tiistai 10. toukokuuta 2016

Pallon sektori

Tason ja pallon leikkauskuvio on ympyrä. Muita leikkausympyröitä, joiden säde on pallon sädettä lyhyempi, nimitetään pikkuympyröiksi. Lyhin reitti kahden pallon pinnalla olevan pisteen kautta kulkee pitkin ko. Pallon tasoleikkaukset. Jos palloa leikataan tasolla, leikkauskuvio on aina ympyrä.


Edelliset ympyrät ovat pallon isoympyröitä, jälkimmäiset pikkuympyröitä. Kisoissa lyödään tai pallon settejä. Tuloksen saadakseen vähintään yhden pallon tulee osua sektorille. Sektori on noin 40–metriä leveä alue.


Paras tulos jää voimaan. Kenttään on merkitty viivoja esimerkiksi metrin välein. Lyönnin pituus mitataan mittapyörän- tai nauhan avulla.


Geometria kappale jota rajoittavat kalotti ja sen rajaviivan pallon keskipisteeseen yhdistävät säteet. Mikä on pallosektori. Mitä tarkoittaa pallosektori. Ilmainen sivistyssanakirja.


Ympyräkartion korkeus on kolme viidesosaa pallon halkaisijasta. Tehtävänä on laskea ympyräkartion tilavuuden suhde pallon tilavuuteen. Piirrä mallikuva poikkileikkauksesta, joka kulkee kartion huipun ja pohjaympyrän keskipisteen kautta. Merkitse pallon sädettä jollakin kirjaimella. Ympyrän sektori tarkoittaa ympyrän kahden säteen ja niiden ympyrästä rajaaman kaaren sisälle jäävää aluetta.


Ympyrän sektorin pinta-ala saadaan jakamalla sektorin rajaavien säteiden muodostaman keskuskulman asteluku 3asteella ja kertomalla se tämän jälkeen ympyrän pinta-alan kaavalla =. Jos rupee 3d tulostamaan, niin eikös ole sama tulostaa koko pala. Silloin ei tarvitse muottia ja melko helppo saada palat samankokoisiksi. Sileä pallon sektori ei varmaan ole hankala mallintaa, ja varmaan helpompi kuin t-listat. Säde tarkoittaa tasogeometriassa ympyrän, sektorin tai kaaren kehän pisteen ja keskipisteen välistä janaa. Avaruusgeometriassa säde tarkoittaa pallon pinnan pisteen ja pallon keskipisteen välistä janaa, ja myös lieriön symmetria-akselia kohtisuoran poikkileikkauksen ympyrän sädettä.


Piirrä vastaava mallikuva omaan vihkoosi ja täydennä siihen kaikki tunnetut mitat. Tunnista yllä olevasta kuvasta kolme janaa, jotka ovat tarkasteltavan pallon säteitä. Oon unohtanu kokonaa miten ympyrän säde lasketaan ja nyt tarttisin apua. Joukkoa kutsutaan myös ympyrän kehäksi tai piiriksi.


Keskipisteestä kehälle kulkeva jana on ympyrän säde. Kehältä kehälle kulkeva jana on jänne. Jos jänne kulkee kehältä kehälle ympyrän keskipisteen kautta, se on nimeltään halkaisija.


Kuntaliitto on Suomen kuntien ja kaupunkien kaksikielinen etujärjestö, kunnallisten palvelujen asiantuntija ja kehittäjä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit