Sairausloma ei sinällään ole irtisanomisperuste koeajalla , ellei se ole pituutensa vuoksi estänyt koeajan tarkoituksen, eli työntekijän soveltuvuuden mittaamisen, toteutumista. Irtisanominen koeajalla sairauden vuoksi. Riippumatta ilman irtisanomista, kun toistaiseksi otetulla tahansa koeajan kuluessa vetoamalla koeaikaan.
Työntekijää ei saa irtisanoa raskauden tai perhevapaan vuoksi. Raskaana tai perhevapaalla olevan työntekijän irtisanomisesta säädetään erikseen työsopimuslaissa. On laitonta irtisanoa työntekijä, koska hän on raskaana tai koska työntekijä käyttää oikeuttaan perhevapaisiin. Tämä tarkoittaa sitä, että jos työntekijä on osoittautunut sopimattomaksi esimerkiksi asiakaspalveluun, työnantajan on ennen irtisanomista selvitettävä, voidaanko hänelle tarjota muita töitä.
Olemme koonneet sinulle tietoa asioista joita irtisanoutuessa tulee ottaa huomioon sekä listanneet vaihtoehtoja irtisanoutumisen jälkeiselle ajalle. Taloudelliset ja tuotannolliset irtisanomisperusteet. Työnantaja saa irtisanoa työsopimuksen silloin, kun tarjolla oleva työ on taloudellisista, tuotannollisista tai työnantajan toiminnan uudelleenjärjestelyistä johtuvista syistä vähentynyt olennaisesti ja pysyvästi. Mikäli sairaus kestää pidempään kuin työehtosopimuksen palkanmaksuvelvollisuus, Kela maksaa sairauspäivärahan työntekijälle. Työehtosopimuksissa on myös määräykset sairauspoissaolosta ilmoittamisesta, lääkärintodistuksista, sairauden uusiutumisesta sekä työntekijän alle vuotiaan lapsen sairastumisesta.
Esimerkiksi tavanomainen lyhyt sairausjakso ei voi olla peruste purkaa työsuhde koeajalla. Sairaus voi kuitenkin olla purkuperusteena, jos se on vaikuttanut työntekijän työkykyyn tai jos se on pitkäkestoisuutensa vuoksi vaikuttanut mahdollisuuteen arvioida työstä selviytymistä koeaikana. Tältä sivulta löydät perustietoa työoikeudesta. Voit myös ottaa yhteyttä työoikeuteen erikoistuneeseen lakimieheen, jos sinulla on työoikeuteen liittyvä toimeksianto. Sain juuri kenkää työpaikasta, koska en pysty tekemään yövuoroja terveydellisistä syistä.
Lääkärin todistus on. Sanoin kuulemistilaisuudessa, että eihän sairauden vuoksi voi irtisanoa koeajallakaan, se on syrjintää. Esimiehen peruste oli, että tämä on 3-vuorotyö ja siihen on työsopimus allekirjoi. Epäilisin, että sairausaikana tapahtunut irtisanominen lisää työnantajan paineita perustella irtisanominen muullakin syyllä kun koeajalla.
Laissahan mainitaan ettei koeajan aikana voi irtisanoa epäasiallisella syyllä kuten sairauden perusteella. Jos työntekijä on koeaikana ollut työkyvyttömyyden tai perhevapaan vuoksi poissa työstä, työnantajalla on oikeus pidentää koeaikaa kuukaudella kutakin työkyvyttömyys- tai perhevapaajaksoihin sisältyvää kalenteripäivää kohden. Työnantajan on ilmoitettava työntekijälle koeajan pidentämisestä ennen koeajan päättymistä.
Hän valitti, ettei voikaan tehdä sairautensa vuoksi tätä työtä. Kävi ilmi, että hän oli tiennyt sairaudestaan, muttei kertonut siitä mitään ja pimitti asian terveystarkastuksessa, yrittäjä kertoo. Yrittäjä sanoo tarjonneensa miehelle toisia tehtäviä ennen irtisanomispäätöstä, mutta ne eivät työntekijälle kelvanneet. Lähtökohtana on sairauden paranemismahdollisuuksien lääketieteellinen arviointi. Laki velvoittaa kuitenkin tyoantajan korvaamaan raskaana olevalle.
Semasta oppaasta, joka kasittelee irtisanomisia seka tyo- ja virkasuhteiden purkamisia. Koeajan kayttolaajuus tyosopimuksissa, sivu 24. Tästä syystä moisesta irtisanomisesta seuraa myös pitkä karenssi – irtisanominen kun on työntekijän syytä. Jos nyt mahdollistetaan henkilöperusteinen irtisanominen pienelle yritykselle sopimattomuuden vuoksi , karenssi alkaa muodostua aika kohtuuttomaksi.
Työnantaja ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa työntekijöitä eri asemaan iän, terveydentilan, kansallisen tai etnisen alkuperän, sukupuolisen suuntautuneisuuden, kielen, uskonnon, mielipiteen, perhesuhteiden, ammattiyhdistystoiminnan, poliittisen toiminnan tai muun näihin verrattavan seikan vuoksi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.