torstai 13. syyskuuta 2018

Vuokrasopimuksen sisältö

Vuokrasopimuksen sisältö

Jos määräaikaisen vuokrasopimuksen sisältö muuttuu oleellisesti tai asiakas muuttaa saman vuokranantajan toiseen asuntoon, katsotaan vanha sopimus ja vakuus vanhaan asuntoon Kelassa päättyneeksi. Tällöin asiakkaan tulee hakea uutta vuokravakuutta lomakkeella TO2. Vuokrasopimuksen irtisanomisilmoitus. Kirjallisuuden vaatimuksen täyttää myös sähköinen ilmoitus, jos sen sisältöä ei voi yksipuolisesti muuttaa ja jos ilmoitus on tallennettavissa.


Kun teet Suomessa vuokrasopimuksen , sinun täytyy melkein aina maksaa vuokratakuu. Tämä tarkoittaa sitä, että maksat vuokranantajalle etukäteen rahasumman, joka vastaa muutaman kuukauden vuokraa. Yleensä takuu on yhtä suuri kuin kuukauden vuokra.


Korkeintaan se voi olla yhtä suuri kuin kuukauden vuokra. Nimen, osoitteen, puhelinnumeron ja sähköpostin lisäksi vuokrasopimus kuuluu täydentää henkilötunnuksilla tai y-tunnuksella jos osapuolena on yritys. Toistaiseksi voimassa olevien ja määräaikaisten vuokrasopimusten välillä olevien eroavaisuuksien vuoksi on tärkeää tuntea solmimansa vuokrasopimuksen sisältö.


Vuokrasopimuksen sisältö

Jos vuokrasuhteen luonteesta on epäselvyyttä, ota yhteyttä lakimieheen. Tietoa Kelasta Tietoa Kelasta -osion valikko. Haastavaa vuokrasopimuksen määrittelyssä on myös sen arviointi, milloin omaisuuserä on asiakkaan määräysvallassa (ks. kuvio).


Jos solmittu sopimus on hyvin yksityiskohtainen sen suhteen, miten omaisuuserää missäkin tilanteessa käytetään, jää sopimuskaudelle tehtäväksi hyvin vähän päätöksiä, joiden perusteella määräysvaltaa voidaan arvioida. Jos huoneisto on vuokrasopimuksen ehdon mukaan vuokrattu siinä kunnossa, jossa se oli sopimusta tehtäessä, voi vuokralainen silti käyttää edellä tässä pykälässä säädettyä oikeuttaan, jos vuokralainen sopimuksen tehdessään ei tiennyt huoneistossa olevasta puutteellisuudesta eikä olisi tavallista huolellisuutta käyttäen voinut. Jos ehto on sellainen, ettei sopimuksen jääminen voimaan muilta osin muuttumattomana ole ehdon sovittelun vuoksi kohtuullista, sopimusta voidaan sovitella muiltakin osin tai se voidaan määrätä raukeamaan. Sijoitusasunnon vuokraus on asuntosijoittamisen keskeinen osatekijä ja kokonaistuottoon oleellisesti vaikuttava palanen, joten sen tärkeyttä on parempi korostaa kuin vähätellä.


Vuokrasopimuksen sisältö

Jokaisen vuokranantajan tulisikin hallita sijoitusasunnon vuokraus hyvin. Tavallista on, että vuokrasopimuksia jatketaan osapuolten sopimuksin vuokra-ajan päättyessä. Tällöin tarkistetaan usein vuokrasopimuksen ehtoja, kuten vuokran määrää.


Toimitettava todistettavasti. Ei edellytä aiempaa kirjallisen varoituksen antamista, joskin maksumuistutuksen toimittaminen aiemmin on suotavaa. Samalla on mainittava irtisanomisen peruste, jos irtisanominen edellyttää tämän tai muun lain mukaan erityistä perustetta. Varoitus vuokralaiselle (esimerkiksi häiritsevästä elämästä) tulee tehdä kirjallisena ja toimittaa vuokralaiselle todisteellisesti (katso malli). Kaikki sisältö on maksutonta.


Oikein tehty vuokrasopimus auttaa vuokranantajaa välttämään monet sudenkuopat. Kyseistä vuokrasopimuspohjaa on kehitetty vuosien mittaan paremmaksi, jotta se olisi paras mahdollinen. Lisäksi vuokrasopimuksessa luetellaan kaikki ne liitteet, joiden halutaan tulevan osaksi sopimusta. Tällöin loppusiivouskin sujuu poismuuton yhteydessä huomattavasti vaivattomammin. Loppusiivouksen sisältö ja laajuus on hyvä varmistaa vuokranantajan ohjeista.


A oli antanut lomahuoneiston majoituspalveluita tarjoavan yhtiön edelleen vuokrattavaksi vuokrasopimuksella, jonka sopimuskausi oli alkanut 28. Oikeustoimilain §:n mukaisesti sopimusta voidaan kuitenkin kohtuullistaa jättämällä se kokonaisuudessaan tai osin vaikutuksetta. Kohtuuttomuutta arvosteltaessa on otettava huomioon oikeustoimen koko sisältö , osapuolten asema, sopimusta tehtäessä ja sen jälkeen vallinneet olosuhteet sekä muut seikat.


Vaikka suullinen sopimus onkin yhtä sitova, voi sen sisältöä olla vaikea todistaa riitatapauksissa jälkikäteen. Sopimuksessa on syytä määritellä täsmällisesti sopimuksen sisältö eli osapuolten oikeudet ja velvollisuudet toisiaan kohtaan sekä sovittujen suoritusten paikka ja aikataulu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit