maanantai 5. maaliskuuta 2018

Kiinteistökaupan ehdot

Tietyt ehdot ovat siten pätemättömiä, koska ne vaikuttaisivat haitallisesti esimerkiksi kiinteistöjen vaihdantaan. Pätemättömiä ovat sellaiset ehdot , joiden mukaan kiinteistön myyjällä tai jollakin muulla henkilöllä on myöhemmin halutessaan oikeus lunastaa kiinteistö. Kiinteistökaupan ehdot. Ehto, jota ei ole kirjattu kauppakirjaan, ei ole sitova. Lataa kiinteistön kauppakirja tästä linkistä.


Nämä ehdot pyrkivät suojaamaan ostajaa sopimattomilta ja myyjän vastuuta liikaa rajoittavilta, kohtuuttomilta ehdoilta. Ehdottomasti kiellettyjä ovat kaikki sellaiset ehdot , jotka pyrkivät rajoittamaan ostajan määräämisvaltaa kiinteistöä kohtaan laajemmin kuin laissa säännellään. Samoin osapuolten tulee aina itse harkita se, minkälaisin sanamuodoin kustakin ehdosta sovitaan. Erityisesti on huomattava, että kyseisissä ehdoissa ja niitä koskevissa ohjeteksteissä on pidetty silmällä kiinteistön kauppaa.


Lahjakirjan yhteydessä nämä ehdot tulevat ainakin osaksi kysymykseen vain soveltuvin osin tai eivät ollenkaan. Tässä artikkelissa pureudumme keskeisiin kiinteistökaupan teemoihin ja termistöön sekä myyjän että ostajan näkökulmasta. Maanmittauslaitoksen ylläpitämässä kiinteistökaupan verkkopalvelussa omakotitalon kaupan voi tehdä myös sähköisesti. Kauppakirjaan on syytä kirjata paljon muutakin, esimerkiksi tiedot. Ostotarjouksessa ilmoitetaan tarjottu hinta, tarjouksen voimassaolo aika sekä mahdolliset muut kaupan ehdot.


Esisopimus on tehtävä ja §:ssä säädetyllä tavalla ja siitä on muutoinkin soveltuvin osin voimassa, mitä kiinteistön kaupasta säädetään. Sopimuksessa on lisäksi mainittava se päivä, jona kiinteistön kauppa on viimeistään tehtävä, sekä ne ehdot , joiden täyttyessä kauppa tehdään. Voit tehdä lähes kaikki kiinteistöjen luovutukseen liittyvät sopimukset ja hakemukset sähköisesti vaikkapa omalta kotisohvaltasi! Tästä syystä maakaaren mukaan kielletyt ehdot ovat sitomattomia. Sitomattomuus tarkoittaa, että ehdon perusteella ei voida esittää tehokkaasti mitään vaatimuksia.


Kauppaa voidaan sen sijaan pitää muutoin pätevänä. Laatimalla kiinteistön kauppakirjan asiantuntijan avustuksella voit varmistua, että ehdot ovat sitovia. Käytännössä kiinteistökaupan purku tarkoittaa, että myyjän ja ostajan velvollisuudet lakkaavat ja jo tehdyt suoritukset on palautettava. Ostajalla on ensinnäkin oikeus vaatia kiinteistökaupan purkua kiinteistön olennaisen laatuvirheen, vallintavirheen tai oikeudellisen virheen perusteella.


Tämän kiinteistökaupan kaikki ehdot on esitetty tässä kauppakirjassa. Kun kaupan kohteena on kiinteistö, on käytäntö hieman erilainen. Jos edellä mainitut ehdot eivät täyty viimeistään , tämä esisopimus todetaan purkautuneeksi eikä kummallakaan sopimusosapuolella ole taloudellisia tai muita vaatimuksia toisiinsa nähden.


Ostajan pitää aina tarkastaa talo, sen ulkorakennukset, tontti ja rajat huolella ennen kaupantekoa. Asioista, jotka olisi voinut normaalitarkastuksessa huomata, ei voi jälkikäteen vaatia hyvitystä. Myyjän vastuun rajoittaminen huonokuntoiseksi tiedetyn rakennuksen virheistä voi osoittautua vaikeaksi, mutta haluttu lopputulos on myös mahdollista saavuttaa, kun tiedossa on ylipäänsä mahdollisten ehtojen muoto ja lain edellyttämä tarkkuus ja kun ehtojen laatimisessa muistetaan noudattaa riittävää huolellisuutta. Esisopimuksessa tulee siten olla mainittuna sopimuksen tarkoitus, kaupan kohde, kaupan osapuolet sekä ainakin kauppahinta tai peruste, jonka perusteella kauppahinta määräytyy.


Esisopimuksesta tulee myös ilmetä ne ehdot , joiden täyttyessä kauppa tulee tehdä, sekä ajankohta, jolloin varsinainen kauppa tehdään. Vanheneeko kiinteistökaupan purku vuodessa vai kohtuullisen ajan kuluttua? Tasonparannus ja terassin korjaus, entä merkittävyyskynnys kun korjauskulut - ? Asuntokaupassa tärkeimmät ehdot koskevat luonnollisesti kauppahintaa ja sen maksamista. Tärkeää on sopia myös asunnon kuntoa koskevista ehdoista sekä omistusoikeuden ja osakekirjojen hallinnan siirtymisestä. Asunnon ostaminen on useimmille elämän suurin investointi.


Kun rahoitusjärjestelyt ovat kunnossa ja sopiva kohde löytynyt, tulee vielä varmistaa, että asunnon ostotarjousprosessi sujuu säännönmukaisesti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit