torstai 6. syyskuuta 2018

Avioehto perintö

Lakipalvelut, neuvontaa, oikeudenkäyntiavustusta sekä asiakirjojen laatimisapua. Ilmainen toimitus yli 1€ tilauksiin. Aviopuolisoilla on avio-oikeus toistensa omaisuuteen avioliiton myötä. Perintö on lähtökohtaisesti avio-oikeuden alaista omaisuutta.


Pääsäännön mukaan avioliiton purkauduttua avio-oikeuden alainen omaisuus jaetaan tasan puolisoiden kesken.

Erityisesti jos on perusturvasta kyse, kannattaa tehdä avioehto , Marja Lehtiranta-Räty sanoo. Mikäli Sinulla ei ole rintaperillisiä, on puolisosi lakimääräisen perimysjärjestyksen osoittama perillisesi, jolloin hän perii koko omaisuutesi kuoltuasi. Perusasioita avioehdosta Avioliitossa olevilla puolisoilla on lähtökohtaisesti ns. Avio-oikeudella ei kuitenkaan ole merkitystä puolisoiden omistussuhteisiin tai sitoumuksiin. Avioehtosopimuksen sisältö.


Kun avioliitto on purkautunut toisen puolison kuoleman vuoksi ja kuolleelta puolisolta on jäänyt rintaperillisiä (lapsia tai näiden jälkeläisiä), voivat leski tai perilliset vaatia toimitettavaksi omaisuuden jakoa eli ositusta. Valtion viranomaisen toimittamasta avioliiton esteiden tutkinnasta ja vihkimisestä ei peritä maksua.

Yksipuolinen avioehto. Tällöin puolisolla A on avio-oikeus puolison B omaisuuteen, mutta puolisolla B ei ole avio-oikeutta puolison A omaisuuteen. Näin jaetaan lapsettoman perintö. Jos vanhemmat ovat elossa, he perivät lapsensa.


Miten varmistaa, että varallisuus pysyy perheenjäsenillä myös perinnönjakotilanteissa? Lue asiantuntijan ohjeet. Tee avioehtosopimus. Avio-oikeus astuu voimaan avioliiton solmimisen yhteydessä ja kestää sen purkautumiseen saakka.


Yleistä on, että perintö siirretään yhden polven yli omille jälkeläisille, jolloin myös veron maksaminen siirtyy itseltä pois ja jakaantuu parhaimmillaan useamman perillisen kesken. Tässä mallissa avioehto koskee myös tilanteita, joissa avioliitto päättyy toisen puolison kuolemaan. Lesken avio-oikeuden perusteella saama tasinko on verovapaata. Sallitut avioehtomääräykset. Siitä ei makseta perintöveroa toisin kuin testamentilla saadusta omaisuudesta.


Perintö - ja lahjaverolain §:n nojalla verotettavan perintöosuuden määrittämisessä otetaan huomioon myös ennakkoperinnöt. Ennakkoperinnöllä tarkoitetaan sellaista lahjaa, jonka vainaja on tarkoittanut otettavaksi huomioon perinnönjaossa. Jos perukirjaa täytyy myöhemmin täydentää, lähetä myös perukirjan täydennys OmaVerossa tai postitse edellä mainittuun osoitteeseen.

Tarvittaessa voit tuoda asiakirjat myös verotoimistoon. Arkistoimme perukirjan ja sen liitteet sähköisesti ja hävitämme paperiset asiakirjat. Voit erikseen päättää, koskeeko avioehto vain omaisuutta itseään vai myös sen tuottoa ja mahdollista kyseisen omaisuuden sijaan tullutta omaisuutta. Voit myös rajata kunkin ehdon koskemaan vain toista puolisoa tai määrätä, että ehto soveltuu vain tilanteessa, jossa avioliitto on päättynyt eroon – ei kuolemaan.


Toisaalta, mikäli toinen puolisoista on merkittävästi varakkaampi ja puolisoilla on avioehto , testamentilla voidaan niin halutessa vahvistaa vähävaraisemman lesken asemaa. Omaisuuden ositus ja avioero. Ensimmäisen vaiheen hakemus käynnistää kuuden kuukauden harkinta-ajan.


Hakemuksen aviopuolisot voivat tehdä käräjäoikeudelle joko yksin tai yhdessä. Jos eroa on haettu yhdessä. Vastaus Tarzu Olemme avoliitossa ollessamme laatineet keskinäisen testamentin jossa todetaan että toisen meistä kuoltua, saa eloonjäänyt puoliso täyden hallinta- ja omistusoikeuden kaikkeen omaisuuteemme, olkoonpa se minkä nimistä tai laatuista tahansa. Ositukselle ja perinnönjaolle ei ole laissa määrätty mitään määräaikaa.


Ositusta tai perinnönjakoa ei saa toimittaa ennen kuin pesän ja vainajan velat on maksettu. Osituksessa ja perinnönjaossa on kysymys kahdesta eri toimituksesta. Ositus tarkoittaa aviovarallisuussuhteen purkamista. Siinä selvitetään, mikä varallisuus kuuluu leskelle ja mikä vainajan perillisille.


Jos uusperheessä katsotaan oikeudenmukaiseksi se, että lapsille ohjautuu vain biologisen vanhempansa omaisuus, niin tällöin kannattaa laatia avioehto. Mikäli puolisoilla on avioehto , niin rikkaamman puolison omaisuus ei siirry köyhemmälle puolisolle ja edelleen tämän lapsille. Jos luopujalla on lapsia, perintö menee näille luopujan sijaan edellyttäen, että myös lapset ovat perittävän perillisiä. Jos lapset ovat niin kaukaisia sukulaisia (esim. vainajan serkkuja), etteivät he peri, perintö menee muihin sukuhaaroihin. Perinnöstä luopumiseen ei tarvita erityistä syytä.


Lesken oikeus asuntoon menee rintaperillisten lakiosavaatimuksen edelle. Mikäli kuolinpesä on velkainen, asunto voidaan kuitenkin joutua käyttämään velkojen maksuun, sillä velkojien oikeudet syrjäyttävät lesken oikeudet.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit