tiistai 31. toukokuuta 2016

Edunvalvontavaltakirja oikeusministeriö

Edunvalvontavaltuutus tehdään kirjallisesti testamentin tapaan. Oikeusministeriö ylläpitää ja kehittää oikeusjärjestystä ja oikeusturvaa sekä huolehtii demokratian rakenteista ja kansalaisten perusoikeuksista. Ministeriö vastaa keskeisimpien lakien valmistelusta, oikeuslaitoksen toimintakyvystä ja tuomioiden täytäntöönpanosta.


Se on valtakirja, jolla jokainen voi valtuuttaa haluamansa henkilön huolehtimaan asioistaan sen varalta, että tulee myöhemmin kykenemättömäksi hoitamaan asioitaan. Jos on käynyt ilmeiseksi, että valtuutuksen antanut henkilö ei kykene enää hoitamaan asioitaan esimerkiksi etenevän muistisairauden vuoksi, valtuutettu voi pyytää maistraattia vahvistamaan valtuutuksen. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä. Edunval-vontavaltakirjan laatiminen on liian myöhäistä, jos sairaus on jo iskenyt ja asioiden hoitajaa tarvitaan. Oikeusministeriö on antanut ohjeet edunvalvojan palkkiosta: perusmaksu on 2euroa vuodessa, ja lisäksi maksetaan korvauksia vuositilien teosta ja muista toimenpiteistä.


Edunvalvojan palkkio nousee sitä suuremmaksi, mitä varakkaamman henkilön etua valvotaan. Tietoa asiakirjasta. Avoin valtakirja antaa sen haltijalle lähtökohtaisesti rajoittamattoman oikeuden edustaa valtakirjan antajaa.


Valtuutettua ei tarvitse yksilöidä valtakirjassa, vaan pelkkä valtakirjan hallussapito riittää valtuuttajan edustamiseksi. Työryhmän tehtävänä oli valmistella ehdotus holhoustoi-mesta annetun lain muuttamiseksi. Hallintolaissa säädetään hyvän hallinnon perusteista ja hallintoasiassa noudatettavasta menettelystä. Digi- ja väestötietovirasto palvelee.


Voit myös asioida palvelupaikassa. Koska edunvalvontavaltuutus on tärkeä ja itsemääräämisoikeuteen vaikuttava asiakirja, sillä on tarkat muotovaatimukset. Sitä voi muodon puolesta verrata testamenttiin.


Siksi sen laatimiseen kannattaa pyytää apua oikeusoppineelta. Sen on oltava kirjallinen. Valtuuttajaksi sanotaan sitä henkilöä, joka tekee itselleen.


Minulla raha-asiat hoitaa virallinen edunvalvoja. Tutkimuksen tulosten mukaan holhoustoimen uusi organisointi on onnistunut hyvin. Jos haluat viimeisien aikojesi asioiden sujuvan jouheasti, laadi viisi asiakirjaa: hoivatahto, hoitotahto, edunvalvontavaltakirja , minielämäkerta ja testamentti. Jotkut haluavat myös esittää toiveensa hautajaisjärjestelyistä.


II valtakirja on kuitenkin aina eri lähtökohdista laadittava asiakirja, jossa tulee huomioida tapauskohtiaset olosuhteet. Maistraatilla on velvollisuus valvoa edunvalvontavaltuutetun toimin-taa. Menettely on kuitenkin kevyempi kuin varsinaisessa edunvalvonnassa. Markku Helin, oikeusministeriö. Tuija Kanerva-Niemi ja hallitusneuvos Leena Lehtonen, sisäasiainministeriö.


Heli Lehto-Kinnunen, Vantaan käräjäoikeus. Tuomas Salo, Hämeenlinnan hallinto-oikeus. Usein kysytyt kysymykset Kannattaako minun tehdä testamentti? Voidaan ajatella, että ihan jokaisella täysi-ikäisellä henkilöllä tulisi olla voimassa oleva ja muotomääräykset täyttävä testamentti, sillä elämänkulkuja on kenenkään mahdotonta ennustaa. Lakiasiainpalvelua.


Jos potilas tai sosiaalihuollon asiakas ei ole tyytyväinen saamaansa palveluun, hoitoon tai kohteluun, hän voi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit