tiistai 13. maaliskuuta 2018

Kenelle isännöitsijäntodistus voidaan antaa

Asuntokaupoissa isännöitsijäntodistus saa olla enintään kolme kuukautta vanha. Isännöitsijäntodistus tilataan omalta isännöintiyritykseltä. Jos yhtiössä ei ole isännöitsijää, on asunto-osakeyhtiön hallituksen puheenjohtajalla velvollisuus antaa todistus. Asunto-osakeyhtiölaissa on säädetty isännöitsijäntodistuksen sisällöstä ja siitä, kenelle isännöitsijäntodistus voidaan antaa. Todistusta koskevassa asetuksessa.


Laissa on määritelty, kenelle isännöitsijäntodistus saadaan antaa ja mitä tietoja.

Puheenjohtajan ei siten tarvitse antaa todistusta, kun isännöitsijä on lomalla tai muusta syystä tavoittamattomissa. Ja silloin isännöitsijällä ei ole korvausvastuutakaan. Tiedot on annettava isännöitsijäntodistuksen päiväyksen ajankohtana yhtiön käytettävissä olevien tietojen perusteella. Määräaika testamentin tiedoksiantamiselle on siis pääsääntöisesti vuotta testamentin tekijän kuolemasta.


Mikäli testamentissa määrätty oikeus alkaa kuitenkin vasta myöhemmin, voidaan se antaa tiedoksi pidemmänkin ajan kuluttua. Jos testamentinsaaja ei määräajassa vetoa testamenttiin, hän menettää oikeutensa. Sama oikeus on sellaisella entisellä osakkeenomistajalla tai muulla, joka osoittaa oikeutensa sitä vaativan. Sen jälkeen, kun uuden osakkeenomistajan merkitsemisestä osakeluetteloon on kulunut kymmenen vuotta, aiempaa omistajaa koskevia tietoja voidaan antaa vain tieteellistä tutkimusta, yhtiön historian kirjoittamista tai tilastointia.


Välittäjä arvioi kokemuksensa perusteella edellä mainitun ohjeistuksen puitteissa sen, kenelle todistus annetaan.

Myyjän suostumuksella todistusta voidaan kuitenkin jakaa laajemminkin. Kohtuullisena aikana voidaan yleensä pitää enintään n. Tilaajan pyynnöstä todistuksen voi antaa muulla kielellä. Taloyhtiön vastuunjaosta voidaan aina määrätä yhtiöjärjestyksessä, mutta pääperiaatteet vastuunjakoon löytyy asunto-osakeyhtiölaista. Sopimus välitysliikkeen kanssa on voimassa neljä kuukautta kerrallaan ja tarvittaessa sitä voidaan jatkaa pidemmäksikin aikaa. Kiinteistövälittäjä laatii asunnosta esitteen, huolehtii asunnon esittelemisestä ostajaehdokkaille sekä hoitaa kaupan päättämiseen liittyvät seikat.


Käytännössä kuitenkin kuolinpesän hoitaminen ja selvittäminen voidaan antaa yhdelle osakkaalle, usein sille, joka on muutoinkin parhaiten perehtynyt kuolinpesän tilaan. Kuolinpesän hoitamisesta voidaan sopia suullisesti ja vapaamuotoisesti, mutta se voidaan tehdä myös kirjallisesti esimerkiksi valtakirjalla. Jollei yhtiöllä ole isännöitsijää tai tämä on esteellinen, velvollisuus antaa todistus on hallituksen puheenjohtajalla. Mitä palvelua halutaan ostaa (palvelukuvaukset) Selostus ostettavasta palvelusta sekä tiedot siitä, mitä lisä-palveluita halutaan erillisveloituksella mahdollisesti ostaa.


Se voidaan antaa aikaisintaan tarjouksenteon yhteydessä, ja mikäli välittäjä jakaa sitä jokaiselle kävijälle, niin hyvän välitystavan edellytykset eivät täyty. Tulos, tase ja yhtiöjärjestys ovat sitten julkisia asiakirjoja. Vuokrausta varten voidaan antaa suppeampi isännöitsijätodistus (§) Voimaantulo ja siirtymäjärjestelyt Uusi asunto-osakeyhtiölaki ja -asetus tulivat voimaan 1. Uudesta laista on vuoden aikana järjestetty lukuisia koulutus- ja tiedotustilaisuuksia eri sidosryhmille kuten isännöitsijät, hallitukset ja tilintarkastajat.


Yksi sidosryhmistä on osakkeenomistajat, jotka voidaan edelleen jaotella yrityksiin, sijoittajiin, elinkeinonharjoittajiin, asukkaisiin ja kuluttajiin. Toimeksiantosopimus voidaan tehdä myös siten, että ostettavaa asuntoa tai vuokrakohdetta etsivä solmii toimeksiantosopimuksen välitysliikkeen kanssa Toimeksianto eli mandaatti on sopimus, jossa toimeksiantaja (mandantti) antaa toimeksisaajan (mandataarin) tehtäväksi hoitaa jokin asia tai toimi toimeksiantajan. Lue oppaamme, niin pääset kerralla kartalle asunnon ostamisesta.


Tämä asunnon osto-opas kertoo sinulle asunnon ostamisen eri vaiheista ja antaa sinulle vinkkejä asunnon ostamiseen unohtamatta kuitenkaan asunnon ostoon liittyviä faktoja, jotka on hyvä tietää. Laite on melko yksinkertainen ja siinä on useita lajikkeita: hotels naudan liha hinta aikuisten vaippojen hinta in osaka.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit