keskiviikko 14. maaliskuuta 2018

Bondit sijoitus

Säännöllinen säästäminen kannattaa. Lue lisää säästövakuutuksesta! Rahastojen tilanne tänään. Alexandria löytyy läheltä. Avaa maksuton tili minuutissa!


Joukkovelkakirjalainat eli bondit ovat portfolion tärkeä osa, kun tarkoituksena on sijoittaa ja kasvattaa varallisuutta. Bondit ovat nimensä mukaisesti velkakirjoja, jotka ovat laskettu liikkeelle suuren yleisön saataville. Kun sijoitat bondiin, lainaat rahaa valtiolle, yhtiölle tai muulle taholle jota nimitetään velkakirjan liikkeellelaskijaksi. Liikkeellelaskija lupaa maksaa.


Veikkaisin että korrelaatio normibondeihin (valtion) on melko korkea mutta ei täydellinen. Inflaatiosuojatut bondit reagoivat melko samoihin asioihin– niissä ei ole juuri luottoriskiä (valtio liikkeeseenlaskijana), mutta on sen sijaan korkoriskiä, joskin inflaatiosuojan vuoksi reagoivat vain reaalisiin koron muutoksiin. Kirjaa lukiessani sukelsin satiiriseen kuvaelmaan Yhdysvaltojen velkakirjamarkkinasta ja rakastuin sillä silmäyksellä bondeihin.


Obligaation asettaja lunastaa velan takaisin tietyssä. Bondit ovat tärkeä osa tasaista sijoitusportfolioita, lisäksi ne ovat hyvä keino hajauttaa sijoituksia ja pienentää riskiä. Etenkin vanhemmalla iällä. Velkakirjoihin sijoittaminen perustuu tuottoon, jonka velkoja saa velalliselta perittävästä korosta.


Sellaisen voi laskea liikkeelle esimerkiksi valtio tai yhtiö, joka haluaa lainata rahaa. Osakkeet, bondit , öljy ja kulta ovat yhdessä rintamassa matkalla positiivisiin vuosituottoihin. Kaikkien omaisuusluokkien nousu ei välttämättä ole hyvä merkki, kirjoittaa talouslehti Wall Street Journal.


Bondit sijoitus

Nämä bondit ovat erityisen herkkiä korkomuutoksille ja monesti yhtiöt tasaavat niiden avulla velkojen korkoriskiä. High-yield eli roskalainabondit. Roskabondeiksi luokitellaan sellaiset bondit joissa on huonompi luottoluokitus kuin SP BBB- tai Moody’sin Baa3. Jos uskoo markkinakorkojen laskuun tulevaisuudessa, kannattaa tänään sijoittaa bondiin jotta korkotason laskiessa pääsee hyötymään markkinoihin nähden korkeista kuponkikoroista tai vaihtoehtoisesti myymään bondin. Matalan riskin kohteita ovat ehdottomasti uusiutuvaan energiaan sijoittavat bondit eli joukkovelkakirjat.


Niille luvataan tässä markkinassa kohtuullinen korkotuotto joka peittoaa monet hieman riskisemmätkin kohteet muilta aloilta. Pitkän koron sijoituksia ovat taas esimerkiksi perinteiset joukkovelkakirjalainat, eli joukkolainat ( bondit ), ja näihin sijoittavat sijoitusrahastot (laina-aika yli kk). Perinteisessä joukkolainassa sijoittaja lainaa summan ennalta määrätyllä korolla muutamaksi vuodeksi lainanottajalle. On mahdotonta sanoa, miten suuri tuotto tulee todellisuudessa olemaan. Esimerkkilaskelman tuottoprosentti on vain oletus.


Laskelmassa ei ole huomioitu kaikkia säästösummaan todellisuudessa vaikuttavia tekijöitä, kuten inflaatiota, veroja, valuuttakurssimuutoksia ja rahastoihin liittyviä kuluja. Vihreistä joukkolainoista tai tuttavallisemmin vihreistä bondeista on nopeasti tullut suurin kestävän kehityksen rahoituksen muoto ja ne ovat yhä suositumpia sijoittajien keskuudessa. Nosta sijoittamisesi uudelle tasolle. Tänä vuonna globaalisti 2miljardin dollarin rajan ylittävät vihreiden bondien liikkeeseenlaskut ovat nelinkertaistuneet neljässä vuodessa.


Suurista summista huolimatta vihreät bondit ovat vasta. Mutta melkein yhtä todennäköistä on se, että bondit jatkossakin tuovat negatiivisella korrelaatiollaan turvaa salkulle. Eli vaikka bondit tuottaisivat yhtä huonosti kuin käteinen, ne olisivat tämän takia parempi sijoitus osana salkkua.


Sijoitus treasuryyn ja sijoitus Nokian CDS:ien myyminen ovat täysin riippumattomia sijoituksia, joten tästä ei synny todellisuudessa juuri lainkaan lisäkysyntää treasuryille. Sitä kautta voi toki syntyä, että pääoman sijoittaminen ja riskinotto voidaan erottaa toisistaan. Pääoma sijoitetaan treasuryyn ja riski otetaan johdannaisilla. Tulosperusteiset rahoitussopimukset eli social impact bondit.


Sosiaalivaikutteiset joukkovelkakirjat tai tulosperusteiset rahoitussopimukset (engl. social bonds, social impact bonds tai SIB) ovat sijoitusmuoto, joka perustuu yksityisen ja julkisen sektorin väliseen yhteistyöhön. Green Bondit ovat siis sidoksissa nimenomaan varojen käyttöön ns. ESG luokitukseen (ESG = Environment, Social ja Governance).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit