maanantai 11. helmikuuta 2019

Toimintakyvyn arviointi mielenterveys

Miten luodaan toimiva työyhteisö? Myös yrityskohtaisena. Useampi koulutettava? Toimintakyvyn arviointi on tärkeä osa muun muassa sosiaali- ja terveysalan ja työvoimahallinnon ammattilaisten työtä.


He arvioivat erilaisten menetelmien avulla asiakkaidensa toimintakykyä. Siinä käydään kattavasti läpi asiakkaan toimintakyvyn osa-alueet ja asiakkaalla on mahdollista tehdä myös itsearviointi. Hoidon ja kuntoutuksen seurannassa muutokset päivittäisessä selviytymisessä ovat tärkeitä hoidon vaikuttavuuden merkkejä. Päivittäisen selviytymisen ja sosiaalisen toimintakyvyn arvioinnissa on käytetty useita erilaisia asteikkoja. MIELENTERVEYS - JA PÄIHDEKUNTOUTUJAN TOIMINTAKYVYN ARVIOINTI JA EDISTÄMINEN PALVELUASUMISYKSIKÖSSÄ.


Toimintakyvyn kartoitus - apuna oireseulat ja arviointiasteikot Psyykkistä toimintakykyarviota ei voida perustaa yksittäiseen arviointimenetelmään tai mittariin. Toimintakykyarviossa apuna voidaan käyttää oiremittareita, toimintakyvyn arviointiasteikkoja ja psykiatrisessa erikoissairaanhoidossa strukturoituja diagnostisia haastatteluita. Potilaan toimintakyvyn arviointia helpottaa elämän eri alueiden arviointi erikseen. Vasta tämän jälkeen arvioidaan kokonaispistemäärä. Huomaa, että tarkastelu tehdään jokaisen alueen osalta jatkumolla erinomaisesta toimintakyvystä huomattavasti heikentyneeseen toimintakykyyn.


Testejä liikkumiskyvyn arvioimiseksi Sopiva testi kannattaa valita testattavan henkilön toimintakyvyn mukaan. Testin valintaan vaikuttaa myös se, missä tilassa testi tehdään ja kuka toimii testaajana. Kotioloihin, palvelukeskuksiin ja kerhotiloihin soveltuvat yksinkertaiset, vähän tilaa ja välineitä vaativat testit.


Testaajina voivat toimia esimerkiksi koulutetut vanhustyöntekijät. Mini-Mental State Examination (MMSE) on älyllisen toimintakyvyn arvioinnissa laajalti käytetty lyhyt testi. Se soveltuu niin lääkärin kuin hoitajan työvälineeksi. Tärkeää on, että testin tekijä lukee ohjeet huolellisesti ennen testin tekoa ja tarvittaessa hankkii itselleen koulutusta testin tekemiseen.


Esimiehen monet roolit ja tehtävät. Perhearviointimenetelmä tarjoaa konkreettisia työkaluja perheen toimintakyvyn , voimavarojen, vaikeuksien ja vahvuuksien arviointiin esimerkiksi lastensuojelu- ja perhetyöhön sekä nuorisopsykiatriaan ja terapiatyön tueksi. Ensimmäinen koulutuspäivä on muuttunut, koulutuksen uusi ajankohta on 22. Toimintakyvyn puutteiden laadun (TAULUKKO 2) mukaan voi-daan yrittää ennustaa, miten nopeasti ne kor-jautuvat ja millä keinoin. Psyykkisten kriisien aikana toimintakyvyn säilyminen edesauttaa paitsi avun hankkimista myös säännöllisessä arkirytmissä pysymistä.


Avioeron aikana sosiaalisen tukiverkoston merkitys korostuu, koska esimerkiksi keskusteleminen toisten ihmisten kanssa auttaa suhteuttamaan omat ongelmat. Arvo – kuvaa normaalia hyvää toimintakykyä ja pistemäärä tai alle merkitsee toimintakyvyn vakavaa heikentyneisyyttä. Asteikko on tarkoitettu lähinnä heikentyneen toimintakyvyn , ei toimintakyvyn vahvuuksien kuvaamiseen. Vain suoraan henkisistä ja fyysisistä terveysongelmista johtuvat rajoitteet tulee ottaa huomioon.


Kun mielenterveys järkkyy, normaali toimintavalmius heikkenee ja hyvinvointi kärsii. Ongelmien pitkittyessä ja omien voimien ehtyessä kuntoutus auttaa vakauttamaan arkea. Erilaisissa tilanteissa tarvitaan erilaisia kuntoutuksen muotoja, ympäristöjä ja tote. Sosiaali- ja terveysministeriö vastaa mielenterveystyön valtakunnallisesta suunnittelusta, ohjauksesta ja valvonnasta.


Mielenterveyspalvelut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit