keskiviikko 21. maaliskuuta 2018

Yhdistyksen asiakirjat

Tavoitteena on yhdistyksen asiakirjojen selkeys ja luettavuus. Tekstin ulkoasuun saadaan selkeyttä ja yhtenäisyyttä noudattamalla asiakirjastandardin ohjeita. Asettelua noudattamalla on helppo laatia luettava ja siisti asiakirja.


Tieto löytyy helposti, ja aikaa ja vaivaa säästyy sekä kirjoittajalta että vastaanottajalta. Asiakirjat ja arkistointi. Esimerkiksi kokouskutsu on lähetettävä joku tietty aika ennen kokousta potentiaalisille osanottajille, jotta kokous on lainvoimainen.

Pohja yhdistyksen toimintasuunnitelmaksi. Kohdat on jaettu kätevästi osiin tavoite, vastuuhlö, aikataulu ja mittarit. PDF sisältää ohjeita.


Tilaamasi asiakirjat toimitetaan sinulle postitse tai sähköpostitse valintasi mukaan ja laskutetaan jälkikäteen. Jos tarvitset asiakirjan leimattuna ja allekirjoitettuna, kerro se lomakkeessa kohdassa Lisätieto. Huomaa myös, että allekirjoitetut ja leimatut asiakirjat toimitetaan ainoastaan kirjepostilla. Nämä dokumentit ovat myöhemmin todistusaineistoa yhdistyksen toiminnasta, tapa tehdä toiminta ja päätökset näkyviksi. Perusperiaate on, että yhdistyksen asiakirjat eivät ole julkisia.


Poikkeuksena ovat yhdistyksen perustamisasiakirjat, eli ne paperit, jotka toimitetaan yhdistysrekisteriin.

MITEN YHDISTYKSEN ASIAKIRJAT ARKISTOIDAAN. Arkistoidaan yhdistyksen toimintaan liittyvät asiakirjat ja muut aineistot. Lopettamiskokous päättää miten. Selvitystoimet ja loppuselvitys.


Kun yhdistyksen kokous on päättänyt yhdistyksen purkamisesta, tulee huolehtia purkamiseen liittyvistä selvitystoimista ja loppuselvityksestä (yhdistyslaki 40§). Vaihtoehtoisesti voit tilata yhdistyksen rekisteriotteen, säännöt ja muut asiakirjat sähköisellä lomakkeella. Tällöin PRH toimittaa tilaamasi asiakirjat postitse tai sähköpostitse sekä laskuttaa ne erikseen.


Avaa yhdistysrekisterin asiakirjojen tilauslomake. Arkistointi merkitsee yhdistyksen itse tekemien ja sen saamien asiakirjojen sijoittamista suunnitelmallisesti paikalleen arkistoon. Talousasioiden pitää kulkea mukana niin suunnittelussa, päätöksenteossa, päätösten toteutuksessa eli itse toiminnassa, ja seurannassa. Purkautumisilmoituksen perusteella tai muusta syystä rekisteristä poistetuista yhdistyksistä pidetään luetteloa, johon merkitään yhdistyksen nimi, kotipaikka ja rekisterinumero. Käsikirja koostui yhdistyksen purkautumiseen liittyvistä käytännön toimenpiteistä, joista laadittiin yksityiskohtai-set ohjeistukset esimerkkeineen.


Kaikki purkautumiseen liittyvät asiakirjat liitettiin mukaan. Käsikirjasta muodos-tui selkeä kokonaisuus, jonka avulla yhdistys voidaan purkaa. Lue, milloin yhdistyksen tai säätiön on annettava veroilmoitus.


Pakollisten liitetietojen lisäksi yhdistyksen tulee antaa liitetietona sellaiset tiedot, joita ilman tilinpäätös ei anna oikeita ja riittäviä tietoja yhdistyksen toiminnan taloudesta ja taloudellisesta asemasta. Hallituksen pöytäkirjasta pitää käydä ilmi päätös palveluiden avauksesta Säästöpankkiin sekä kenellä on esimerkiksi tilinkäyttöoikeus ja mahdollinen valtuutus tilisopimuksen allekirjoittamiseen. Julkaisemme pöytäkirjat tällä sivulla.

Yhdistyskanava on yhdistysten etuovi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit