perjantai 21. syyskuuta 2018

Testamentti yhdelle rintaperilliselle

Myös Sinä voit voittaa matkan minne haluat. Jos rintaperillisiä on vain yksi, perintö menee joka tapauksessa automaattisesti tälle henkilölle. Jos kuitenkin rintaperillisiä on useampia, perintö jaettaisiin tasan heidän kesken.


Testamentti kannattaakin tehdä, kun perittävä haluaa testamentata koko omaisuutensa tai osan siitä tietylle rintaperilliselle. Toisilla lapsilla on kuitenkin oikeus lakiosaan, joka on puolet perintöosasta. Lakiosaa pitää vaatia kuuden kuukauden sisällä testamentin tiedoksisaannista.

Tietty omaisuus tai oikeus tietylle. Ensin yhdelle sisarelle ja tämän kuoltua hyväntekeväisyyteen. Testamentti poikkesi isän kuoleman jälkeen tiedoksi annetusta keskinäisestä testamentista. Sen mukaan omaisuus olisi jaettu tasan kaikille lapsille. Aina siis testamentilla voi ohittaa muita, mutta rintaperillisen lakiosan kohdalta testamentti on laiton.


Testamentti Voit itse määrätä, että omaisuutesi on kuolemasi jälkeen jaettava perintökaaren määräyksistä poikkeavalla tavalla. Tällöin sinun on tehtävä testamentti. Testamentti voi sisältää myös ohjeita siitä, miten jäämistö tulee jakaa, vaikka perilliset saisivat samanarvoisen osuuden jäämistöstä.


Jako-ohjeita on luonnollisesti noudatettava.

Perittävä voi esimerkiksi antaa jakomääräykseksi, että kesämökki annetaan yhdelle , vene toiselle ja asunto-osake kolmannelle rintaperilliselle. Rintaperilliselle tulee lain mukaan perintöosa, joka on perittävä omaisuus jaettuna rintaperillisten lukumäärällä. Jos omaisuus on kuitenkin testamentilla määrätty jollekin muulle henkilölle kuin rintaperilliselle , rintaperillinen on joka tapauksessa oikeutettu lakiosaansa.


Minusta olisi ihanaa periä kasoittain hyviä kirjoja. Ja niitä kirjoja ei todellakaan saa sieltä kirjastosta, joilla nykyään ei ole tilaa säilyttää kirjoja, kun uutuutta pukkaa tuhansia kirjoja vuodessa, eivätkä ne todellakaan korvaa niitä vanhoja parempia kirjoja, vaikka kuinka saisi halvalla. Ennakkoperintönä saadusta lahjasta pitää maksaa lahjaveroa. Lahja otetaan huomioon perinnönjaossa ja perintöverotuksessa.


Jos olet saanut ennakkoperintöä, saat perinnönjaossa pienemmän osuuden perinnönjättäjän muusta omaisuudesta kuin muut perilliset. Vaikka testamentata sille yhdelle suosikkilapselle. Mutta aika kusipää täytyy kyllä olla, jos omia lapsiaan haluaa kohdella niin eriarvoisesti. Tällaisessa tilanteessa täytyy ensiksi selvittää mitä lakia perimykseen sovelletaan.


EU-perintöasetus, joka määrittelee mitä lakia kansainvälisluonteiseen perimykseen sovelletaan. Lakiosa on rintaperilliselle kuuluva oikeus saada perinnönjättäjän jäämistöstä puolet perintöosastaan, vaikka perinnönjättäjä olisi testamentannut omaisuutensa toiselle henkilölle. Perittävän elinaikanaan perilliselle antama muu kuin tavanomainen lahja on lähtökohtaisesti ennakkoperintöä.


Keskinäinen testamentti Jos aviopuolisot laativat yhdessä testamentin, on kyse keskinäisestä testamentista, joka sisältää kaksi testamenttimääräystä. Legaatti Legaatista on kysymys silloin, kun testamentilla määrätään tietty erillinen omaisuuserä yhdelle tai useammalle henkilölle. Lahjanantaja voi pidättää hallintaoikeuden itselleen tai yhdelle tai useammalle muulle henkilölle.


Esimerkki: Antti lahjoittaa kesämökkikiinteistön tyttärensä Liisan lapselle Mikalle.

Antti ilmoittaa pidättävänsä kiinteistön hallintaoikeuden itsellään. Milloin eloonjääneen puolison kuollessa ensiksi kuolleen puolison isä, äiti, veli tai sisar tahi veljen tai sisaren jälkeläinen on elossa, saavat ne heistä, joilla silloin lähinnä on oikeus periä ensiksi kuollut puoliso, puolet eloonjääneen puolison pesästä, mikäli jäljempänä tässä luvussa ei toisin säädetä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit