maanantai 17. syyskuuta 2018

Jalasmökki ilman rakennuslupaa

Voisi pääpiirteittäin sanoa, että yksi alle 10mhormiton jalasmökki ei tarvitse missään rakennuslupaa. Siirrettävän mökin voi tehdä hormillisenakin ilman lupia, eli akseli alle ja aisa eteen. Kunnasta kun sähköpostilla kysäiset rehdisti asiaa, niin olet paljon viisaampi ja voit kertoa saman meillekkin. Mökki on tarkoitus toteuttaa ilman rakennuslupaa joten mitä rajoitteita se asettaa?


Mökin on tarkoitus korvata paikalta purettava kevytrakenteinen 3xmetrin 40-vuotias rakennus. Tuollainen perinteinen jalasmökki auton lavalta paikalle kuulostaisi helpolta ja nopealta ratkaisulta. Hei minulla on pieni maatila Kirkkonummella. Sauna on jalaksilla ilman kiinteä sähkö ja vesi eikä tulisijaa. Vastaus oli, saat siirtää saunan saman tilan alueella jos et tee muutoksia.


Useat ulkomaiset nettisivut ovat tänä keväänä julkaisseet ylistäviä arvioita suomalaisesta minikesämökistä. Helsinkiläisen Robin Falckin suunnitteleman mökin erikoisuus on se, että mökki on niin pieni, ettei se tarvitse lainkaan rakennuslupaa , koska sen pinta-ala on vain neliömetriä. Olisiko tulkinta kuitenkin niin, että tuo koskee vain pysyväissäilytystä tai esim. Onhan normaali väliaikaissäilytys kuitenkin osa vaunun tavanomaista matkailukäyttöä, kun ei sillä koko ajan reissata. Kannattaa aina rakentaa ilman rakennuslupaa ja sit vuosikymmen päästä ihmetelle uhkasakko kädessä että purkaako vai polttaako.


Mitä pitäisi tehdä, kun säännöksetkin on muuttuneet siitä ja sit vaaditaan luvat kuntoon, kun joku kateellinen on tehnyt ilmoituksen luvattomasta rakennuksesta. Vierailija: haluaisin rakentaa mökin tontille ilman lupaa. Hän ei saanut uudelle navetalle rakennuslupaa , mutta vanhalle sai remonttiluvan, hän teki perustuket entisen navetan ulkopuoelle ja siihen uudet seinät ja katon ja purki vanhan navetan sisältä pois.


Mieheni rakennutti noin vuotta sitten jalasmökin Kittilään kaveriperheen maalle, minkä kunta salli ilman rakennuslupaa. Maapohjasta ei tehty vuokrasopimusta. Maanomistajalla on ollut mökkiin avain, ja hän on käyttänyt mökkiä. Linkki on liian pitkä.


Jalasmökki ilman rakennuslupaa

Valitse vähemmän aineistoja, piirrä vähemmän kohteita kartalle tai lyhennä kommenttia. Entä jos laittaisi useita vaunuja samalle alueelle, yhden kiukaalla ja loput ilman ? Voisiko näin pystyttää mökkikylän ilman lupia? Jokaisessa kaupungissa pitää olla lain mukaan rakennusjärjestys. Helsingin kaupungin rakennusmääräyksien mukaan aidan rakentamiseen tarvitaan lupa mikäli aita rakennetaan tontin kadun puoleiselle rajalle silloin, kun sen korkeus maasta mitattuna on enemmän kuin metriä. Hoida hankkeesi rakennuslupa-asiointi verkossa Lupapisteen kautta - aina ennakkokyselyistä hankkeen.


Ylläpito on mutkatonta, eikä siirrettävä jalasmökki tässä tapauksessa tarvinnut edes rakennuslupaa. Jos tilanne muuttuu, voimme siirtää mökin vaikka kesämökkimme vierashuoneeksi. Ykkösmökillämme on projekteja loputtomiin, joten helppous täällä on hyvä juttu. Saunan voisi hinata rantaan, ei tarvitsisi piitata kaavasta, ei hakea toimenpide- tai rakennuslupaa tai ylipäänsä asioida rakennusvalvonnan kanssa eikä kuulla naapureita. Ilman ajanvarausta teitä palvelevat päivystävä lupavalmistelija ja insinööri.


Mikäli hankkeella on jo lupavalmistelija, ota ensisijaisesti yhteyttä sähköisen asiointipalvelun kautta valmistelijaan tai sovi hänen kanssaan aika henkilökohtaiseen tapaamiseen. Kuntakohtaisia eroja on, ja jos rakennuslupaa ei kunnalta heru, voivat olla entistä tarkempia tontin kanssa. Tietenkin, jos teet jalasmökin ja siirrät sitä tietyin aikavälein dokumentoidusti, ei pitäisi kenelläkään olla mitään vinkumista, ei edes kateellisella naapurilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit