maanantai 18. helmikuuta 2019

Suullinen sopimus työpaikasta

Löydä oma suosikkisi miljoonien titteleiden joukosta. Eikä viikon irtisanomisaikakaan taida olla lain mukainen. Työsopimus on työelämän perussopimus.


Allekirjoittamalla sitoudut tekemään työnantajalle määrättyjä töitä sopimuksessa määriteltyä palkkaa ja muita etuja vastaan. Suullinen työsopimus sitoo.

Sopimuksen syntymisen jälkeen kumpikaan osapuoli ei voi yksipuolisesti vetäytyä sopimuksesta. Työsuhde voidaan päättää vain laillisilla irtisanomis- tai purkuperusteilla. Koeajan perusteella työsuhdetta ei voi purkaa ennen kuin työ on oikeasti. Työsuhteen päättymisestä on säädetty työsopimuslaissa.


Toistaiseksi voimassa oleva työsopimus päätetään tavallisesti siten, että joko työntekijä tai työnantaja irtisanoo sen. Työntekijä ei tarvitse erityistä perustetta irtisanoutumiselleen. Vastaus minä1hain lähihoitajan paikkaa Joutsenolaisesta päiväkodista ja pääsin tämän viikon tiistaina haastatteluun.


Torstaina päiväkodinjohtaja soittaa minulle että paikka on sinun oletko vielä tulossa?

No hyvä, ei tarvitse varahenkilöitä. Kuitenkin mikäli irtisanomisilmoituksen toimittaminen henkilökohtaisesti ei onnistu, voi sen hoitaa myös kirjeitse tai sähköisesti. Jos työnantajan korvausvelvollisuudesta tehdään sopimus , siinä on erikseen mainittava §:n nojalla sovittu kokonaiskorvaus sekä siihen sisältyvä työntekijälle työttömyydestä johtuvista, ennen sopimuksen tekemistä menetetyistä palkkaeduista maksettava korvaus. Lähtökohtana on, että suullinen työ­ sopimus on aivan yhtä pätevä kuin kirjallinenkin työsopimus, mutta suulliseen sopimukseen vetoavalla on näyttövelvollisuus sopimuksen olemassa­olosta ja sen sisällöstä.


Kirjallisella sopimuksella voidaan aina luotettavasti todistaa, mitä on sovittu. Sopimus voidaan tehdä myös sähköpostitse. FSS verkar för att Finlands svenskspråkiga synskadade skall uppnå full samhällelig delaktighet och jämlikhet. Förbundets serviceutbud och intressebevakning utgör en del av den tredje sektorns insatser för ett tryggare och mer jämlikt samhälle. Tukea asumiseen ja elämänhallintaan pepe willberg leikitään sanat pilkku jossa sanan edessä Nuorisoasumisen kehittämispäällikkö Kalle Sola kertoo nuorisoasumisesta.


Kirjallisesta työsopimuksesta on helppo tarkistaa, mitä on sovittu. Työelämään tulevan muistilista! Tee työsopimus kirjallisena. Selvitä, mikä on alan ammattiliitto.


En huomannut, että olisit kertonut, milloin tuon sopimasi työn olisi pitänyt alkaa. Jos katsot, että sinulla on tuohon paikkaan suullinen (ja siis pätevä) sopimus , niin voit kyllä irtisanoa sen jo ennen työsuhteen alkamista, ellei kyseessä ole määräaikainen työ (tällaisesta et ainakaan maininnut). Toki työsopimukseen on voitu kirjata irtisanomisaika, vaikka sopimus olisi määräaikainen, jolloin kummallakin osapuolella on mahdollisuus irtisanoa sopimus.


Vaikka näin ei olisi, yleensä myös irtisanoutuminen määräaikaisesta työsuhteesta onnistuu tavalla tai toisella sopimalla asiasta työnantajan kanssa.

Tältä sivulta löydät perustietoa työoikeudesta. Voit myös ottaa yhteyttä työoikeuteen erikoistuneeseen lakimieheen, jos sinulla on työoikeuteen liittyvä toimeksianto. Työn alkaessa on hyvä tehdä kirjallinen työsopimus. Alle 15-vuotiaan puolesta työsopimuksen voi tehdä huoltaja tai huoltajan suostumuksella itse nuori.


Neuvottelua varten on hyvä miettiä muutama itselleen tärkeä muutosta kaipaava asia työsopimuksessa ja keskittyä niihin. Siinä vaiheessa mm. Osapuolten tarkoitus ratkaisee, mutta sen osoittaminen voi tuoda omat haasteensa. Tästäkin syystä kaikesta on hyvä sopia kirjallisesti, vaikka suullinen sopimus olisi yhtä pätevä kuin kirjallinenkin.


Irtisanomisaika tarkoittaa sitä aikaa, jolloin sopimus pysyy vielä voimassa irtisanomisen jälkeen. Ellei irtisanomisaikaa ole säädetty lailla eikä siitä ole erikseen sovittu, noudatetaan yleensä kohtuullisen irtisanomisajan vaatimusta. Työnantajalla on velvollisuus antaa työtodistus, jos työntekijä pyytää sitä kymmenen vuoden kuluessa työsuhteen päättymisestä.


Työnantajan tulee siten säilyttää vähintään kymmenen vuoden ajan tiedot palveluksessaan olleiden työntekijöiden työsuhteen kestosta sekä siitä, minkälaisia työtehtäviä he tekivät. Olemme koonneet sinulle tietoa asioista joita irtisanoutuessa tulee ottaa huomioon sekä listanneet vaihtoehtoja irtisanoutumisen jälkeiselle ajalle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit