En svensk medborgare bosatt i utlandet eller på tillfälligt besök kan ansöka om ett nytt ordinarie pass , provisoriskt pass eller id-kort på vissa ambassader och konsulat som också är passmyndigheter. Passets giltighetstid. Om du har förlorat ditt vanliga pass i utlandet och måste resa omedelbart finns möjlighet att ansöka om ett provisoriskt pass på en svensk ambassad och vissa konsulat under ordinarie öppettider. Välj närmaste svenska ambassad längst ner för kontaktuppgifter, öppettider och en lista över vilka konsulat som kan utfärda provisoriska pass.
Mer information om att ansöka om pass.
Här får du mer information om var du sköter passärenden, bilagor till ansökan om pass , de elektroniska tjänsterna, anmälan om ett förkommet eller stulet pass , ansökan om pass för minderåriga, tagande av fingeravtryck, utfärdande av pass till en värnpliktig, pass för personer som deltagit i Finlands krig, dubbla pass , olika typer av pass. Alla pass och legitimationer har utgångsdatum. När du bor i Sverige räcker det med att gå till din lokala polisstation och ta ett nytt passfoto för att få ett nytt pass utfärdat, men det kan vara svårare om du bor utomlands. En person som är anställd på ett svenskt fartyg och som är folkbokförd i Sverige.
Polisens elektroniska tjänst kan också användas utomlands , men samma servicenivå som inom Finlands gränser kan inte garanteras. En ansökan som gjorts via nätet betalas också på nätet. Du behöver inte förboka tid för att hämta ditt pass eller nationella id-kort.
Du kan också hämta ut pass och nationellt id-kort på en svensk ambassad. Det kostar cirka 1kronor extra och betalas i lokal valuta på ambassaden. Prövning av svenskt medborgarskap. Du är alltid skyldig att styrka ditt svenska medborgarskap. Svar på vanliga frågor om pass Information om passets giltighetsti pass efter namnbyte, pass för utlandsboende, förlust av pass och rekommendationer om pass vid resor m. Om du har barn som är under år och som bor i Sverige kan de bli svenska medborgare tillsammans med dig.
Sveriges nya mötesplats för dig som vill hitta ett jobb utomlands och de företag utanför Sverige som rekryterar svenskar. Vi är din självklara partner i utlandskarriären! När du reser utomlands behöver du kunna identifiera dig, antingen med pass eller nationellt id-kort. Om du reser inrikes behöver du inte ha pass eller nationellt id-kort. Har du svenskt pass får du mer information hos polisen, annars kontaktar du din ambassad.
Läs mer på Polisens webbplats. För svenska medborgare krävs visum för inresa till vissa av våra destinationer (se nedan). Med ett svenskt pass så har du tillgång att resa till 1länder utan att behöva visum på förhand.
Detta gäller däremot inte alla länder och här listar vi lite vanliga resmål och vad som gäller.
Om du utsätts för ett brott utomlands bör du anmäla brottet till polisen på orten så snart du kan. Du bör självfallet också uppsöka läkare om du är skada för att bli omhändertagen och för att dokumentera skadorna. Av ambassaden kan du få personligt stöd.
Om du är EU-medborgare (eller medborgare från Islan Liechtenstein eller Norge) behöver du inte visa ditt id-kort eller pass när du reser mellan två Schengenländer. Ta reda på om du behöver visum i landet du ska till. Kontakta i sådana fall ditt nya lands ambassad i Sverige.
Se till att du får ett visum som täcker den tid du ska jobba utomlands , att du har rätt att jobba och att du har rätt att åka ut och in i landet utan att varje gång behöva skaffa ett nytt visum. Behöver jag ett pass ? Medborgare måste ha pass för inresa till och utresa från Norge och alla andra länder i världen. Det är ditt eget ansvar att se till att du har med dig rätt id-handlingar när du reser utomlands.
Hur länge är passet giltigt?
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.