tiistai 26. helmikuuta 2019

Toimenpidelupa

Vajat, katokset, rakennelmat, laiturit, laitteet. Toimenpiteen perässä oleva osa-alue kertoo. Rakennuslupa vai toimenpidelupa ? Suunnitelmien tulee olla hankkeen vaativuustason mukaisen riittävän pätevän suunnittelijan tekemät.


Lupahakemusten kaikkien liitteiden tulee olla pdf-muodossa ja täyttää muilta osin arkistolaitoksen antamat määräykset.

Lupaa rakennuksen rakentamiseen ei saa myöntää siten, että vaikeutetaan yleiskaavan toteutumista. Luvan hakijana on aina kiinteistön omistaja(t) tai haltija(t). Asunto-osakeyhtiössä hakijana on asunto-osakeyhtiö.


Kiinteistön omistus on todistettava, mikäli se tieto ei ole jo viranomaisen rekisterissä. Omistuksen voi todistaa esim. Hakijana rakennuspaikan kaikki haltijat tai yksi muiden valtuuttamana (valtakirja liitettävä hakemukseen).


Useisiin rakennus- tai korjaushankkeisiin tarvitaan rakennuslupa, toimenpidelupa tai lausunto.

Esimerkiksi rakennelmien, julkisivumuutosten tai maalämmön tekemiseen tarvitaan toimenpidelupa. Se muodostuu perusmaksusta ja laajuussidonnaisesta maksusta. Lupamaksun yhteydessä peritään myös rakennuksen paikan merkitsemis- ja sijaintikatselmusmaksu. Omakotitalon omistajalla on velvollisuus pitää talonsa kunnossa.


Haja-asutuksen jätevesien käsittelyjärjestelmän kunnostaminen tai uusiminen vaatii toimenpideluvan suunnittelutarvealueilla, ranta-alueilla ja pohjavesialueilla. Maankäyttö- ja rakennuslain mukaisia lupia ovat. Mikäli oikeudelliset edellytykset rakentamiseen tai muuhun toimenpiteeseen ovat edelleen voimassa voidaan luvan tai hyväksynnän voimassaoloa pidentää työn aloittamista varten enintään kahdella vuodella. Kaikkeen rakentamiseen ei tarvita rakennuslupaa, vaan jossain tapauksissa toimenpidelupa tai ilmoitus riittää.


Avoinna Ma-pe klo 9-15. Ilmoitus (MRL 129§) Seuraavat toimenpiteet vaativat ilmoituksen. Tällaisia ovat julkisivumuutokset, katosrakennelmat, yli metriä korkeat raja-aidat ja mainoslaitteet. Raaseporin kaupunki, Suomi. Asianmukaisesti haettu rakennuslupa ja hyvin hoidettu lupakäsittely ovat hyvän rakennussuunnittelun ja rakentamisen perusedellytyksiä.


Suurehkoihin laitureihin tarvitaan mahdollisesti kunnan rakennusvalvontaviranomaisen toimenpidelupa. Kelluva ponttonilaituri on suositeltava, sillä se ei oleellisesti heikennä veden vaihtumista. Kelluva laituri on käyttökelpoinen myös vesistöissä, joissa vedenpinnan korkeuden vaihtelut ovat suuret.

Myös maalämpöjärjestelmän rakentaminen sekä jätevesijärjestelmän uusiminen tarvitsevat toimenpideluvan hakemisen. Lupamenettelyllä varmistetaan, että rakennushankkeessa noudatetaan lakia ja määräyksiä, valvotaan kaavojen toteutumista ja rakennuksen ympäristöön sopeutumista sekä otetaan huomioon naapureiden tietoisuus hankkeesta. Lähes kaikkeen rakentamiseen tarvitaan rakennuslupa, toimenpidelupa tai muu viranomaisen hyväksyntä.


Lupa tarvitaan myös asuinrakennuksen huoneistojärjestelyihin. Sellaisen rakennelman tai laitoksen pystyttämiseen ja sijoittamiseen, jota ei pidetä rakennuksena, jos toimenpiteellä on vaikutusta luonnonoloihin, ympäröivän alueen maankäyttöön. Sähköinen hakemus nopeuttaa luvan käsittelyä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit