keskiviikko 3. heinäkuuta 2019

Sivutoiminen yrittäjä osakeyhtiö

Osta laitteet ja liittymät edulliseen DNA Hintaan omalla Y-tunnuksellasi. Tervetuloa tekemään helppoja hankintoja yrityksellesi. Maksuton verkkokurssi yrittäjille. Tutustu ja rekisteröidy! Päätä hintasi, varattavuutesi ja hallitse ilmoituksiasi oman aikataulusi mukaan.


Entäpä sivutoiminen yrittäjyys osakeyhtiössä? Osakeyhtiö maksaa tuloksestaan prosentin yhteisöveron. Starttiraha on päätoimisille yrittäjille tarkoitettu henkilökohtainen tuki, jonka tarkoitus on turvata toimeentuloa toiminnan käynnistelyvaiheessa. Kuten edellinen lause jo kertoikin, sivutoimisena yrittäjänä et ole oikeutettu starttirahaan. Sivutoiminen yrittäjyys on erinomainen vaihtoehto kokeilla jotakin uutta tai aloittaa uusi työura opintojen aikana.


Kuitenkaan myöskään osakeyhtiö ei ole poissuljettu vaihtoehto. Silloin kun TE-toimisto totetaa yritystoiminnan olevan sivutoimista, sivutoiminen yrittäjä voi saada yritystoiminnasta saamansa tulon lisäksi työttömyysturvan soviteltua ansiopäivärhaa , peruspäivärahaa tai työmarkkinatukea. Voit olla myös sivutoiminen yrittäjä , jos olet laajentamassa toiminnan päätoimiseksi. Osoitettava, että ymmärrät, mitä yrittäjyys on.


Tämä onnistuu käymällä yrittäjyyskurssilla tai osoittamalla aiemmilla yrittäjyysopinnoilla tai kokemuksella yrittäjyydestä, että sinulla on riittävä tieto. Olen perustamassa ns. Ajattelin ensin perustaa sivubisnekselleni vain toiminimen, mutta koska olen samalla myös vieraalla töissä ja maksan tuloveroja, ajattelin että olisi järkevämpää perustaa osakeyhtiö ja ottaa tulot osinkoina, jotta tuloverot eivät kasva liian korkeiksi. Kun aloitat työnhaun, TE-palvelut selvittää ensin yrittäjäaseman, eli oletko työttömyysturvalain mukaisesti yrittäjä. Jos olet yrittäjä , selvitetään tämän jälkeen yritystoiminnan pää- ja sivutoimisuus.


Jos olet päätoiminen yrittäjä , ei sinulla ole oikeutta työttömyysetuuteen. Kokenut eli nykyinen yrittäjä puolestaan voi jatkaa toimintaa aivan normaalisti vaikka olisi vanhuuseläkkeellä tai varhennetulla vanhuuseläkkeellä. Muutosta aikaisempaan on, että yrittäjien eläkevakuutus ei ole pakollinen. Se loppuu, kun vanhuuseläke alkaa. Vaikka olisit työttömyysturvan kannalta yrittäjä , voit silti täyttää palkansaajan työssäoloehtoa muussa työssä.


Yrittäjänä tehty työ ei kuitenkaan kerrytä palkansaajan työssäoloehtoa riippumatta siitä onko kyseessä pää- vai sivutoiminen yritystoiminta. Tekee muuta duunia päivät ja iltasin ja viikonloppusin sit pakertaa, tai ainakin niin sitä kelais. Usein sivutoiminen yrittäjä toimii yksin, ja yritysmuoto on yleisimmin toiminimi. Tai käytännössä se on mitä mä duunaan nyt. Oon duunannu jo pidemmän aikaa, kun oon sitä yritystä tässä laitellu pystyyn.


Sivutoimisena yrittäjänä voi kokeilla liikeideaa ja kynnys päätoimiseksi yrittäjäksi madaltuu. Lisäksi näin on mahdollista saada lisätuloa muun tulon ohelle. Päätoiminen yrittäjä taas antaa suurimman työpanoksen omalle yritykselleen. Ja samoin alv-velvollinen sivutoiminen yrittäjä saa liiketoimintaan kuuluvien ostojen alv:n vähennettyä. Yritystukiin tai starttirahaan ei ole sivutoimisilla oikeutta.


Tässä yhtiömuodossa omistus jakautuu siirtokelpoisiin (eli osakkeenomistaja voi siirtää tai myydä osakkeitaan keneltäkään kysymättä) määräosiin (osakkeisiin) ja omistajilla on yhtiön toiminnasta vain rajoitettu vastuu. Lisäksi YEL kartuttaa nimenomaan omaa sosiaaliturvaasi, ei nyt eläkkeellä olevien. Jos olet sivutoiminen yrittäjä ja saat palkkatuloja, voit halutessasi täyttää arviosi verovuoden yritystulosta myös verokortillesi ja maksaa verot verokortilla.


Tällöin et saa verohallinnolta erikseen ennakkoveromaksuja, vaan veroprosenttisi nousee ja maksat palkastasi myös ennakonkannon alaiset verot.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit