maanantai 24. syyskuuta 2018

Toiminimen perustaminen verohallinto

Keskity yrityksesi pyörittämiseen - hoida kirjanpito Accountor Go -palvelulla! Samalla lomakkeella voi ilmoittautua myös Verohallinnon rekistereihin kuten esimerkiksi ennakkoperintärekisteriin ja arvonlisäverovelvollisten rekisteriin. Onko sinulla jo Y-tunnus? Jos sinulla on jo Y-tunnus, eli olet aikaisemminkin harjoittanut elinkeinotoimintaa tai haluat esimerkiksi ilmoittaa tällä hetkellä vain Verohallinnon rekistereissä olevan yrityksen kaupparekisteriin, YTJ-palvelu ohjaa sinut kirjautumisen jälkeen tekemään muutosilmoituksen. Käymme nyt läpi vaihe vaiheelta sen, miten toiminimen perustaminen käytännössä tapahtuu.


Kun teet yrityksen ilmoituksen YTJ-palvelussa, voit valita, että jatkossa yrityksesi tekee ilmoitukset vain sähköisesti. Kun valitset vain sähköiset ilmoitukset, kaupparekisteri ja Verohallinto eivät ota vastaan yritykseltäsi paperilomakkeita (Y-lomake). Otetaan kuitenkin vielä esimerkki siitä, miten toiminimen tulos jaetaan ansio- ja pääomatulona verotettavaksi. Se tapahtuu nykyään verkossa suoraan YTJ:n verkkopalvelussa tai yhdellä, Ynimisellä, lomakkeella. Ennen uuden toiminimen perustamista kannattaa tulevan toiminimi yrittäjän kuitenkin ensin käydä läpi.


Yksi ilmoitus riittää, tiedot välittyvät samalla ilmoituksella sekä Verohallintoon että kaupparekisteriin. Verohallinto käyttää yksityisestä elinkeinonharjoittajasta nimitystä liikkeen- tai ammatinharjoittaja. Yksityisen elinkeinonharjoittajan ( toiminimen ) on tehtävä perustamisilmoitus PRH:n kaupparekisteriin seuraavissa tilanteissa: Elinkeinotoimintaa varten on pysyvä toimipaikka eli omasta asunnosta erillinen liiketila.


Samalla päättyy yrityksen nimen eli toiminimen rekisteröintisuoja. Jos perustat toiminimen uudestaan, käytät uudessa yrityksessä sinulle jo annettua Y-tunnusta. Mitä teet ennen kuin teet lopettamisilmoituksen?


Verohallinto puolestaan käyttää toiminimiyrittäjistä termiä ’ ’liikkeen- tai ammatinharjoittaja ”. Tulos siis kun vähennetään tuloista tulojen hankkimisesta aiheutuneet menot. Vaikka arvonlisävero ja tulovero ovat molemmat veroja, ei niitä kannata sekoittaa keskenään. Tässä artikkelissa käydään läpi molemmat verot, ensin tulovero. Tässä tekstissä käymme läpi toiminimen perustamisen käytännön vaiheet. Yksityinen elinkeinonharjoittaja on jo vuoden ajan voinut ilmoittaa tavanomaiset muutokset ja lopettamisen ytj.


Yritystulo ja Tulovero. Nyt siis myös perustaminen sujuu sähköisesti. Toimiva osakeyhtiö tarvitsee paitsi oikein laaditut perustamispaperit, myös pankkitilin ja vähintään pakolliset vakuutukset. Vähentyneen byrokratian ansiosta toiminimi on hyvä vaihtoehto aloittavalle yhden henkilön yritykselle.


Toiminimiä merkittiin rekisteriin. Tästä löydät kaiken tarvitsemasi tiedon toiminimellä yrittämisestä helposti yhdestä paikasta. Palvelun kautta toiminimen perustaminen käy helposti. Sinun ei tarvitse täytellä lomakkeita, vaan palvelu kysyy sinulta kysymyksiä ja luo valmiit lomakkeet automaattisesti antamiesi vastausten perusteella. Vaikka kyse ei ole palkanmaksusta, yksityisnostoista puhutaan kuitenkin usein arkikielisesti toiminimen palkkana.


Yksityisnostojen määrälle ei ole olemassa ylärajaa, eli voit tehdä niitä aina kun haluat. Rahaa siirrellessä verkkopankkimaksun viestikenttään kannattaa kuitenkin näpytellä sana yksityisnosto. Siinä missä osakeyhtiön tuloa verotetaan yhtiön tulona, toiminimen tuloja verotetaan elinkeinoharjoittajan pääoma- ja ansiotuloina. Mikä osuus yritystulosta katsotaan pääomatuloksi?


Laske toiminimesi edellisen vuoden nettovarallisuus eli vähennä varoista velat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit