maanantai 23. toukokuuta 2016

Taloyhtiön hallitus jäsenet

Yhtiöjärjestykseen voidaan kuitenkin ottaa määräys siitä, että alle puolet taloyhtiön hallituksen jäsenistä voidaan valita muussa järjestyksessä. Yhtiökokous valitsee hallituksen jäsenet. Osakkeenomistajien kannattaa miettiä millaisen hallituksen he omaan taloyhtiöönsä valitsevat yhtiökokouksessa.


Asunto-osakeyhtiölain mukaan taloyhtiön hallituksen velvollisuus on huolehtia hallinnosta, kiinteistön ja rakennusten hoidosta ja muusta toiminnasta. Suuremmat päätökset tehdään aina yhtiökokouksessa. Parhaaseen tulokseen taloyhtiön kannalta päästään kun osakkaat, hallitus sekä isännöitsijä yhdessä sopivat pelisäännöt ja tavoitteet joiden mukaan taloyhtiössä.


Niitä papereita, joihin hallituksen jäsenet panevat nimensä on sittenkin niin vähän, että ne kannattaisi lukea kokonaan ja ajatuksella. Jo oman vastuunsa kannalta hallituksen jäsenten ja isännöitsijän kannattaa myös huolehtia siitä, että taloyhtiön asioita valvotaan asianmukaisesti. Eivätkä nuo hallituksen ja sen puheenjohtajan roolitkaan ole erityisen kristallinkirkkaat. Monet hallituksen jäsenet tuntuvat mieltävän, että he ovat varsinaisia taloyhtiön omistajia ja muut, varsinkaan he, jotka eivät ole heitä kannattaneet, heidän alamaisiaan.


Tarvinnee myös taloyhtiön lain kohentamista. Jäsenten määrän määrittelee yhtiöjärjestys. Se on myös osakkaan tärkein vaikutuskanava taloyhtiössä ja siellä saa tietoa siitä, miten omaa omaisuutta hoidetaan. Taloyhtiöllä tulee aina olla hallitus. Espoon isännöintiyhdistyksen puheenjohtaja Anssi Aittasalmi sanoo, että hyvä hallitus on mainio yhteistyökumppani, joka määrää toiminnan suunnan ja osittain vauhdinkin.


Yleensä taloyhtiön hallitus koostuu yhtiön osakkaista, mutta hallitukseen voidaan tarvittaessa valita myös ulkopuolisia. Kanervan mukaan on tärkeää, että hallitukseen saadaan mukaan taloyhtiön parhaat voimat. Onko asianmukaista, että asunto-osakeyhtiön hallituksen jäsenet (3) eivät ole taloyhtiön osakkaita, eivätkä edes asu talossa. Vain hallituksen varajäsen on osakas. Mitä taloyhtiön hallitus tekee ja millaisia taitoja hallitustyöhön tarvitaan?


Lakisääteisesti taloyhtiöllä tulee aina olla hallitus. Sen tehtäviin kuuluu yhtiön etujen valvominen ja taloyhtiön hallinnon järjestäminen siten, että taloyhtiön arvo säilyy. Jos hallituksessa on vähemmän kuin kolme jäsentä, on valittava ainakin yksi varajäsen.


Puheenjohtajan valitsee hallitus , jos hallitusta valittaessa ei ole päätetty toisin tai osuuskunnan säännöissä ei määrätä toisin. Nelisen vuotta ollut taloyhtiön puheenjohtajana, ja alkaa kyllä riittämään. Täysin paska pesti joka ei kyllä nappaa enää yhtään. Itse sitten hoidan hommat eteenpäin kun muut on täysin saamattomia. Käytännössä ei mitenkään muuten, kuin että jos hallitus äänestää, ja äänet menevät tasan, niin pj ääni ratkaisee.


Kutsuu hallituksen koolle. Tosin muutkin jäsenet voi sen tehdä. Mahdollisrsti on nimikirjoitusoikeus. Se riippuu yhtiöjärjestyksestä. Mutta periaatteessa ihan sama kuin muutkin hallituksen jäsenet.


Toimitusjohtaja Harri Järvenpää, Tampere. Aluejohtaja Mikko Niskanen, Nokia. Nimimerkki Nurkkaan ajettu kokee, että taloyhtiön hallitus tekee pienessä piirissä oman päänsä mukaan. Mitä yksinäinen osakas voi tehdä?


Taloyhtiön hallitus jäsenet

Taidatte hermostua minuun kuten isännöitsijämmekin, mutta: miten yhtiökokouksessa voidaan päättää ennen minkäänlaista katselmusta se, että remontti kestää kolme kuukautta. Hallitus Puheenjohtaja. Yleensä hallituksen jäsenet valitaan yhtiön osakkaista, mutta osakkuus ei ole välttämätön edellytys. Jos yhtiön omistamassa rakennuksessa on vähemmän kuin viisi osakkeenomistajien hallinnassa olevaa asuinhuoneistoa, voi hallitukseen kuulua vähemmän kuin kolme jäsentä. Tämä tarkoittaa sitä, että lain mukaan varajäsen on kutsuttava kokoukseen ainoastaan silloin kun joku varsinainen jäsen on estynyt.


Kuitenkin on mahdollista, että hallitus päättää kutsua kokoukseen sekä varsinaiset jäsenet että varajäsenet ja joissain taloyhtiössä tästä menettelystä onkin jo muodostunut käytäntö. Käytännössä hallituksen puheenjohtajan merkitys ja vastuu toiminnan pyörittämisestä on erityisesti pienissä yhtiöissä muiden hallituksen jäsenten roolia suurempi, vaikka asema ei juridisesti juurikaan eroa muiden jäsenten vastuusta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit