torstai 5. toukokuuta 2016

Rivitalon hallitus

Toki löytyy sellaisiakin pientaloyhtiöitä, joissa esimerkiksi rivitalon takapihat on siististi aidattu, mutta mitään päätöstä ei osakashallintaan siirtämisestä ole tehty. Jos piha- alueiden hallintaoikeus on määrätty osakkeenomistajille, niin asunto-osakeyhtiölain mukaisesti heillä on muutostyöoikeus myös hallinnassaan olevilla piha-alueilla. Hallitus järjestää myös taloyhtiön talouden valvonnan ja varmistaa, että osakkaat ja asukkaat saavat taloyhtiössä riittävästi tietoa.


Taloyhtiön hallitus valitaan yhtiökokouksessa. Hallitukseen valitaan 3–jäsentä, ellei yhtiöjärjestyksessä toisin mainita, ja hallituksella voi olla myös varajäseniä. Hallituksen tehtävänä on muun muassa huolehtia yhtiön hallinnosta sekä kirjanpidon, varainhoidon, kiinteistönpidon ja muun toiminnan asianmukaisesta järjestämisestä.


Hyppää hallituksen jäsenen saappaisiin! Hallituksen tehtävät ja vastuut kertoo, mitä taloyhtiön hallituksen tehtäviin kuuluu ja millä tavoin hallitus vastaa asioiden hoitamisesta. Oppaan avulla perehtyminen hallitustoimintaan käy helposti ja nopeasti. Oppaassa on huomioitu viimeisimmät lakimuutokset, mm.


Saako rivitalon hallitus käyttää eri lakia eri osakkaille? Eli käytännössä saako hallitus kieltää kokonaan omalle piha- alueelleen kaikki raja-aidat. Uusi hallitus suunnittelee kuitenkin rakentamista. Hallituksen pj oli antanut luvan rakentaa rivitalon takapihalle lasituksen vastoin taloyhtiön sääntöjä.


Hallitus ilmoitti kirjallisesti, että kaikki rakentaminen pitää pysäyttää, kun huomasivat, ettei lupaa voi antaa, mutta asukas oli 12pv aikaisemmin ehtinyt tehdä tilauksen lasituksesta. Meillä yhtiökokouksessa päätettiin rahoittaa ensin hankesuunnitelma, joka sinänsä kaiketi on ihan oikein ja tätä nykyaikaa, mutta hankesuunnitelma tehdään yleensä seuraavalle viidelle vuodelle, eikä hankkeen budjettikaan ollut kovin pieni. Kun vahinko sattuu asunnossasi korvausvelvollinen on joko osakas tai taloyhtiö. Vastaus Rivitalon osakas Olemme neljän asunnon rivitaloyhtiö ja uudistamassa yhtiöjärjestystä tulevien remonttien edellä.


Osa meistä haluaa kahden hengen hallituksen, jotta yhtiökokouksen kontrolli voi toteutua. Hallitus voodrilaudades Nelja aasta vanune maja, nüüd sügisel on paiguti välisvooderduse laudadesse ilmunud hallitus. Olen ymmärtänyt, että taloyhtiön hallitus on vastuussa leikkialueen turvallisuudesta. Tämän mukaan on selvää, että jos lapsi. Tyhjät vuokrakerrostalot halutaan panna matalaksi entistä nopeammin – kohta talo voidaan purkaa lähes kokonaan valtion tuella.


Tyhjät ARA-vuokratalot ovat olleet ongelmana erityisesti muuttotappiopaikkakunnilla jo vuosikausia. Siksi ensisijaista on, että hallitus ja ennen muuta isännöitsijä valmistautuvat tekemään tiliä toiminnasta ja hallinnostaan ml. Asunto-osakeyhtiön hallintoon ml.


Hallitus ja isännöitsijä ovat tilintekovelvollisia, joten valmistautukoot he velvollisuutensa täyttämiseen. Hyvän elämän hirsitalot – tutustu mallistoon. Kiinteistöliiton taloyhtiöille tekemän kyselyn mukaan taloyhtiöiden latauspisteille ei ole vielä riittävästi kysyntää.


Samasta kyselystä selviää kuitenkin, että joka neljäs kyselyyn vastanneesta taloyhtiössä asuvasta sähköautoilijasta ei ollut saanut järjestettyä autolleen latauspistettä ollenkaan. Yksi konsti voi olla, että hallitus järjestää tupakoijille pihalle tupakointipaikan, josta savu ei pääse kantautumaan asukkaiden riesaksi. Lisätty tietoa tupakointikiellon hakemisesta asunnon sisätiloihin, koska kiellon hakemista koskevaa ohjetta oli päivitetty. Kommentointi on päättynyt. Jos rivitalon pikkupiha on yhtiöjärjestyksen mukaan osakkeenomistajan omassa hallinnassa, niin silloin osakkaalla on hieman enemmän mahdollisuuksia sisustusintoiluun.


Muutostyöilmoitus tulee tällöinkin kuitenkin ehdottomasti tehdä, ja taloyhtiö voi asettaa ehtoja muutostyölle, kuten paljun vedenpoistolle tai sähköjen vetämiselle. Monet isännöintiyritykset ovat antaneet osakkaille ohjeet remontti-ilmoituksen tekemisestä esimerkiksi verkkosivuillaan. Voiko rivitalon hallitus päättää, että asukkaan, joka on perhepäivähoitaja (hoidossa lasta), pitää maksaa ylimääräistä vesimaksua lasten käsinpesun ja vessassakäynnin vuoksi?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit