torstai 19. toukokuuta 2016

Toimintakyvyn kuvaus

Mitä toimintakyvyn kuvaus kertoo? On hyvä muistaa, että toimintakyvyn kuvaus tuottaa tietoa myös siitä, millaisia mahdollisuuksia henkilöllä arjessa on. Toimintakyvyn kuvaus ja oppimisen tuki.


Erityisen haasteen arvioinnille muodostaa mielialahäiriöiden jaksoittaisuus ja siihen liittyvä toimintakyvyn vaihtelu. Kyse onkin usein yleensä yhtä paljon toimintakyvyn potilaalle tyypillisen vaihtelun kartoittamisesta kuin tarkan ajankohtaisen arvion luomisesta. Sen avulla tuotetaan laaja-alainen kuvaus oppilaan toimintakyvystä yhdessä oppilaan, huoltajien ja arkeen osallistuvien ammattilaisten kanssa.

Ihmisen toimintakyky kuvaa hänen kykyään suoriutua eri tehtävistä tietyssä ympäristössä. ICF:n avulla luodaan kokonaisvaltainen kuvaus yksilön toimintakyvystä, sen muutoksista sekä niihin vaikuttavien tekijöiden vuorovaikutussuhteista. Sen avulla voidaan saada käsitys henkilön toimintakyvyn , toimintarajoitteiden ja terveyden taustoista ja siitä, millä tavoin niihin voidaan vaikuttaa. Kansainvälinen toimintakyvyn , toimintarajoitteiden ja terveyden luokitus (ICF) kuvaa, miten sairauden ja vamman vaikutukset näkyvät yksilön elämässä.


ICF ymmärtää toimintakyvyn ja toimintarajoitteet moniulotteisena, vuorovaikutuksellisena ja dynaamisena tilana, joka koostuu terveydentilan sekä yksilön ja ympäristötekijöiden yhteisvaikutuksesta. Seuraa toimintakyvyn muutoksia. Koska toimintakyky on dynaaminen tila, kuvaus voidaan tehdä myöhemmin uudelleen, ja verrata sitä aiemmin tehtyyn toimintakykyprofiiliin.


Oppimis- ja ohjauskeskus Valterissa kehitetty palvelu toimintakyvyn kuvaamiseen.

Sen tarkoituksena on selvittää oppilaan, huoltajan ja oppilaan arjessa toimivien ammattihenkilöiden yhteinen näkemys oppilaan toimintakyvystä. Sen avulla laaditaan laaja-alainen kuvaus vammaisen henkilön psykososiaalisen toimintakyvyn eri puolista ja tunnistetaan toimintakyvyn vahvuudet ja rajoitukset. Työkyky on toimintakyvyn osa-alue. Sen tilalle on kehitetty TOIMI, menetelmä psykososiaalisen toimintakyvyn kuvaamiseen, ja se soveltuu käytettäväksi muidenkin vammaispalveluiden asiakkaiden kuin kehitysvammaisten ihmisten tuki- ja palvelusuunnittelun tukena. KETO (kehitysvammaisen toimintakyvyn arviointiasteikko) koostuu kehitysvammaisuuden määritelmän osa-alueista.


TOIMI on työväline vammaispalvelujen käyttäjän toimintakyvyn tarkasteluun. Menetelmän avulla laaditaan laaja-alainen kuvaus vammaisen henkilön psykososiaalisen toimintakyvyn eri puolista ja tunnistetaan toimintakyvyn vahvuudet ja rajoitukset. Monet muistisairaan ja hänen perheensä tarvitsemat etuudet ja palvelut perustuvat sairauden aiheuttamaan toimintakyvyn alenemiseen.


Tämä alentunut toimintakyky kuvataan usein Kelan C-lausuntolomakkeella tai siten, että vastaavat tiedot ovat B-lausunnolla tai vapaamuotoisen lausunnon muodossa. Suositus toimintakyvyn arvioinnista iäkkään väestön hyvinvointia edistävien palvelujen yhteydessä. Kuntoutumisen kuvaus ja mittaus. Kuvaus kehittämisprosessista ja arviointimallista.


Helsingin yliopisto, Koulutus- ja kehittämiskeskus Palmenia. T- Ikääntyneiden sosiaalisen toimintakyvyn arviointi. T- kuvaus kehittämisprosessista ja arviointimallista.


Sekä terveys että toimintakyky on hyvä. Ammatin, työtehtävien tai koulutuksen valinnassa huomioitavia terveydellisiä tekijöitä ei ole. TOIMI (menetelmä psykososiaalisen toimintakyvyn kuvaamiseen) on työväline, jonka avulla laaditaan laaja-alainen kuvaus vammaisen henkilön psykososiaalisen toimintakyvyn eri puolista ja tunnistetaan toimintakyvyn vahvuudet ja rajoitukset.

Työtehtävien kuvaus SenioriKaste-hankkeessa Työtehtävien kuvaus (Liite 3.) on tehty aiemmin kuvatun prosessin sekä hankkeessa tehtyjen haastattelujen ja gerontologisen sosiaalityön työkokousten tuottaman tietoa hyödyntäen. Arvo – kuvaa normaalia hyvää toimintakykyä ja pistemäärä tai alle merkitsee toimintakyvyn vakavaa heikentyneisyyttä. Asteikko on tarkoitettu lähinnä heikentyneen toimintakyvyn , ei toimintakyvyn vahvuuksien kuvaamiseen. Vain suoraan henkisistä ja fyysisistä terveysongelmista johtuvat rajoitteet tulee ottaa huomioon.


Työikäisillä toimintakyvyn kartoituksen jälkeen otetaan kantaa työkykyyn ja mahdollisen ammatillisen kuntoutuksen toimiin sekä ajokiellon pituuteen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit