tiistai 26. helmikuuta 2019

Aselupa 2018

Ampuma-aseluvan hakeminen. Huomioithan aikaa varatessasi, että yhdellä aikavarauksella voi jättää korkeintaan kaksi aselupahakemusta. Aselupaan voidaan, käytännössä aina, kun on uudesta aseesta kysymys liittää hankkimisoikeus tai yksityinen valmistamisoikeus. Sitä ei saa takaisin jos päätös on kielteinen.


Maksu kattaa hakemuksen ja lupaprosessin kaikki vaiheet: Soveltuvuustestin, haastattelut, hankkimisluvan, aseen näytön, varsinaisen lupakortin ja sen postituksen kotiin. Itse aselupa on luottokortin näköinen ja kokoinen muovikortti. Rahaa kuluu myös aikaan ja matkoihin.


Erillisistä hankkimis- ja hallussapitoluvista luovutaan ja niiden tilalle tulee aselupa. Aselupa on ampuma-aseen, tehokkaan ilma-aseen tai aseen osan hallussapitoon oikeuttava lupa, johon voidaan liittää oikeus aseen tai aseen osan hankkimiseen, valmistamiseen tai muuntamiseen yksityistä tarkoitusta varten. Lisätietoa hankkeesta.


Jatkossa aselupaa voi hakea sähköisesti, mikä vähentää huomattavasti henkilökohtaisen asioinnin tarvetta. Sähköisen menettelyn rinnalla säilyy mahdollisuus hakea lupaa asioimalla henkilökohtaisesti poliisilaitoksella. Aseluvan antaa ja peruuttaa poliisilaitos. Nyt aselupa on jätettävä. Paljon puhuttu digitalisaatio voi tuoda niitä.


Saattaa olla, että aseluvan voi saada käymättä pollarilaitoksella kertaakaan. Tämä lienee tervetullutta haja-asutusalueella asuville. Toisaalta, sähköinen asiointi edellyttää internet-yhteyttä, tietokonetta ja sen käytön. Esitettyäsi ampuma-aseen viranomaisille varsinainen aselupa (muovikortti) toimitetaan postitse kotiin.


Kun on kysymys uudesta aseesta, aselupaan voidaan käytännössä aina liittää hankkimisoikeus tai yksityinen valmistamisoikeus. Varsinais-Suomen poliisilaitokselta kerrotaan, että sillä ei ole mitään pyrkimystä olla aselupa -asioissa Suomen tiukin poliisilaitos. Me itse olemme sitä mieltä, että me noudatamme lakia. Nämä aselupakäytännöt ovat meidän nähdäksemme iso osa Suomen turvallisuutta, ylikomisario Stefan Sundqvist toteaa.


Tervetuloa asiakkaaksi osuuspankkiin! Omaan asuntoon säästäminen kannattaa aloittaa hyvissä ajoin, sillä ensiasunnon osto kokonaan ilman säästöjä voi olla hankalaa – lue lisää! Setä Tuomon lupa -vlogissa niitä käydään läpi. Videolla viitataan aiempaan vlogiin, jonka aiheena on ampuma-aseluvat.


Kun ampuma- aselupa on peruttu, voi luvanhaltija valittaa asiasta hallinto-oikeuteen. Hallinto-oikeus pyytää vastinetta saatuaan poliisilaitoksen vastauksen valitukseen. Avataan keskustelua aiheesta. Itse olen sukulaisen käsiaseella käynyt sukulaisen kanssa ampumaradalla ampumassa.


Tämän lisäksi ilmakolla on huvikseen tullut ammuskeltua tarkkuusammuntaa satunnaisesti. Yleisimmät puolustusvoimien lomakkeet on julkaistu tällä sivulla. Lomakkeet ovat pdf-muodossa.


Mikäli et halua Duunitorin keräävän tietosuojaselosteessa mainittuja selaintietoja vierailustasi, mahdollistavat useimmat selainohjelmat eväste-toiminnon poiskytkemisen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit