torstai 21. helmikuuta 2019

Vuokran korottaminen indeksi

Mikäli vuokrasopimuksessa vuokran korotusperuste ja -ajankohta ovat yksiselitteiset, vuokranantaja voi periä takautuvasti korotettua vuokraa 3v. Oletuksena siis on, että korotuksesta on sopimuksessa selkeästi sovittu ja vuokralaisen tulee omatoimisesti laskea ja maksaa korotuksen mukaisen vuokran sopimuksen mukaisesti. Vuokran korottaminen. Lakia koskevan hallituksen esityksen mukaan jos sovitaan, että vuokra tarkistetaan aina tietystä ajankohdasta lukien ilman eri ilmoitusta, tarkistuslausekkeen tulee olla varsin yksiselitteinen ja.


Hyvä vuokraussuhde on helposti tuon elinkustannusindeksin arvoinen, tyhjä kuukausi voi riipaista muutaman vuoden nostotuotot. Olemme nyt YPL Palvelu Oy. Yrityspalvelu Pirjo Lundeqvist Oy:n uusi nimi on nyt YPL Palvelu Oy.


Nimenmuutoksen myötä yhtiön viralliseksi nimeksi tulee tuttu nimi, joka on ollut jo vuosia verkkosivujemme ja sähköpostiemme osoitteena. Millä perusteilla vuokraa voi korottaa ja kuinka paljon? Pitääkö vuokrankorotus kirjata vuokrasopimukseen? Realia Asuntovuokrauksen myyntijohtaja Sari Halkosalmi valottaa vuokrankorotuksiin liittyviä vuokranantajan oikeuksia ja velvollisuuksia. Ilmoitus vuokrankorotuksesta tulee antaa vähintään kk ennen korotetun vuokran voimaantuloa.


Ilmoituksesta on käytävä ilmi korotuksen peruste ja uusi vuokra. Erikseen laskutettavien käyttökorvausten (kuten vesimaksu) korotuksesta ei tarvitse erikseen ilmoittaa vuokralaiselle, jos korotus perustuu kulutuksen kasvuun tai huoneistossa asuvien henkilöiden lukumäärään. Käyttökelpoinen tapa sitoa vuokrataso tulevaan hintakehitykseen on sopia indeksiehdosta.


Silloinhan ei ole kyse alun perin solmitun sopimuksen yksipuolisesta muuttamisesta vaan paremminkin sopimuksen mukaisten muutosten toteuttamisesta. Sopimukseen kannattaa aina ottaa selkeä korotusehto, jotta vältytään erimielisyyksiltä vuokrankorotuksia koskien. Tällöin korotus voidaan ilmoittaa välittömästi hoitovastikkeen korotuspäätöksen jälkeen, ja se tulee voimaan seuraavan kalenterikuukauden alusta. Mikäli kustannukset ovat elinkustannusindeksin mukaan nousseet, voidaan vuokraa korottaa samassa suhteessa. Mihin vuokrankorotusta edeltävä tarkastus voidaan sitoa?


Tammikuun indeksiin siksi, koska eikö vuokrakorotus pidä ilmoittaa kk aikaisemmin? Tasokorotus voidaan tehdä, jos vuokra on jäljessä käyvästä tasosta. Korottamisen tulee aina perustua huoneiston käypään vuokratasoon. Pitkään jatkuneiden 0-korkojen ja matalan inflaation aikana moneen vuokrasopimukseen on tullut ehtona “kuitenkin enintään ”. Saako vuokranantaja yksipuolisesti korottaa vuokraasi? Yleistä on vuokran sitominen elinkustannusindeksiin.


Indeksiehtoa käytettäessä on otettava huomioon, mitä indeksiehdon käytön rajoittamista koskevassa laissa säädetään. Jos vuokrankorotus tuntuu epäilyttävältä, anna lakimiehesi. Tilastot Alkoholijuomien hintakehitys Alkoholijuomien hintaindeksi -tilasto kuvaa alkoholijuomien kuluttajahintojen kehitystä ja kertoo, kuinka paljon hinnat ovat muuttuneet vertailuajankohtaan nähden. Jos ennen tämän lain voimaantuloa tehtyyn sopimukseen perustuvassa muussa kuin huoneenvuokralain 1§:n tai momentissa tarkoitetussa vuokrasuhteessa vuokralainen ja vuokranantaja eivät tämän lain voimaantulon jälkeen ole vuokran korottamisesta muuta sopineet, saa vuokranantaja sen jälkeen, kun on kulunut vuosi lain voimaantulosta. Korotetun vuokran on vastattava alueen käypää vuokratasoa Hyvän vuokratavan mukaan tasokorotus voi olla korkeintaan vuodessa.


Anne Viita muistuttaa, että vuokran korottaminen on mahdollista vain tietyissä tilanteissa. Monet isot vuokranantajat ovat nostaneet vanhojen vuokrasopimusten vuokria tai ainakin muuttaneet sopimusehtoja niin, että aiempaa isommat korotukset ovat mahdollisia. Tuo on hyvä tapa, että ilmoittaa vuokrankorotuskirjeessä perustelut vuokran nostamiselle. Katsoin juuri Tilastokeskuksen sivuilta asuinkerrostalon ylläpidon kustannusindeksiä ja vertasin sitä vuokrien nousuun. Nopealla silmäyksellä näytti siltä, että indeksi nousee hitaammin kuin vuokrat.


VUOKRANKOROTUSILMOITUS Kohonneista hoito-, ja vastikekustannuksista johtuen asuinhuoneiston (osoite) vuokraa korotetaan (päivämäärä) alkaen XX eurolla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit