perjantai 15. helmikuuta 2019

Ennakkoperintö sopimus

Löydä oma suosikkisi miljoonien titteleiden joukosta. Sopimus elossa olevan henkilön jäämistöstä on pätemätön. Perittävä voi eläessään määrätä jäämistöstään testamentilla. Näin ollen ennakkoperinnöstä ei tarvitse tehdä erillistä sopimusta, vaan perittävä voi yksin esimerkiksi testamentissaan määrätä, tuleeko hänen antamaansa lahjaa pitää ennakkoperintönä vai ei. Perilliset eivät siis myöskään voi keskenään, ennen perittävän kuolemaa, sopia jäämistön jaosta pätevästi.


Ainoa tapa, jolla perittävä voi määrätä jäämistöstään eläessään on testamentti. Ennakkoperintö ei ole kuolemanvaraislahja. Perinnönjaossa A sai osakesalkun ja B metsän sekä osakehuoneiston. Toimitettua perintöverotusta oikaistaan perinnönjakosopimuksen perusteella siten, että kuolinhetken varoihin lisätään annettu 50. Ennen perinnönjakoa kuolinpesässä on toimitettava ositus , jos vainaja oli naimisissa eikä vainajalla ja leskellä ollut sellaista avioehtosopimusta, joka sulkee avio-oikeuden täysin pois.


Valtaosa perinnöistä jaetaan sopimusjakona. Sopimusjako on kuolinpesän osakkaiden ja muiden oikeudenomistajien, kuten eritystestamentin saajien, keskinäinen sopimus siitä, miten perintö jaetaan. Tämä osapuolten välinen sopimus kirjataan perinnönjakosopimukseen eli perinnönjakokirjaan.


Silloin tulee lisää veroa maksettavaksi. Lehtiranta-Rädyn mukaan lahjojen antaminen on järkevämpää kuin koko omaisuuden jättäminen kerralla perillisille. Rajoitetusti verovelvollinen voidaan kuitenkin merkitä ennakkoperintärekisteriin ainoastaan silloin, kun hänellä on Suomessa kiinteä toimipaikka tai hänen kotipaikkansa on valtiossa, jonka kanssa Suomella on kaksinkertaisen verotuksen välttämistä koskeva sopimus. Sopimus on sitova, ellei sitä jälkikäteen osoiteta pätemättömäksi. Jos sopimuksen tekijä oli tekohetkellä oikeustoimikelvoton, sopimus ei päde.


Muistisairaan tekemän sopimuksen purkamista kannattaa yrittää, ja lääkärintodistuksesta on apua. Oikeusaputoimisto tai yksityinen juristi voivat auttaa. Pesän varoihin on lisättävä perittävän antama ennakkoperintö sekä, jollei erityisiä vastasyitä ole, hänen sellaisissa olosuhteissa tai sellaisin ehdoin eläessään antamansa lahja, että se on tarkoituksensa puolesta rinnastettavissa testamenttiin, niin myös hänen jälkeläiselleen tai ottolapselleen taikka tämän jälkeläiselle tahi näiden puolisoille antamansa sellainen.


Anna maatalouden veroilmoitus viimeistään 2. Voit tehdä veroilmoituksen OmaVerossa jo nyt. Muista myös ilmoittaa ja maksaa arvonlisävero viimeistään 2. Kyse ei ole konkreettisesta omaisuuden palauttamisesta, vaan lahjan arvon lisäämisestä tai vähentämisestä. Toimitettua perinnönjakoa oikaistaan perinnönjakosopimuksen perusteella siten, että kuolinhetken varoihin lisätään annettu 50. Tuohon ennakkoperintöön ei ole yksiselitteistä vastausta: pitää selvittää millainen sopimus vanhempien ja lapsen välillä on asiasta ollut. Millainen velkakirja on.


Lahjoitus katsotaan ennakkoperinnöksi. Mutta kunnon oikeusriidan tästä voi saada. Perintökaaren mukaisesti pesän varoihin on nimittäin mahdollista laskennallisesti lisätä perittävän antama ennakkoperintö , joka usein on muidenkin perillisten tiedossa ja hyväksymä, sekä testamenttiin rinnastuva lahjoitus. Ja että remonttiin käytetyt rahat olisi myös talosta suorituksia? Mites noissa menee verot?


Sopimusositus edellyttää kirjallista ositussopimusta (osituskirja), vaikka ositus itsessään on mahdollista tehdä myös suullisena. Sopimuksen tulisi käsittää kaiken omaisuuden ja jako suorittaa loppuun. Voiko määräaikaisessa työsuhteessa olevaa työntekijää kohdella eri tavalla.


Lomakkeet ja ohjeet.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit