilla tai ennakkoperinnöillä tai lahjoituksin. Valitset vain sopivan formaatin ja avaat asiakirjamallin suoraan päätteellesi muokattavaksi.


Yksinkertaisessa tapauksessa, jossa on vähän osakkaita ja omaisuuden määrä ei ole huomattava, perunkirjoitus maksaa muutamia satasia. Palvelun käyttö on ilmaista.

Kustannuksia laskee, kun hankkii itse yllämainitut asiakirjat. Perinnönjaossa kuolinpesän omaisuus jaetaan perillisten kesken. Hakemus on aina perusteltava. On tärkeä ymmärtää ero perunkirjoituksen ja varsinaisen perinnönjaon välillä.


Perukirja palvelee perintöverotuksen tarkoituksia – sillä ei jaeta kuolinpesää osakkaiden kesken. Kuolinpesän osakkaat voivat ilman aikarajaa miettiä, miten itse perinnönjako toimitetaan. Maksamaan laskuja ja tekemään tilisiirtoja.


Nostamaan varoja kuolinpesän pankkitililtä. Saamaan käyttöoikeuden kuolinpesän tilille. Kun henkilö kuolee, on pääsääntöisesti kolmen kuukauden kuluessa hänen kuolemastaan toimitettava perunkirjoitus. Perukirja ja perunkirjoitus Ohjeita omaisille ja perustietoa perunkirjoituksesta.


Läheisen kuolema aiheuttaa surun ohella monenlaista hämmennystä ja lukuisia epätietoisia kysymyksiä. Useimmat tietävät, että tällöin tulee laatia perukirja. Mutta miten perunkirjoitus hoidetaan käytännössä? Ketkä perukirjoja tekevät?


Pitääkö kuolinpesän osakkaan antaa toiselle perunkirjoitus valtakirja, jos ei itse osallistu perunkirjoitukseen? Voi antaa, mutta se ei ole välttämätöntä. Perukirjan tärkeä tehtävä on toimia veroilmoituksena, jonka perusteella lasketaan perillisten laskennalliset perintöosuudet ja jonka mukaan perintöverot määräytyvät.


Kun hakemus pesänselvittäjän määräämisestä tehdään, on samalla ilmoitettava pesän osakkaat ja testamentin toimeenpanija, milloin sellainen on määrätty, sekä näiden kotipaikat.

Jos perunkirjoitus on toimitettu, on hakemukseen liitettävä perukirjasta oikeaksi todistettu ote, josta käy selville pesän tila ja varojen laatu. Jotta perunkirjoitus voidaan hoitaa oikeusapuasiana, tulee asiakkaaksemme tulevalla olle mukanaan omat ja mahdollisen puolisonsa taloudelliset selvitykset (ks. oikeusapua varten tarvittavat selvitykset ).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit