keskiviikko 19. syyskuuta 2018

Tilinpäätös myöhässä

Koulutuksessa käydään kattavasti läpi tilinpäätöksen laatimiseen liittyviä peruskysymyksiä. Seuraava koulutuspäivä: 12. Luotettavat tilitoimistopalvelut Kainuussa.


Velvollisuus ilmoittaa tilinpäätös julkistettavaksi kaupparekisterissä vaihtelee yritysmuodoittain. Osakeyhtiön ja osuuskunnan kohdalla tilinpäätöksen ilmoittamisen laiminlyönti voi johtaa yrityksen poistamiseen kaupparekisteristä. Poistomenettelyyn voi joutua sekä toimimaton että toimiva osakeyhtiö tai osuuskunta. Alamme periä käsittelymaksua myöhässä ilmoitettujen tilinpäätösten rekisteröimisestä.


Maksu peritään, jos tilinpäätös saapuu myöhemmin kuin kahdeksan kuukauden kuluessa tilikauden päättymisestä. Veroilmoitukseen ei tarvitse liittää tuloslaskelmaa ja tasetta erillisinä liitteinä. Liitteenä annettu tilinpäätös on kokonaisuudessaan sekä Verohallinnon että Patentti- ja rekisterihallituksen käytössä, kun ilmoitus on annettu sähköisesti tai tilinpäätökseen on nidottu kansilehdeksi lomake 63. Tuntihinta perustuu siihen, että tilintarkastajalla on takanaan vuosien koulutus ja kokemus auktorisoinnin hankkimiseksi, ja tilintarkastaja antaa tietyllä tapaa nimensä sen vakuudeksi että tilinpäätös on lakisääteisesti laadittu eli kantaa osaltaan riskiä. Lain mukaan kuntien pitäisi saada tilinpäätöksensä valmiiksi maaliskuun loppuun mennessä.


Lemillä määräaika ylittynee muutamalla viikolla. Tilanne oli sama myös vuosi sitten, jolloin tilinpäätös käsiteltiin huhtikuun 16. Käytännössä ajoissa haettu poikkeuslupa on aina myönnetty. Mitenkä on jos yrityksen tilinpäätös on myöhässä yli vuoden eikä sittenkään ole valmistunut , mikä on hallitusten jäsenten vastuu ? Lähinnä koskee tilannetta jos esim. Tilinpäätöksen laatiminen on taloyhtiöille lakisääteinen velvoite.


Sellainen olennainen tieto, joka ei käy ilmi tuloslaskelmasta ja taseesta, on annettava liitetiedoissa. Jos konserniyritys, jonka tilinpäätös yhdistellään konsernitilinpäätökseen, vastaa sellaisen yhden tai useamman muun omistajan kanssa, jonka tilinpäätöstä ei yhdistellä samaan konsernitilinpäätökseen, osakkuusyrityksen johtamisesta, saadaan tämän osakkuusyrityksen (yhteisyritys) tase- ja tuloslaskelmaerät sekä niiden. Milloin verotus päättyy?


Osakeyhtiölle ja osuuskunnalle muodostetaan verotuspäätös sen jälkeen, kun Verohallinto on käsitellyt veroilmoituksella annetut tiedot ja verotus on toimitettu. Patentti- ja rekisterihallitus (PRH) lähettää tällä viikolla kehotuskirjeen noin tuhannelle osakeyhtiölle ja osuuskunnalle, joilla tilinpäätöksen toimittaminen on viivästynyt yli vuoden tilikauden päättymisestä. Jos yritys ei kehotuksista huolimatta toimita tilinpäätöstään, voidaan se poista kaupparekisteristä. Asunto-osakeyhtiölain luvun § puolestaan ohjaa isännöitsijän vastaamaan siitä, että yhtiön kirjanpito ja tilinpäätös täyttävät muun muassa asunto-osakeyhtiölain ja kirjanpitolain vaatimukset.


Yhtiökokous on osakeyhtiön tärkein päätöksentekomenettely, jossa voidaankin tehdä päätös kaikista sellaisista asioista, joihin hallituksella ei joko osakeyhtiölain tai yhtiöjärjestyksen mukaan riitä valtuudet. Kokouspäiväksi on merkitty ensi maanantai, jolloin olen lomilla. Yhtiöjärjestyksessä ei ole mainintaa kuinka aikaisin kutsu pitää jakaa.


Laista katsoin, että se on viikko. Postileimassa näkyy 10. Kirje on siis lähtenyt liikkeelle jo myöhässä. Voinko vaatia kokouksen siirtämistä? Rikkomuksen luonteesta ja asteesta riippuen kyseeseen voivat tulla kirjanpitorikkomus, kirjanpitorikos, törkeä kirjanpitorikos tai tuottamuksellinen kirjanpitorikos.


Kirjanpitolain rikkomisesta voidaan tuomita sakkoon tai vankeuteen. Asunto-osakeyhtiö on osakeyhtiö, jonka yhtiöjärjestyksessä määrätty tarkoitus on omistaa ja hallita vähintään yhtä sellaista rakennusta tai sen osaa, jossa olevan huoneiston tai huoneistojen yhteenlasketusta lattiapinta-alasta yli puolet on yhtiöjärjestyksessä määrätty osakkeenomistajien hallinnassa oleviksi asuinhuoneistoiksi. Hallinto ja talousTaloyhtiön toimintaan liittyy lukuisa määrä erilaisia lakeja, asetuksia.


Perustan muodostaa asunto-osakeyhtiölaki, mutta sen lisäksi taloyhtiöiden toiminnassa tulee huomioida suuri joukko muita lakeja. Tässä osiossa opastetaan asukkaita ja taloyhtiöiden hallituksen jäseniä kääntymään ongelmatilanteissa oikeiden tahojen puoleen. Selaimesi evästeet on estetty.


Sinun on sallittava evästeet, jos haluat käyttää tätä sivustoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit