maanantai 25. helmikuuta 2019

Osakkeen arvo

Osakkeen matemaattinen arvo. Verohallinto laskee osakkeen matemaattisen arvon yhtiön edellisenä vuonna päättyneen tilikauden taseen perusteella. Lue lisää osakkeen matemaattisen arvon laskemisesta. Käytettyjen kirjanpitokeinojen ja inflaation vuoksi kirjanpitoarvot eivät täysin ilmaise omaisuuden todellista arvoa, minkä vuoksi matemaattinen arvo voi jäädä pieneksi. Matemaattinen lasketaan omaisuuden kirjanpitoarvoilla.


Arvo - osakkeen määritelmä.

Osake voi olla halpa joko siksi, että yritys on ongelmissa tai markkinat ovat alihinnoitelleet yrityksen. Hankintahinta on yleensä osakkeen ostohinta. Jos olet hankkinut saman yhtiön osakkeita useassa erässä samalle arvo -osuustilille, osakkeiden myyntijärjestykseksi katsotaan sama järjestys jossa osakkeet on saatu. Vanhimmat jäljellä olevat osakkeet myydään siis aina ensin.


Lisätietoja osakkeen vaihdosta arvo -osuudeksi saa omasta pankista ja arvo -osuusjärjestelmään liittymisen pääjärjestäjän Nordea Pankin Hämeenlinnan konttorista, puh. Kadonneen osakekirjan kuolettamismenettelystä saa ohjeita yhtiöstä. Kun arvo -osuusjärjestelmään rekisteröidyn osakkeen omistaja vaihtuu, omistajanvaihdos rekisteröidään tilinhoitajayhteisön toimesta (esim. pankki).


Uuden omistajan merkitsemiseksi arvo -osuusjärjestelmään täytyy esittää kirjallinen selvitys omistajanvaihdoksesta sille pankille, jossa on luovuttajan (edellisen omistajan) arvo -osuustili. Osinkoa maksetaan vain arvo -osuusjärjestelmään siirtyneille osakkeille.

Partnera Oy:n osake ei ole julkisesti listattu. Käypä arvo tarkoittaa sitä, minkä arvoinen vuotta sitten ostettu kassakone on tänä päivänä. Tavallisesti sen arvo on pienempi kuin upouuden, mutta se voi olla myös suurempi.


Asiakaspalvelu: Puh. Yhtiön nettovarallisuus (varat – velat) jaettuna osakkeiden lukumäärällä. Järjestelmään kuuluvista osakkeista säädetään osakeyhtiölain luvussa.


Osakekaupan toteuduttua saat kaupasta laskelman, jonka avulla selvität myyntivoiton tai -tappion verotuksessa. Kaupankäyntiin verkkopankissa tarvitset arvo -osuustilin lisäksi jonkin verkkopankin kahdesta kaupankäyntipalvelusta. Markkina- arvo tarkoittaa sitä hintaa, joka muodostuu, kun osakkeen pörssiarvo kerrotaan osakkeiden lukumäärällä.


Tämä arvo muuttuu pörssissä lähes joka hetki. Joskus markkina- arvo muuttuu voimakkaasti lyhyen ajan kuluessa, kuten joidenkin yrityksien kohdalla IT-kuplan syntyessä ja puhjetessa. Kun pörssilistaamaton osakeyhtiö jakaa osinkoja, se voi maksaa huojennettua osinkoa enintään prosenttia osakkeen matemaattisesta arvosta. Osuuskunnan sijoitustoiminnan keskeisenä tavoitteena on riittävän vuosittaisen tuoton saavuttaminen ja sijoituspääoman reaaliarvon säilyttäminen pitkällä aikavälillä sekä omistaja-arvon vakaa kasvattaminen.


Kauppalehden listan tavoitteena on löytää suomalaiset pörssiyhtiöt, joilla on paljon arvonnousuun ja osinkoon myönteisesti vaikuttavia ominaisuuksia. Monet ovat ihmetelleet miksi sijoittaa osakkeeseen, jonka hinta laskee koko ajan. Ihmettelijät eivät ole oivaltaneet, että Fortumin osakkeen arvo on laskenut hintaa vähemmän.


Siksi sijoittaminen laskevaan kurssiin on järkevää. Sijoittajan ei tarvitse olla huolissaan osakkeen hinnasta, vaan ainoastaan osakkeen arvosta. Jos sinulla ei ole arvo -osuustiliä, avaa sellainen omassa pankissasi.

Vie Nordean konttoriin osakekirja(t) ja toimeksiantolomake (pdf). Ota mukaan – henkilöllisyystodistus – arvo -osuustilin numero – tarvittaessa valtakirja sekä tarvittavat omistusoikeuden osoittavat. Listayhtiön osakkeen verotusarvo on prosenttia osakkeen käyvästä arvosta vuoden päättyessä. Mistä tempaisitte käyvän arvon yhtiöille, joilla ei tehdä päiväkausiin kauppaa pörssissä, Verohallituksen yritysveroyksikön ylitarkastaja Tuula Hakola? Jos laskurin antama arvo alittaa omat odotuksesi, voit ennusteosion avulla arvioida, paljonko yrityksesi liikevaihdon pitäisi kasvaa tai kannattavuuden parantua tavoitearvoon päästäksesi.


Mikäli ero tavoitteeseesi on huomattava, kannattaa sinun käynnistää yrityksessäsi kehittämistoimia. Markkina- arvo ei välttämättä kerro sitä, mikä olisi yrityksen arvo esimerkiksi yrityskaupan yhteydessä. Veronmaksajain keskusliiton lakiasiain johtaja Vesa Korpela kertoo, että vaikka Ahtiumin konkurssin loppuun saattamiseen kuluisi vuosia, todennäköisesti tänä vuonna selvitysmiehet pystyvät toteamaan yhtiön osakkeen arvottomaksi ja tappioiden vähentäminen verotuksessa onnistuu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit