keskiviikko 26. syyskuuta 2018

Isyyslomalla töissä

Isyyslomalla maksettava isyysraha on veronalaista tuloa. Siitä maksetaan verot normaalisti verotuslain mukaisesti. Huonona puolena on, että vaikka raha on pienempi kuin palkka niin ennakkopidätysprosenttisi ei aina pienene. Se johtuu siitä, että rahasta ei ole mahdollista tehdä samoja vähennyksiä kuin palkkatuloista.


Isyysvapaa on enintään arkipäivää eli noin viikkoa. Isä voi olla kotona yhtä aikaa äidin kanssa valintansa mukaan 1-arkipäivää sinä aikana, jolloin äiti saa äitiys- tai vanhempainrahaa. Toimin päätyöni ohella myös sivutoimisena palomiehenä, mutta koska minulla onns. Olen virkavapaalla päätoimestani. Silloin oppii arvostamaan valtavan paljon arkea, jota puoliso on ennen isyysvapaata pyörittänyt väsymättömästi kuukausitolkulla – ja joka kyllä vei mehut itsestä jo kolmessa kuukaudessa.


Näin ainakin meillä. Jotenkin olen käsittänyt että isyyslomalla olisi tarkoitus tutustua ja opetella vauvan hoitoa ja mahdollisesti auttaa äitiä. Minulla on lapsia kahdelle eri miehelle ja molemmat käyttivät lomansa saman kaavan mukaan. Eli tehdään kaikkea mikä on itsestä kivaa ja unohdetaan väsynyt kumppani ja olemassaoleva vauva.


Työntekijä ansaitsee vuosilomaa äitiys-, erityisäitiys-, isyys- ja vanhempainvapaan aikana. Vuosilomaa kertyy 31. Sinullapas on mielenkiintoinen kysymys! Opiskelijaisällä on oikeus hakea isyysrahaa opintotuenkin aikana.


Meillä mies joutui työtapaturman vuoksi sairaslomalle vain vähän ennen isyysvapaata. Kelan ja työpaikan kanssa vaan piti sopia asiat. Tosin töissä ensi väittivät, ettei menisi näin, mutta lopulta kuitenkin näin meni. Vierailija: Kysyn tätä nyt vaan niiltä perheiltä missä äiti (tai miksei isä) on kotona lasten kanssa ja isä töissä ma-pe.


Meillä minä teen lähes kaikki siivoukset, pyykit, ruuan laiton ja lasten hoidon v-loppuisin. Työajantasaamisvapaat Työajantasaamispäivien eli pekkaspäivien kertyminen ja maksaminen. Kohta ollaan äitiyslomalla, isyyslomalla ,vanhempainvapaalla,lapsi sairastaa ja on jäätävä kotiin sitä hoitamaan ym. Eläkeläisen,siis nimenomaan työeläkeläisen tai vanhuuseläkeläisen kun ottaa töihin niin katkoksia ei tule työaikoihin ja voi luottaa siihen että on ajoissa työpaikalla eikä jää töistä pois sanomalla. Lähdeverokorttia käyttää ulkomailla asuva tai sieltä muuttava.


Portaikkoverokortti Molemmat puolisot ovat yrityksessä täysipäiväisesti töissä Mutta kyllähän noin kireä verotus etenkin jos itse asuu vakituisesti ulkomailla ja. Tunnistan tuon kateuden omasta vauvasta niiiiin hyvin! Ei se jokapaikassa ja kaikkien vauvan sylittelijöiden kanssa onneksi iske, mutta jos olemme sukuloimassa viikonlopun alkaa sunnuntaina olla jo kauhea ikävä Pakkasen Poikaa kun tuntuu ettei ole saanut sitä sylissä kunnolla pitää moneen päivään kun tämä kiertää innokkaiden sukulaisten sylistä syliin.


Nyt Eveliina viimeistelee opintojaan ja Mikko on valmistumisensa jälkeen ollut sekä töissä , isyyslomalla että työttömänä. Kun perhe on tottunut elämään opintotuilla eikä tulotaso ole missään vaiheessa ollut kovin korkea, säästäväistä elämäntapaa on ollut helppo jatkaa lapsiperhearjen keskellä. Jouluna ja vuodenvaihteessa on jälleen tänä vuonna arkipyhiä, joiden korvaaminen vaihtelee eri työehtosopimuksissa. Rakennus-, maalaus- ja lattianpäällystysala Työajan lyhennyksestä ja arkipyhistä maksetaan kaikille työntekijöille erillistä prosentin palkanosaa jokaisen säännöllisen palkanmaksun yhteydessä. Palkanosa maksetaan myös lyhennettyä työpäivää tekeville.


Miksi tunnistautumistapa muuttui?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit